Εκτός από την ευχαρίστηση που προσφέρουν τα ταξίδια σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες επηρεάζουν θετικά την προσωπικότητά μας, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά γίνονται περισσότερο δεκτικοί στη διαφορετικότητα, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφειά τους και δηλώνουν περισσότερο ευτυχισμένοι. Η γοητεία του αγνώστου παράλληλα με την αβεβαιότητα που περιβάλλει έναν καινούργιο προορισμό απαιτεί την υπερπήδηση ψυχικών εμποδίων,  όπως ο φόβος, η διστακτικότητα, η αναβλητικότητα και προάγει συγχρόνως την οργανωτικότητα, την αντοχή στην ταλαιπωρία και τη διαχείριση των προβλημάτων. 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ρουφά τις εμπειρίες σαν σφουγγάρι. Η γνωριμία με τον πολιτισμό μιας χώρας, τα διαφορετικά έθιμα, η ξένη γλώσσα, το φαγητό, η μόδα, η μουσική, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου τρόπου σκέψης και μίας διαφορετικής αντίληψης της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι δημιουργικοί άνθρωποι όπως ο Ernest Hemingway, ο Pablo Picasso και ο Wolfgang Amadeus Mozart λάτρευαν τα ταξίδια.

Το ταξίδι μας αναγκάζει να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες βγαίνοντας από τη ζώνη ασφαλείας που μας προσφέρει η καθημερινή ρουτίνα μας. Οι δεξιότητες που κινητοποιούμε για να προσαρμοστούμε, μας κάνουν περισσότερο εξωστρεφείς. Πρόσφατη μελέτη πήρε μια ομάδα φοιτητών και τους χώρισε σε δύο υποομάδες: η πρώτη  υποομάδα αποτελείτο από τους φοιτητές, οι οποίοι σπούδασαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε ξένη χώρα μέσω της υπηρεσίας Erasmus και η δεύτερη από εκείνους που δεν το έκαναν. Όσοι σπούδασαν σε άλλη χώρα επέστρεψαν πιο δεκτικοί και πιο πρόθυμοι να αλληλεπιδράσουν με άτομα πέρα από το ήδη αναπτυγμένο κοινωνικό τους δίκτυο. Η εμπειρία των σπουδών σε μία άλλη χώρα τους οδήγησε στην αλληλεπίδραση με διαφορετικές νοοτροπίες και η συνύπαρξη με το διαφορετικό, τους έκανε περισσότερο εξωστρεφείς. 

Οι συγγραφείς μιας άλλης πρόσφατης μελέτης σχετικά με τις αντιλήψεις των ταξιδιωτών διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ανέφερε ότι οι αντιλήψεις τους άλλαξαν σημαντικά μετά το ταξίδι – ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους και επιθυμούσαν να εργαστούν σκληρότερα και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα για το επόμενο ταξίδι τους. Επιπλέον δήλωσαν ότι τα ταξίδια βελτίωσαν τις δεξιότητες επικοινωνίας και τις κοινωνικές σχέσεις, την αισιοδοξία, την αίσθηση αυτονομίας και την αυτο-αποτελεσματικότητα. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι οι συμμετέχοντες που ταξίδεψαν είχαν υψηλότερες βαθμολογίες στις κλίμακες αισιοδοξίας, θετικότητας, ευελιξίας και συνολικής ψυχικής υγείας από τους μη ταξιδιώτες. 

Τα ταξίδια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή αμέσως μετά, αλλά πριν καν πραγματοποιήσουμε το ταξίδι. Η προετοιμασία του ταξιδιού και η ενασχόληση με τον προγραμματισμό του μας επηρεάζει εξίσου θετικά και μας γεμίζει ενθουσιασμό και ενεργητικότητα. Η περίοδος της αναμονής του ταξιδιού συνδέεται με μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ικανοποίηση τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή. Μετά το ταξίδι, η αισιοδοξία που παράγεται είναι πιθανό να οδηγήσει το άτομο σε λήψη σημαντικών αποφάσεων για την ευημερία του. Συχνά η θετική εμπειρία του ταξιδιού μπορεί να συνοδεύει το άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του ταξιδιού.

Το ταξίδι ακόμα και σε κάποιο γνώριμο μέρος επιδρά θετικά στην ψυχολογία μας, τα ταξίδια όμως σε άγνωστους προορισμούς θα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση  στην προσωπικότητά μας, εφόσον εξοπλιστούμε με την καλή μας διάθεση.