Πολλοί γονείς αναφέρουν πώς το παιδί τους έχει αλλάξει τη ζωή και ότι παρά τις δυσκολίες που συνοδεύουν την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, όπως η στέρηση ύπνου, ο λιγότερος ελεύθερος χρόνος και η οικονομική επιβάρυνση, οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στη ζωή τους. Η αγάπη των γονέων φαίνεται να είναι μία αγάπη  άνευ όρων και ότι μπορεί να αλλάξει τους ανθρώπους προς το καλύτερο.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μετά τη γέννα παρατηρούνται κάποιες αλλαγές στον εγκέφαλο της μητέρας και συγκεκριμένα η αμυγδαλή παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα μετά τον τοκετό. Η αμυγδαλή, αποτελεί το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που έχει σχήμα αμυγδάλου και ελέγχει αντιδράσεις όπως το άγχος, η επιθετικότητα και οι φόβοι. Όταν μια μητέρα γεννάει, γίνεται ευαίσθητη σε όλες τις ανάγκες του μωρού της και όταν τις ικανοποιεί αισθάνεται και η ίδια ικανοποιημένη. 

Μία πιθανή βλάβη σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη μητρική φροντίδα, για παράδειγμα, η μητέρα μπορεί να αισθάνεται λιγότερη ευαισθησία για τη φροντίδα του μωρού της. Από την άλλη, εάν το βρέφος έχει κάποια βλάβη στην αμυγδαλή, μπορεί να μην κλαίει τόσο πολύ και να μην είναι προσκολλημένο στη μητέρα του. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η μητέρα προτιμά το μωρό της από άλλα μωρά. Για παράδειγμα, αν η μητέρα δει μια φωτογραφία κάποιου άλλου μωρού, μπορεί να το βρίσκει χαριτωμένο, αλλά να μην έχει άλλες αντιδράσεις πέρα από αυτό. Ωστόσο, αν δει μια βρεφική φωτογραφία του παιδιού της, μπορεί να νιώσει ευτυχία κοιτάζοντάς την.

Φαίνεται ότι η μητέρα δεν είναι η μόνη που εμφανίζει αλλαγές στον εγκέφαλό της αλλά και ο πατέρας θα βιώσει επίσης αλλαγές. Για παράδειγμα, ένας πατέρας που εκτίθεται στο παιδί και περνάει χρόνο φροντίζοντάς το, μπορεί να έχει έναν εγκέφαλο που επανασυνδέεται, ώστε να μοιάζει περισσότερο με αυτόν της μητέρας. Επίσης, όπως και οι μητέρες, ο εγκέφαλος του μπαμπά μπορεί να είναι ευαίσθητος στο κλάμα του παιδιού. Οι άνδρες μπορεί να είναι εξίσου καλοί με τις γυναίκες όταν πρόκειται να διαχωρίσουν τα κλάματα του μωρού τους από τα κλάματα άλλων βρεφών.

Όπως γνωρίζουμε, τα πρώτα στάδια της ζωής ενός παιδιού έχουν μεγάλη επιρροή στη μετέπειτα ζωή του. Ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται και οποιαδήποτε ενέργεια επηρεάζει καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και το πώς θα εξελιχθεί το παιδί ώσπου να γίνει ενήλικας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι έρευνες που δείχνουν ότι όταν ένα παιδί λαμβάνει την αγάπη της μητέρας του θα έχει πιο πλούσιο και ανεπτυγμένο εγκέφαλο, από ένα άλλο παιδί που το παραμελεί η μητέρα του. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί που δεν λαμβάνει αρκετή αγάπη από το βασικό πρόσωπο φροντίδας του, μπορεί να παρουσιάζει χαμηλότερες επιδόσεις στην εκπαίδευση και μπορεί να είναι επιρρεπές σε περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο κόσμος που ζούμε μπορεί να μην είναι πάντα τρυφερός, αλλά μια μητέρα πρέπει πάντα να είναι τρυφερή προς το παιδί της.

Η γονεϊκότητα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και η γονεϊκή αγάπη που βιώνει ένας γονιός οφείλεται σε πολλές αλλαγές στον εγκέφαλό του. Φυσικά, οι περισσότεροι γονείς αγαπούν ή θα αγαπήσουν τα παιδιά τους άνευ όρων και θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, ώστε να γίνουν οι καλύτεροι δυνατοί ενήλικες.

Διάβασε ακόμα:

5 ασκήσεις κριτικής σκέψης για την ανάπτυξη των νοητικών σας δεξιοτήτων

Πώς να αντιμετωπίσουμε τις αποτυχίες με επωφελή για μας τρόπο;

Εργαζόμενοι με ψυχική σκληρότητα