
Η απίστευτη επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην ψυχική υγεία
Η κρίση στην ψυχική υγεία διαρκώς διογκώνεται. Περίπου το 15,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πλήττεται από ψυχικές ασθένειες και οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί που χρειάζονται θεραπεία, πάνω από το 50% των ψυχικών ασθενειών παραμένουν χωρίς θεραπεία. Παγκοσμίως, ένας στους πέντε ενήλικες πάσχει από κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας. Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από αυτοκτονία και για κάθε ενήλικα που πεθαίνει από αυτοκτονία, υπάρχουν περισσότεροι από 20 άλλοι που έχουν επιχειρήσει να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος υπερβαίνουν τις οικογένειες και τους πολιτισμούς μας, καθώς η ψυχική υγεία έχει επίσης τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο για το κόστος της θεραπείας καθώς και για την απώλεια παραγωγικότητας. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης δίνεται η δυνατότητα να διευρυνθεί η κοινωνική υποστήριξη και οι κατάλληλες παρεμβάσεις να γίνουν προσιτές στον καθένα.

Η έλλειψη ψυχιάτρων και άλλων ειδικών ψυχικής υγείας για την παροχή θεραπείας επιδεινώνει την κρίση αυτή. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 40% των Ελλήνων ζουν εκεί όπου υπάρχει έλλειψη επαγγελματιών ψυχικής υγείας. 60% των νομών της Ελλάδας δεν έχουν ψυχίατρο. Όσοι έχουν πρόσβαση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας συχνά παραιτούνται από τη θεραπεία επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αγοράσουν.
Οι ερευνητές δοκιμάζουν διάφορους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών.
Ερευνητές ανέλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να διακρίνουν γλωσσικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προβλέψουν την κατάθλιψη. Αποδείχθηκε ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη εκφράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με διαφορετικό τρόπο από αυτούς δεν έχουν καταθλιπτική συμπτωματολογία. Συγκεκριμένα αναφέρονται συχνότερα στη μοναξιά, στα συναισθήματα, και χρησιμοποιούν τις προσωπικές αντωνυμίες εγώ και μου. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι οι γλωσσικοί δείκτες θα μπορούσαν να προβλέψουν την κατάθλιψη έως και τρεις μήνες πριν το άτομο λάβει επίσημη διάγνωση. Άλλοι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εκφράσεις του προσώπου, η προφορά των λέξεων, ο τόνος της φωνής και η το γλωσσικό περιεχόμενο θα μπορούσαν να υποδηλώνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Εκτός από τους ερευνητές, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας. Η πλατφόρμα της Quartet επισημαίνει πιθανές ψυχικές καταστάσεις και μπορεί να παραπέμψει τους ασθενείς σε έναν πάροχο ή σε ένα πρόγραμμα γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας μέσω υπολογιστή. Πλέον υπάρχουν εφαρμογές που εφοδιάζουν τις επιχειρήσεις με λογισμικό άμεσης παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους εργαζομένους. Οι αλγόριθμοί της εφαρμογής Ginger αναλύουν τις λέξεις που χρησιμοποιεί κάποιος και στη συνέχεια μέσω μιας βιβλιοθήκης με περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δείγματα δεδομένων συμπεριφοράς, 45 εκατομμύρια μηνύματα συνομιλίας και 2 εκατομμύρια κλινικές αξιολογήσεις, παρέχεται η κατάλληλη σύσταση. Το Bark, μια εφαρμογή παρακολούθησης τηλεφώνων με στόχο τον γονικό έλεγχο, παρακολουθεί τις σημαντικότερες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αναζητήσει σημάδια διαδικτυακού εκφοβισμού, κατάθλιψης, αυτοκτονικών σκέψεων και sexting στο τηλέφωνο ενός παιδιού.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καινοτόμες λύσεις που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία και είναι προφανές ότι οι δυνατότητες μόλις έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης της ψυχικής υγείας, προσφέροντας ασύλληπτα πιο γρήγορα πληθώρα δεδομένων στους ειδικούς ψυχικής υγείας, εξασφαλίζοντας προσβασιμότητα στους λήπτες 24 το 24ωρο και περιορίζοντας σημαντικά το κόστος περίθαλψης.
Διάβασε ακόμα:
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον κόσμο
Οι ημιαγωγοί και η σύνδεσή τους με την πρόοδο της τεχνολογίας