Πολλά από αυτά τα ακραία αθλήματα, όπως η αναρρίχηση χωρίς σχοινί, το surfing μεγάλων κυμάτων, το bungee jumping, η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, αποτελούν κορυφαία παραδείγματα δραστηριοτήτων που προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις και διεξάγονται σε ακραίες συνθήκες, όπου ένα λάθος ή ατύχημα θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα το θάνατο.

Αυτά τα αθλήματα θα μπορούσαν να οριστούν ως “ακραία” λόγω της τάσης τους να είναι επικίνδυνα εάν δεν εκτελούνται προσεκτικά ή με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Φυσικά ο κίνδυνος είναι αυτός που ωθεί την αδρεναλίνη στα ύψη και κάνει τα αθλήματα αυτά τόσο ελκυστικά. 

Τα extreme sports αποτελούν για κάποιους μία αγαπημένη συνήθεια και για κάποιους άλλους πηγή φόβου. Οι δεύτεροι δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς οι πρώτοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να απολαύσουν μία φευγαλέα συγκίνηση και πρώτοι απορούν με τους δεύτερους που αντιστέκονται στη γοητεία της έξαψης και της υψηλής αδρεναλίνης, πολλές φορές χωρίς καν να τη γευτούν. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν τα ακραία αθλήματα από περιέργεια ή για να απολαύσουν την έκρηξη της αδρεναλίνης. Όσοι τελικά θα καταλήξουν να γίνουν αθλητές ακραίων αθλημάτων πιέζουν τα σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά τους όρια για να ξεφύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Κάποιοι χρησιμοποιούν τα extreme sports ως μία μέθοδο αυτοβοήθειας, για να ξεφύγουν από το άγχος ή την καταθλιπτική διάθεση. 

Η προσπάθεια που απαιτούν αυτά τα αθλήματα είναι μεγάλη, αλλά η έκρηξη αδρεναλίνης είναι επαρκής για να αποφευχθεί η κούραση που προκύπτει από την άσκηση. Με την αδρεναλίνη επιταχύνεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, χαλαρώνουν οι μυς και διευκολύνεται η μετατροπή του γλυκογόνου σε γλυκόζη στο ήπαρ. Για κάθε αθλητή ακραίων σπορ, αυτή η έξαρση της αδρεναλίνης δεν είναι ποτέ αρκετή, καθώς οδηγεί  και στην αύξηση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης βασικών νευροδιαβιβαστών για την ευεξία του ατόμου. 

Η αλήθεια είναι πως τα ακραία αθλήματα γι΄αυτούς που τα προτιμούν δεν προσφέρουν μόνο βραχύβια έξαψη. Οι μελέτες διαπιστώνουν ότι οι αθλητές που ασχολούνται με extreme sports σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες στη συναισθηματική σταθερότητα, την ευσυνειδησία και την ενεργητικότητα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, αθλητές άλλων αθλημάτων και μη αθλητές.

Παλαιότερα τα ακραία αθλήματα είχαν συνδεθεί με έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας που περιγράφει τα ριψοκίνδυνα άτομα τα οποία αναζητούν διαρκώς νέες συγκινήσεις έχοντας εθιστεί στην αίσθηση που προκύπτει από την αυξημένη αδρεναλίνη. Οι σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα ακραία αθλήματα προσφέρουν τη δυνατότητα στους αθλητές να βυθιστούν στη «ροή», μια γνωστική κατάσταση υπερ-συγκέντρωσης στην οποία το μυαλό απορροφάται σε μια συγκεκριμένη εργασία ή δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αθλητές των extreme sports βιώνουν τον φόβο, αλλά διαθέτουν μια απίστευτη ικανότητα να τον καταπολεμούν και να επιτυγχάνουν μια αυξημένη κατάσταση ροής διατηρώντας την εστίασή τους στον στόχο. 

Οι αθλητές των ακραίων αθλημάτων είναι πάντα τυπικοί με τον έλεγχο της φυσικής τους κατάστασης και του εξοπλισμού τους γιατί δεν υποτιμούν τον κίνδυνο παρόλο που επιδιώκουν να τον αντιμετωπίσουν. Το φαινομενικά αδύνατο δεν συμβαίνει ποτέ από τη μια μέρα στην άλλη και απαιτεί απίστευτες ώρες εκπαίδευσης.

Διάβασε ακόμα:

5 απροσδόκητοι τρόποι με τους οποίους ο καφές επηρεάζει τη συμπεριφορά μας

Φοιτητικό άγχος

Η ουδετερότητα στις σχέσεις