Η επίδραση της έλλειψης άσκησης και της καθιστικής ζωής στον χώρο εργασίας

Η επίδραση της έλλειψης άσκησης και της καθιστικής ζωής στον χώρο εργασίας

Το φαινόμενο της αυτοματοποίησης των εργασιών, η ραγδαία αύξηση τεχνολογικών επιτευγμάτων και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής ο οποίος περιλαμβάνει τη μείωση σωματικής εργασίας σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, το κάπνισμα και την  έλλειψη φυσικής δραστηριότητας συνέβαλαν στην εμφάνιση διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση κ.ά. 

   Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Αμερικανική Αθλητιατρική Εταιρεία (ACSM) συστήνουν οι ενήλικες να συμμετέχουν σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης, μέτριας έως υψηλής έντασης, τουλάχιστον 3 έως 5 φορές την εβδομάδα. Παρ όλα αυτά, ο μειωμένος χρόνος στην καθημερινότητά μας και τα εξουθενωτικά ωράρια εργασίας εμποδίζουν τη συστηματική συμμετοχή των ενηλίκων σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης, με αποτέλεσμα να υιοθετούν έναν «ανθυγιεινό» τρόπο ζωής.

  Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σωματική άσκηση δεν προάγει μόνο τη σωματική υγεία, αλλά βελτιώνει καθοριστικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου καθώς συμβάλλει στη μείωση του άγχους και του στρες, στην πρόληψη ή ακόμη και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, καθώς και στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοεικόνας του.

  Η πολύωρη καθιστική εργασία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και άσκησης επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα άτομα που κάνουν καθιστική εργασία πολλές φορές στην καθημερινότητά τους δέχονται υψηλές φορτίσεις σε διάφορες περιοχές του σώματος, λόγω της πολύωρης παραμονής στην καθιστή θέση, του ακατάλληλου εξοπλισμού και των λανθασμένων στάσεων – θέσεων εργασίας («κακή» εργονομία) για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά μυοσκελετικών προβλημάτων. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μεγαλύτερο ποσοστό (78-86%) των ατόμων που κάνουν καθιστική εργασία υποφέρουν από σοβαρούς μυοσκελετικούς πόνους – ενοχλήσεις σε διάφορες περιοχές του σώματος. Φαίνεται ότι οι πόνοι αυτοί επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές δραστηριότητες των εργαζομένων, αυξάνουν τον αριθμό των ημερών απουσίας από την εργασία, και κατ’ επέκταση, μειώνουν την αποδοτικότητα/ παραγωγικότητά τους στην εργασία. 

Εργαζόμενος με πόνους στην μέση λόγω καθιστικής εργασίας και έλλειψης σωματικής άσκησης

  Επιπλέον τα άτομα που κάνουν καθιστική δουλειά σε ποσοστό πάνω από το 50% εμφανίζουν υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, υψηλά ποσοστά σωματικού λίπους, καθιστικές συνήθειες και ανθυγιεινές συμπεριφορές (κάπνισμα και αλκοόλ), χαμηλό επίπεδο λειτουργικής ικανότητας και φυσικής κατάστασης, αλλά και υψηλά επίπεδα στρες και άγχους.

  Τέλος, ένα ακόμη ενδιαφέρον ερευνητικό εύρημα, είναι ότι η πολύωρη καθιστική εργασία μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με την ποιότητα του ύπνου. Η κόπωση που προκαλείται από την «κακή» ποιότητα ύπνου συνδέεται με αύξηση της καρδιακής συχνότητας ηρεμίας και της αρτηριακής πίεσης, και κατ’ επέκταση με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

   Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων άσκησης στον εργασιακό χώρο. Σκοπός τους είναι η βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων, κάτι που δείχνει να συμβάλλει στην αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους στην εργασία.

Διάβασε ακόμα:

3 οφέλη της άσκησης στις επιχειρήσεις

Ψυχολογία και εργασία