Ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που υπέδειξε ότι οι εκφράσεις του προσώπου μπορεί στην πραγματικότητα να εντείνουν τα συναισθήματα. Μια χαμογελαστή έκφραση τροφοδοτεί τη διάθεσή μας, μας κάνει να νιώθουμε πιο χαρούμενοι ή ακόμα και ένα αστείο να φαίνεται πιο πετυχημένο. Ο Πολ Έκμαν και οι συνεργάτες του απέδειξαν μετά από τη μελέτη πάνω από 10.000 προσώπων ότι οι εκφράσεις των βασικών συναισθημάτων είναι «οικουμενικές», απαντώνται δηλαδή σε όλους τους ανθρώπους και δεν επηρεάζονται από πολιτισμικές διαφορές. Το χαμόγελο λοιπόν είναι μία μορφή επικοινωνίας που γίνεται κατανοητή από όλους και μάλιστα έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις τόσο στο άτομο που χαμογελά όσο και στους άλλους.

Τι συνιστά ένα πραγματικό χαμόγελο;  

Όταν χαμογελάτε, αυθεντικά, αυτό αποτυπώνεται στο πρόσωπό σας. Ένα γνήσιο χαμόγελο περιλαμβάνει τους μύες γύρω από το στόμα, τα μάγουλα που υψώνονται και τα μάτια που μισοκλείνουν. Το γνήσιο χαμόγελο ονομάζεται χαμόγελο «Duchenne» από τον Γάλλο νευρολόγο ο οποίος μέσω των ερευνών του διέκρινε το αυθεντικό χαμόγελο από τα άλλα είδη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας (τυπικό χαμόγελο, ψεύτικο χαμόγελο, χαμόγελο αμηχανίας, χαμόγελο αλαζονείας κ.λπ). 

Ποια είναι τα οφέλη του χαμόγελου για την υγεία;

Το χαμόγελο μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σας ώστε να πιστέψει ότι είστε ευτυχισμένοι, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να προάγει τα πραγματικά συναισθήματα ευτυχίας. Η προπόνηση στο χαμόγελο μπορεί να μειώσει το άγχος και να μειώσει τους καρδιακούς σας παλμούς και το στρες. Το χαμόγελο έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Όταν χαμογελάτε απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεσή σας, σας βοηθούν να χαλαρώσετε και μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση. Η απελευθέρωση ενδορφινών αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος. Το χαμόγελο έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα HDL [η καλή χοληστερόλη] στο σώμα και μειώνει τις ορμόνες του στρες [κορτιζόλη, αδρεναλίνη και νορεπινεφρίνη]. Έτσι, το να χαμογελάτε και να γελάτε περισσότερο μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, το χαμόγελο μπορεί να βελτιώσει την επιχείρησή σας, να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερος ηγέτης και να θεωρηθείτε πιο αξιόπιστος με τους ακόλουθους τρόπους: 

1. Το χαμόγελο βελτιώνει την αποτελεσματικότητα στον χώρο εργασίας

Το να χαμογελάτε στους συναδέλφους σας δημιουργεί στιγμές σύνδεσης που οδηγούν σε υψηλότερη παραγωγικότητα και ομαδική εργασία. Οι άνθρωποι στον τομέα των υπηρεσιών αποδεικνύεται ότι έχουν πιο θετική επίδραση στους πελάτες, όταν χαμογελούν. Οι άνθρωποι σε ηγετικές θέσεις αναφέρουν ως προσόν ενός υπαλλήλου να χαμογελά τακτικά και το λαμβάνουν υπόψη στις συνεντεύξεις για πρόσληψη προσωπικού. 

2. Το χαμόγελο ενισχύει τη δραστηριότητά σας

Το χαμόγελο όχι μόνο μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι και θετικοί, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά παραγωγικότητας. Μελέτες δείχνουν ότι το να είστε χαρούμενοι έχει σημαντική επίδραση στην παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας. Το χαμόγελο προκαλεί αισθήματα ικανοποίησης και πιο χαρούμενα συναισθήματα! Η ικανοποίηση και η χαρά οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, καθώς αποκτούμε μια θετική, πιο χαρούμενη νοοτροπία. Ακόμα και στις δύσκολες καταστάσεις το χαμόγελο αντισταθμίζει τα αρνητικά συναισθήματα που μπορούν να προκαλέσουν ένα αίσθημα εξάντλησης και να μειώσουν την παραγωγικότητα μας.

3. Θα γίνετε καλύτερος ηγέτης

Αν είστε ηγέτης, στέλεχος ή διευθύνων σύμβουλος [ή φιλοδοξείτε να γίνετε], το χαμόγελο μπορεί να είναι το κλειδί της επιτυχίας σας. Το χαμόγελο είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική ηγεσίας. Βοηθά τους υπαλλήλους να αισθάνονται άνετα και βελτιώνει την εταιρική κουλτούρα. Μεταφέρει καλύτερα το μήνυμα της εταιρείας και αποφορτίζει το αρνητικό κλίμα. 

4Είστε πιο αξιόπιστοι

Αν θέλετε να βελτιώσετε την αξιοπιστία σας, απλά χαμογελάστε περισσότερο. Τι θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο από αυτό; Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται εύκολα, αλλά το να χαμογελάτε μπορεί να βοηθήσει γιατί δημιουργεί την αίσθηση ότι είστε καλός και θετικός άνθρωπος. Το χαμόγελο είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει τη συνεργασία. Ένα ειλικρινές χαμόγελο συνεπώς προκαλεί θετικά συναισθήματα στους άλλους και σας κάνει να φαίνεστε πιο αξιόπιστοι.

Οι άνθρωποι που χαμογελούν αυθεντικά αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή, τις σχέσεις και την εργασία- ως εκ τούτου, ίσως αξίζει να μάθετε και να εξασκηθείτε στο να χαμογελάτε με όλη σας την καρδία και όλο σας το πρόσωπο.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο

Το σπάσιμο του πάγου κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας

Ποιες συνήθειες υιοθετούν οι επιτυχημένοι υπάλληλοι;