
H σωστή διαχείριση της καθημερινότητας στην εποχή του COVID-19
Σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία καλούμαστε να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποφύγουμε τις αρνητικές επιδράσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία.Η ανησυχία σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί ο νέος ιός μπορεί να είναι καθηλωτική, ιδίως όταν τροφοδοτούμαστε με πληθώρα πληροφοριών που αναφέρονται σε αρνητικές στατιστικές όπως τα κρούσματα, ή θάνατοι, η οικονομική κατάρρευση κ.λπ. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα, όταν οι πληροφορίες αυτές είναι ατεκμηρίωτες ή ανακριβείς.
Η αδράνεια εντείνει το stress, καθώς μη έχοντας ποικιλία ερεθισμάτων ο εγκέφαλος μας εμμένει στις αρνητικές σκέψεις και την καταστροφολογία. Επιπλέον, η παραμονή στο σπίτι δημιουργεί ένα αίσθημα εγκλεισμού που περιλαμβάνει την αίσθηση της απώλειας της ελευθερίας, την θλίψη από την απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι και την ανία. Οι αρνητικές επιπτώσεις της καραντίνας μπορεί να προκαλέσουν θραύσματα στη σωματική και ψυχική υγεία, ακόμα κι αν δεν κολλήσουμε τον ιό, γι΄αυτόν τον λόγο χρειάζεται να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας προσαρμοζόμενοι στις δύσκολες αυτές συνθήκες:
Η καραντίνα κάποτε θα τελειώσει και μέχρι τότε χρειάζεται να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε. Είναι λογικό και αναμενόμενο να έχουμε αυξημένα επίπεδα stress, καθώς αυτό που ζούμε μας γεμίζει αβεβαιότητα τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον. Μας δίνεται η ευκαιρία όμως να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να αναλάβουμε την ατομική ευθύνη της διατήρησης της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, όσο αυτό περνά από το χέρι μας.