Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, τα περισσότερα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού συμπεραίνουν ότι οι οργανισμοί επωφελούνται από την ποικιλομορφία σκέψης. Οι ομάδες που αποτελούνται από άτομα με διαφορετικές εμπειρίες ζωής και με διαφορετικό υπόβαθρο είναι πιο ικανές στο να αναγνωρίζουν τα προβλήματα και να προσφέρουν δημιουργικές λύσεις από ό,τι ομάδες ανθρώπων με παρόμοια αφετηρία και κοινές εμπειρίες ζωής.

Τι γίνεται όμως αν κάποια μέλη της ομάδας δεν αισθάνονται άνετα να μιλήσουν; Τι γίνεται αν φοβούνται να μοιραστούν τις ανησυχίες τους ή αντιστέκονται στο να συμμετέχουν υποστηρίζοντας την άποψή τους; Τι γίνεται αν αποφεύγουν να προτείνουν καινοτόμες ιδέες επειδή ανησυχούν για την απόρριψη;

Όταν οι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να μιλούν συνάγεται το συμπέρασμα ότι το εργασιακό περιβάλλον δεν παρέχει ψυχική ασφάλεια στους εργαζομένους. Η έλλειψη ψυχικής ασφάλειας επηρεάζει αρνητικά την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι φοβούνται να παραπονεθούν για πρωτοβουλίες που δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να μην εξελίσσεται. Όταν ένα άτομο δεν αισθάνεται ασφαλές, δεν μπορεί να αφοσιωθεί, και όταν οι εργαζόμενοι δεν είναι πλήρως αφοσιωμένοι, ο οργανισμός έχει χάσει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δυνάμεις όλων των ταλέντων του.

Για να επιτευχθεί η ψυχολογική ασφάλεια πρέπει αρχικά να τεθεί ως ρητή προτεραιότητα από τους εργοδότες. Ακολουθούν μικρές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε την ψυχική ασφάλεια των εργαζομένων στον οργανισμό σας:

• Μιλήστε για τη σημασία της δημιουργίας ψυχολογικής ασφάλειας στην εργασία, συνδέοντάς την με έναν ανώτερο σκοπό που είναι η προώθηση μεγαλύτερης οργανωτικής καινοτομίας, η δέσμευση της ομάδας και η αίσθηση του «ανήκειν». 

• Διευκολύνετε τη συμμετοχή. Δείξτε γνήσια περιέργεια και τιμήστε την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Να είστε ανοιχτόμυαλοι, συμπονετικοί και ενσυναισθητικοί όταν κάποιος είναι αρκετά γενναίος για να πει κάτι που αμφισβητεί το status quo. 

• Καθιερώστε κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η αποτυχία. Μην τιμωρείτε τον πειραματισμό και την ανάληψη (λογικού) ρίσκου. Ενθαρρύνετε τη μάθηση από την αποτυχία και την απογοήτευση και μοιραστείτε ανοιχτά τα σκληρά κερδισμένα μαθήματα που έχετε πάρει από τα λάθη. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε στην ενθάρρυνση της καινοτομίας, αντί να τη σαμποτάρετε.

• Δημιουργήστε χώρο για νέες ιδέες. Σκεφτείτε αν θέλετε μόνο ιδέες που έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά ή αν είστε πρόθυμοι να δεχτείτε δημιουργικές, εκτός πλαισίου ιδέες που δεν είναι ακόμη καλά διατυπωμένες. Μάθετε πώς να αγκαλιάζετε νέες ιδέες για να προωθήσετε πιο καινοτόμες νοοτροπίες στην ομάδα σας.

• Αγκαλιάστε τις παραγωγικές συγκρούσεις. Προωθήστε τον διάλογο και την παραγωγική συζήτηση και εργαστείτε για την παραγωγική επίλυση των συγκρούσεων. Οι ηγέτες μπορούν να θέσουν τις βάσεις για σταδιακή αλλαγή, καθιερώνοντας τις προσδοκίες της ομάδας για τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ψυχολογική ασφάλεια. 

Όταν το κλίμα μιας ομάδας χαρακτηρίζεται από διαπροσωπική εμπιστοσύνη και κλίμα σεβασμού, τα μέλη αισθάνονται ελεύθερα να συνεργαστούν και δεν φοβούνται να ρισκάρουν, ιδιότητα που προωθεί την καινοτομία.

Διάβασε ακόμα:

10 φράσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις στον εργασιακό χώρο

Λιτότητα: η νέα τάση ισορροπίας εργασίας και προσωπικής ζωής

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν τοξικό συνάδελφο