Γιατί ξοδεύουμε τόσo πολλά χρήματα σε ρούχα

Γιατί ξοδεύουμε τόσo πολλά χρήματα σε ρούχα;

Τη δεκαετία του ’70, ο μέσος καταναλωτής αγόραζε περίπου 25 νέα ρούχα ετησίως. Τα ρούχα αγοράζονταν για να αντικαταστήσουν παλιά και φθαρμένα κομμάτια, είτε για κάποια ειδική περίσταση. Στην τωρινή εποχή, ο μέσος καταναλωτής αγοράζει πάνω από 50 τεμάχια ανεξαρτήτως αν τα χρειάζονται για κάποια ειδική περίσταση ή για αντικατάσταση.  Αυτή η αλλαγή δεν συνέβη τυχαία, αλλά βασίστηκε στα ευρήματα της μελέτης της αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών, που υπέδειξαν τον τρόπο με τον οποίο η διαφήμιση και η προώθηση των προϊόντων μπορούν να επηρεάσουν το υποσυνείδητο του καταναλωτή και να τον ωθήσουν σε περισσότερες αγορές.

Tα ρούχα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι άνθρωποι, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, σύμφωνα με τους ειδικούς της ενδυματολογικής νόησης. Σε παλαιότερες δεκαετίες τα ρούχα ήταν αποκαλυπτικά της κοινωνικής θέσης, κάτι που δεν ισχύει τόσο έντονα στη σημερινή εποχή. Στη σημερινή εποχή η ένδυση συνδέεται κυρίως με την επαγγελματική ιδιότητα του ατόμου και κάποιες φορές επιβάλλεται συγκεκριμένος κώδικας ένδυσης ο οποίος μπορεί να απαιτεί τη διάθεση αρκετών χρημάτων για να υποστηριχτεί. 

Ο κατακλυσμός των υλικών αγαθών, η βιομηχανία της «γρήγορης μόδας» η οποία παράγει φθηνά ρούχα και αλλάζει συχνά, σημαίνει ότι τα ενδύματα δεν είναι τόσο σπάνια ή πολυτελή όσο στο παρελθόν και γι΄αυτό τον λόγο είναι προσιτά σε όλους. Το θέμα είναι όμως ότι αγοράζοντας φθηνά, αγοράζουμε συχνά με αποτέλεσμα το κόστος της ένδυσης να παραμένει υψηλό και να καταλήγουμε με αρκετά επιπλέον ρούχα από αυτά που χρειαζόμαστε.

Η σύνδεση των ρούχων με τη διάθεση ή με άλλες ψυχικές ιδιότητες έχει αρχίσει να μελετάται τις τελευταίες δεκαετίες. Οι άνθρωποι που βιώνουν συχνά άγχος, έλκονται από τα ουδέτερα χρώματα π.χ. μπεζ, γκρι επειδή τους ηρεμούν. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται από το σπίτι γνωρίζουν ότι αν παραμείνουν με τις πιτζάμες ή με φόρμες δεν θα είναι τόσο παραγωγικοί. Από την άλλη μεριά, μία προσφάτως χωρισμένη κοπέλα που θα ντυθεί προκλητικά για να θεραπεύσει το βαθύ αίσθημα απόρριψης που νιώθει, θα αισθανθεί τελικά χειρότερα, καθώς η προκλητική εμφάνιση (που θα προσελκύσει βλέμματα) δεν ευθυγραμμίζεται με την εσωτερική της κατάσταση(προτιμά να μείνει αόρατη). 

H αλήθεια που προκύπτει από τις μελέτες των πωλήσεων στη βιομηχανία της πολυτελούς μόδας, είναι ότι θέλουμε να αποκτούμε συγκεκριμένα αντικείμενα μόδας κυρίως για το συναίσθημα που συνδέεται με την αγορά τους. Γι’ αυτό ξοδεύουμε τόσα πολλά για τη μόδα. Για την ψυχολογική ανταμοιβή. Με τον τρόπο που ντυνόμαστε και με τα αξεσουάρ που αγοράζουμε φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε την καλύτερη εικόνα του εαυτού μας. Όχι μόνο για λόγους κοινωνικής σύγκρισης, αλλά και για να υπενθυμίσουμε σε μας τους ίδιους πώς θέλουμε να είμαστε. 

Ξοδεύουμε λοιπόν χρήματα για ρούχα επειδή πιστεύουμε ότι η αγορά τους θα βελτιώσει τη διάθεσή μας και θα μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους. Φυσικά, η σπατάλη σε αντικείμενα για τον εαυτό μας είναι πεπερασμένη και δεν προσθέτει στην ευτυχία μας με την πάροδο του χρόνου. Η ευτυχία μας συνδέεται άμεσα με τις εμπειρίες μας και σε αυτές είναι πρέπον να επενδύσουμε για να διασφαλίσουμε την ψυχική μας ευημερία σε βάθος χρόνου.

Διάβασε ακόμα:

Είναι οι γιατροί κατάλληλοι για την πολιτική;

Η σημασία των τελετουργιών μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

Η ντοπαμίνη και η σχέση της με την εργασία

Κοινωνικά