Η επίδραση του χορού στην εγκεφαλική λειτουργία

Η επίδραση του χορού στην εγκεφαλική λειτουργία

Η επίδραση του χορού στην εγκεφαλική λειτουργία έχει πολλαπλά οφέλη που ευνοούν τόσο τους νέους όσο και τους ηλικιωμένους. Σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική μελέτη στο Εργαστήριο Άσκησης και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόι στο Σικάγο, ένα πρόγραμμα λάτιν χορών προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Μετά από οκτώ μήνες μαθημάτων, οι αξιολογητές διαπίστωσαν σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες της εργαζόμενης μνήμης των συμμετεχόντων. Η εργαζόμενη μνήμη είναι ένας τύπος βραχυπρόθεσμης μνήμης που χρησιμοποιείται για να συγκρατηθούν στο μυαλό μικρές ποσότητες πληροφοριών, ενώ αυτό ταυτόχρονα συμμετέχει σε άλλες γνωστικές εργασίες.

Ο χορός αποτελεί μία ελκυστική δραστηριότητα, την οποία οι άνθρωποι απολαμβάνουν ψυχή τε και σώματι. Εκτός όμως από την ψυχαγωγία αποτελεί και μία πρώτης τάξεως μορφή άσκησης που αποδεδειγμένα ωφελεί τη σωματική υγεία και τη βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων. Διαφέρει από τις υπόλοιπες μορφές σωματικής άσκησης, γιατί συνδυάζει την απόλαυση της μουσικής με την αερόβια δραστηριότητα αυξάνοντας την πιθανότητα ο ασκούμενος να δεσμευτεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ο χορός ευνοεί τις κοινωνικές σχέσεις και την επαφή με άλλες κουλτούρες (ανάλογα με το είδος του χορού).  

Στα μαθήματα χορού, ένα άτομο μαθαίνει πολλά βήματα και κινήσεις και στη συνέχεια πρέπει να θυμηθεί αυτά τα βήματα και τις κινήσεις την επόμενη εβδομάδα και να τα μετατρέψει σε ακολουθίες. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι η διαδικασία ανάκλησης βημάτων και κινήσεων θα μπορούσε να ενεργοποιήσει διαφορετικές πτυχές της μνήμης, και μάλιστα με διασκεδαστικό τρόπο. Παλαιότερες έρευνες συμφωνούν με το εύρημα ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά τους ανθρώπους να εξασκήσουν τη μνήμη τους και τις γνωστικές δεξιότητες τους, μειώνοντας τον κίνδυνο για γνωστική έκπτωση και άνοια. Ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής. Σε ορισμένες θεωρίες γίνεται αναφορά στο δεδομένο ότι η άσκηση παράγει καλύτερη ροή αίματος, βελτιώνεται η κυκλοφορία και συνεπώς προάγεται η αγγειακή υγεία. Φυσικά, ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά αγγειοβριθές όργανο. Απαιτείται ικανοποιητική ροή αίματος και επαρκής οξυγόνωση. Συνεπώς, ο χορός θα μπορούσε σίγουρα να τον ωφελήσει. Μια άλλη θεωρία είναι ότι κατά την άσκηση εκλύονται συγκεκριμένοι μοριακοί/βιοχημικοί παράγοντες που διεγείρουν την ανάπτυξη και προάγουν την ομαλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τα κέντρα ηλικιωμένων, οι σχολές χορού και τα γυμναστήρια θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα προγράμματά τους με την παροχή προγραμμάτων χορού. Ενώ η υγιεινή διατροφή, ο ύπνος και η κοινωνικοποίηση είναι όλα σημαντικά, η άσκηση είναι η νούμερο ένα παρέμβαση που προτείνουν οι γιατροί σε ασθενείς που έχουν προβλήματα μνήμης ή σε αυτούς που μπορεί να μην έχουν ακόμη προβλήματα μνήμης, αλλά ενδιαφέρονται να τη διατηρήσουν.

Διάβασε ακόμα:

Επένδυση στο συναίσθημα: η νέα τάση στον κλάδο της φιλοξενίας

5 βήματα για να αντέχετε την αρνητική κριτική

Ο ρόλος μιας πανεπιστημιακής κλινικής

Επιστήμη