
H μέθοδος Ivy Lee: Η καθημερινή ρουτίνα για να μειώσεις την αναβλητικότητά σου
Το 1918 ο πάμπλουτος CharlesM. Schwab, πρόεδρος της εταιρείας χάλυβα, προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της ομάδας του. Απευθύνθηκε στον σύμβουλο Ivy Lee, ο οποίος ήταν πρωτεργάτης στον χώρο των δημοσίων σχέσεων. Ο Lee, αφού μίλησε για περίπου 15 λεπτά με εκπροσώπους των υπαλλήλων, κατέληξε σε μία στρατηγική μέθοδο κατά της αναβλητικότητας, θεωρώντας ότι έτσι θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εργαζομένων και δευτερογενώς η παραγωγικότητα της εταιρείας. Όταν ο Schwab ρώτησε τον Lee για την αμοιβή του, εκείνος απάντησε: «Δεν θέλω τίποτε τώρα, δώσε μου ό,τι νομίζεις αν η μέθοδος είναι αποτελεσματική». Τρεις μήνες μετά φημολογείται ότι ο Lee έλαβε μία επιταγή 25.000$, ποσό ισάξιο με 400.000$ σήμερα.
Πέντε μικροί και κατανοητοί κανόνες συνιστούν τη μέθοδο Lee, η οποία βοήθησε πολλούς εργαζομένους να σταματήσουν να είναι αναβλητικοί. Η συναρπαστική, παρά την απλότητά της, μέθοδος κατά της αναβλητικότητας:
Μέθοδος Ivy Lee
- Στο τέλος κάθε εργασιακής ημέρας, γράψε τις 6 πιο σημαντικές εκκρεμότητεςπου πρέπει να ολοκληρώσεις την επόμενη ημέρα. Μη γράφεις παραπάνω από 6.
- Βάλε βαθμό προτεραιότητας σε αυτές τις 6 εκκρεμότητες, ανάλογα με τη σημαντικότητά τους.
- Την επόμενη ημέρα, επικεντρώσου στην πρώτη εκκρεμότητα, μόλις ξεκινήσεις τη δουλειά. Μόλις ολοκληρωθεί συνέχισε στη δεύτερη εκκρεμότητα.
- Συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο, προσπαθώντας να ολοκληρώσεις όλες τις εκκρεμότητες. Αν δεν τα καταφέρεις, μεταφέρεις τις μη ολοκληρωμένες εκκρεμότητες στη λίστα των 6 για την επόμενη ημέρα.
- Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα.
Τι είναι αυτό που κάνει όμως την απλή αυτή μέθοδο τόσο αποτελεσματική;
Παρά την απλότητά της, αποδίδει. Αποτελείται από απλούς κανόνες που τροποποιούν μία σύνθετη συμπεριφορά. Η μαγεία της έγκειται ακριβώς στην απλότητά της πουτην καθιστά απολύτως εφαρμόσιμη από όλους. Γίνεται εύκολα συνήθεια, αυτοματοποιείται και ήδη από τον πρώτο μήνα έχει αποτελέσματα. Σαφώς θα προκύψουν προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση κάποιες φορές, αλλά όσο επανέρχεσαι στη βασική λίστα των 6, τόσο λιγότερο αναβλητικός θα είσαι. Αν προκύψει κάτι επείγον, ασχολήσου με αυτό όσο είναι επείγον και μετά επιστρέφεις στην ομαλή ρουτίνα των 6 εκκρεμοτήτων.
Σε αναγκάζει να πάρεις αποφάσεις και να κάνεις επιλογές. Θέτοντας το όριο των 6 εκκρεμοτήτων κάνεις τη μισή δουλειά, χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Αποφασίζεις τι είναι σοβαρό και τι λιγότερο, βάζοντας σε μία τάξη το μυαλό σου. Η δύναμη της εξάλειψης του μη σημαντικού ή της αγνόησης του λιγότερου ουσιαστικού είναι ανυπέρβλητη. Παρόλο που μπορεί να μοιάζουν όλα σημαντικά ή όλες οι ιδέες να είναι ενδιαφέρουσες, πρέπει να είσαι σε θέση να θέσεις προτεραιότητες, χωρίς να υπεραναλύεις και να αναλώνεσαι. Μόλις καταφέρεις να αγνοήσεις, να σβήσεις ή να ξεχάσεις πράγματα που θεωρείς σημαντικά, θα εστιάσεις σε αυτά που είναι πράγματι ουσιώδη. Το σημαντικό με τη μέθοδο Lee είναι ότι αυτό το κάνεις, χωρίς να το καταλαβαίνεις, ακολουθώντας απλά τους κανόνες.
Σε απαλλάσσει από την αγωνία του «ξεκινήματος». Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους αναβλητικούς ανθρώπους, είναι η απροθυμία τους να ξεκινήσουν. Συνήθως ο λόγος που δεν τελειώνουν μία εκκρεμότητα είναι το ότι δεν την ξεκινούν καν. Με αυτήν τη μέθοδο, ήδη από την προηγούμενη ημέρα γνωρίζεις τι θα πρέπει να κάνεις και έτσι δεν αναλώνεσαι προσπαθώντας να αποφασίσεις, από πού να αρχίσεις.
Σε αναγκάζει να ασχοληθείς με έναν στόχο τη φορά. Παρόλο που στη σημερινή εποχή το multi-tasking εντυπωσιάζει, οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι τα καλύτερα αποτελέσματα σε συντομότερο χρόνο, τα έχουμε όταν ασχολούμαστε με κάθε στόχο χωριστά. Η συγκέντρωση και η αφοσίωση που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός στόχου δυσχεραίνεται, όταν η προσοχή διαιρείται. Με τη μέθοδο εκπαιδεύεσαι στο να αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα και μετά να συνεχίζεις στην προσπάθεια επίλυσης του επόμενου. Η συγκέντρωση και η αφοσίωση σε ένα πράγμα τη φορά είναι το ιδανικό για τα αναβλητικά άτομα.
Συμπερασματικά, κάνε τα πιο σημαντικά πράγματα κάθε ημέρα και τα ήσσονος σημασίας, μπορούν να περιμένουν.
Συγγραφέας περιεχομένου: Β. Χολέβα