
Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού
Ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε πρόσφατα τα 8 δισεκατομμύρια. Αν και αυτός είναι αναμφίβολα ένας αριθμός ορόσημο, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και αποκτούν λιγότερα παιδιά. Το επόμενο έτος, η Ινδία προβλέπεται να ξεπεράσει την Κίνα ως η πιο πολυπληθής χώρα του πλανήτη.
Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών «αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα, να αναγνωρίσουμε την κοινή μας ανθρώπινη φύση και να θαυμάσουμε τις εξελίξεις στην υγειονομική περίθαλψη και στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη, που έχουν παρατείνει τη διάρκεια ζωής και έχουν μειώσει δραματικά τα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας». Ταυτόχρονα, είναι μια υπενθύμιση της κοινής μας ευθύνης να φροντίζουμε τον πλανήτη μας και μια στιγμή για να σκεφτούμε πού εξακολουθούμε να υστερούμε ως προς τις δεσμεύσεις μας ο ένας έναντι του άλλου.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με πιο αργό ρυθμό από το 1950, έχοντας πέσει κάτω από 1 τοις εκατό το 2020. Οι τελευταίες προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών υποδηλώνουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 8,5 δισεκατομμύρια το 2030 και 9,7 δισεκατομμύρια το 2050. Προβλέπεται να φτάσει σε ένα ανώτατο όριο περίπου 10,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων κατά τη δεκαετία του 2080 και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2100.
Αυτή η επιβραδυνόμενη αύξηση του πληθυσμού εξηγείται από μια σειρά παραγόντων, όπως ο πιο άμεσα διαθέσιμος έλεγχος των γεννήσεων και η διαρκώς βελτιούμενη εκπαίδευση. Ορισμένες χώρες έχουν τόσο χαμηλά ποσοστά γεννήσεων ώστε ο ΟΗΕ προβλέπει ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους μακροπρόθεσμα.
Με βάση τα δεδομένα της περασμένης χρονιάς, το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών υστερεί κατά μέσο όρο επτά χρόνια σε σύγκριση με αυτό των πιο ανεπτυγμένων χωρών. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό θα πρέπει να αναπτύξουν καλύτερα συστήματα για τη φροντίδα των ηλικιωμένων τους, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και της ευρέως διαθέσιμης, αποτελεσματικής υγειονομικής περίθαλψης.
Παρά τους πεπερασμένους πόρους, ο πλανήτης θα μπορούσε να τα καταφέρει ακόμα και με πληθυσμό 9 ή και 10 δισεκατομμυρίων, αρκεί να εστιάσουμε στη συμπεριφορά μας, στον τρόπο ζωής, και στην παρατήρηση των συγκεκριμένων περιοχών ή ομάδων που αναπτύσσονται πιο γρήγορα.
Επίσης, θα γίνει τελικά μια αναδιάταξη των πιο πολυπληθών χωρών. Η Κίνα θα ξεπεραστεί από την Ινδία ως η νούμερο ένα πολυπληθέστερη χώρα το 2023 και θα παραμείνει έτσι μέχρι το 2050. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκτοπιστούν από τη Νιγηρία ως η τρίτη σε πληθυσμό χώρα την ίδια χρονική περίοδο.
Η μετανάστευση, και ιδιαίτερα η διεθνής μετανάστευση, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις πληθυσμιακές αλλαγές. Όλες οι χώρες – είτε αντιμετωπίζουν «εισροές ή εκροές» μεταναστών-θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβάλλουν τη σταθερότητα εν μέσω αυτών των αλλαγών.
Διάβασε ακόμα:
Η θεωρία της αμοιβαίας ανταμοιβής