Αυτή η ανεπιθύμητη συνήθεια δεν αποτελεί μόνο ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σκάλισμα της μύτης είναι πολύ πιο συνηθισμένο στο ζωικό βασίλειο απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2022 στο περιοδικό Zoology αποκάλυψε ότι το σκάλισμα της μύτης, γνωστό επιστημονικά ως rhinotillexis, εμφανίζεται σε τουλάχιστον 12 είδη πρωτευόντων θηλαστικών. Επιπλέον, δεν έχει καταστεί σαφές επιστημονικά για ποιο λόγο τόσα πολλά πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν αυτή τη συνήθεια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι αρκετά από αυτά συνηθίζουν, σύμφωνα με τη μελέτη, να τρώνε τα «ευρήματά» τους. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί αυτό να σχετίζεται με τη γεύση ή ότι με κάποιο τρόπο να ενισχύει την ανοσία. 

 Πρόκειται λοιπόν για μια «βρόμικη» συνήθεια στην οποία πολλοί έχουν και λίγοι θα το παραδεχτούν, καθώς βρέθηκε ότι μέχρι και το 91% του πληθυσμού σκαλίζει τη μύτη του κατά καιρούς. Πολλοί άνθρωποι το κάνουν για να απομακρύνουν την ξηρή ρινική βλέννα, που μπορεί να συσσωρευτεί και να ερεθίσουν τη μύτη. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το σκάλισμα της μύτης μπορεί να γίνει μια ψυχαναγκαστική συνήθεια που ονομάζεται ρινοτιλεξομανία, μια μορφή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις ρινικές διόδους. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, το σκάλισμα της μύτης είναι απλώς μια κακή συνήθεια που γίνεται από βαρεμάρα ή νευρικότητα όταν νομίζουμε ότι δεν μας βλέπει κανείς

  Σε άλλους, μπορεί να αποτελεί μια δραστηριότητα που ανακουφίζει από το άγχος και είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί με το να διατηρούν τα χέρια τους απασχολημένα με κάτι άλλο, όπως ένα antistress μπαλάκι ή ένα widget. Αν παρατηρείτε τα παιδιά σας να το κάνουν, αξίζει να επιστήσετε την προσοχή σας στη συμπεριφορά τους (χωρίς να τα φέρετε σε δύσκολη θέση) και να τους εξηγήσετε γιατί το σκάλισμα της μύτης είναι καλό να αποφεύγεται. Παράλληλα εξηγήστε ότι είναι απαραίτητο να πλύνουν τα χέρια τους, μετά την ενασχόληση με το εσωτερικό της μύτης τους. Το σκάλισμα της μύτης είναι μια συνήθεια που αξίζει να κόψουμε λόγω του κινδύνου εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς φαίνεται ότι αν ακουμπήσει κανείς με το ίδιο χέρι σε ένα πόμολο πόρτας ή, ακόμα χειρότερα, σε ένα πατατάκι, μεταδίδει ασθένειες χωρίς καν να το καταλάβει. 

     Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο European Respiratory Journal διαπίστωσε ότι ένα κοινό και θανατηφόρο βακτήριο που προκαλεί πνευμονία και ονομάζεται Streptococcus pneumoniae βρέθηκε στις ρινικές διόδους και θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω των χεριών. Αυτή η “έμμεση επαφή” μπορεί να συμβεί όταν δίνετε τα χέρια ή τρώτε χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι σκαλίζουν τη μύτη έχουν περισσότερες από 18% περισσότερες πιθανότητες από όσους δεν σκαλίζουν τη μύτη να φέρουν στη μύτη τους τον Staphylococcus aureus, το βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.

Διάβασε ακόμα:

Ο πλαγιαρισμός στην εργασιακή καθημερινότητα

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης πλαστικού

Οι 5 φάσεις της συνταξιοδότησης