
Η διστακτικότητα των τραπεζών να αποδεχτούν τα κρυπτονομίσματα
Οι υπεράκτιες τράπεζες και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διστάζουν να ανοίξουν επενδυτικούς λογαριασμούς σε κρυπτονομίσματα. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι τράπεζες δεν καλωσορίζουν τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν επίσης κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής για να ανοίξει έναν τέτοιο λογαριασμό.
Οι τράπεζες δεν ενθουσιάζονται με τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων επειδή αυτοί καταθέτουν χρήματα και στη συνέχεια τα μεταφέρουν σε ένα πορτοφόλι «κρυπτο». Αυτό προκαλεί προβλήματα στην τράπεζα. Ένας κοινός τρόπος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες περιλαμβάνει αποστολή ποσών σε όλο τον κόσμο στην προσπάθεια να «ξεπλυθούν» τα μετρητά ή να αποκρυφθεί η προέλευσή τους. Οι τράπεζες δεν θέλουν να συμμετέχουν σε παράνομη δραστηριότητα, επομένως δεν τους αρέσουν οι πολλές μεταφορές “εντός και εκτός”. Για να αποφευχθεί αυτό, ορισμένες υπεράκτιες τράπεζες έχουν τον κανόνα 80/20. Θα πρέπει να κρατά κάποιος το 80% των κατατεθέντων μετρητών και να μεταφέρει το 20% στα κρυπτο-πορτοφόλια. Οι περισσότερες υπεράκτιες τράπεζες λειτουργούν ως επενδυτικές τράπεζες και όχι ως εμπορικές ή τράπεζες λιανικής, οπότε κερδίζουν μόνο εάν τα μετρητά διατηρούνται στους λογαριασμούς.
Ο άλλος λόγος που οι τράπεζες διστάζουν να δεχτούν κρυπτονομίσματα είναι ότι όσο περισσότερα χρήματα διατηρούνται σε μια τράπεζα τόσο περισσότερα κέρδη προκύπτουν για την τράπεζα. Εάν στείλει κανείς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του σε ένα κρυπτο-πορτοφόλι και διατηρήσει ένα ελάχιστο υπόλοιπο, η τράπεζα δεν κερδίζει τίποτα από τον λογαριασμό. Επιβαρύνεται με όλα τα κόστη αναφοράς ενός μεγάλου λογαριασμού, χωρίς κανένα αναμενόμενο κέρδος.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να δεχτούν κρυπτονομίσματα αφορά το κόστος συμμόρφωσης. Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτωνπραγματοποιούν συχνά μεγάλες καταθέσεις, επομένως η τράπεζα πρέπει να αναφέρει διεξοδικά και να διερευνήσει τον κάτοχο του λογαριασμού και την πηγή των κεφαλαίων, διασφαλίζοντας ότι τα κεφάλαια είναι καθαρά και όχι από ύποπτες δραστηριότητες και ότι ο καταθέτης είναι φορολογικά ενήμερος. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο και χρήμα. Έτσι, εάν ένας λογαριασμός έχει μεγάλο υπόλοιπο για βραχύ χρονικό διάστημα, η τράπεζα επωμίζεται τα κόστη συμμόρφωσης και τους σχετικούς «πονοκεφάλους», χωρίς ουσιαστικά κέρδη.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι τράπεζες δεν επιδιώκουν συνεργασία με κρυπτο-επενδυτές είναι ότι είναι δύσκολο για την τράπεζα να διερευνήσει την πραγματική πηγή των χρημάτων όταν αποστέλλονται χρήματα από το κρυπτο-πορτοφόλι στον τραπεζικό λογαριασμό. Θεωρητικά, θα μπορούσε κανείς να αποδείξει την πηγή των χρημάτων εάν απλώς κατέθετε χρήματα σε ένα πορτοφόλι, τα άφηνε εκεί για λίγο και έπειτα έστελνε το ποσό στην τράπεζα. Θα μπορούσε να τεκμηριωθεί ότι η επαύξηση της αξίας οφειλόταν στην ανατίμηση των κρυπτονομισμάτων. Πρέπει να είναι καθαρή η πηγή των εισερχόμενων μεταφορών. Είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι τα χρήματα που κατατίθενται στο πορτοφόλι είναι καθαρά, από πού προέρχονται και πώς κερδήθηκαν. Οι τράπεζες θεωρούν τους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων ως υψηλού κινδύνου. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η αρχική πηγή των χρημάτων από τα κρυπτο-πορτοφόλια και η τράπεζα θα μπορούσε να θεωρηθεί συνυπεύθυνη εάν ξεπλένονται χρήματα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τράπεζες έχουν μικρά κέρδη από λογαριασμούς κρυπτο-επενδυτών, έχουν υψηλό κόστος συμμόρφωσης και αναφοράς, διατηρούν χρήματα για λίγες μέρες και κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε έναν ελεγκτικό κυκεώνα, διστάζουν να ανοίξουν τέτοιους λογαριασμούς.
Όμως, υπάρχει ελπίδα για τα κρυπτονομίσματα στον τραπεζικό χώρο. Αρκετοί μεγάλοι πράκτορες χρηματιστηριακών υπηρεσιών δημιουργούν υπεράκτιες τράπεζες και σχεδιάζουν να προσφέρουν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Επί του παρόντος, οι υπεράκτιες τράπεζες περιορίζονται στην επενδυτική τραπεζική και το κόστος αποστολής εμβάσματος είναι πολύ υψηλό για να τους επιτρέπει να προσφέρουν επιχειρηματικές τραπεζικές συναλλαγές. Μόλις καταστεί εφικτή η μεταφορά συμβατικού (FIAT) χρήματος μέσω blockchain (συνεπώς εκτός του συστήματος υψηλού κόστους), οι τράπεζες θα μπορέσουν να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες.
Διάβασε ακόμα:
Σταδιακή ένταξη των κρυπτονομισμάτων στις συναλλαγές
Η δυσκολία κατανόησης της λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων