Η επιρροή των ταξιδιών στην ψυχολογία μας

Η επιρροή των ταξιδιών στην ψυχολογία μας

Η τάση του ανθρώπου να «περιπλανιέται» υπήρχε ανέκαθεν, σαν αναπόσπαστο μέρος της ζωής του. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να αγαπούν να εξερευνούν τον κόσμο, ενώ οι λόγοι που ωθούν κάποιον στο να ταξιδεύει μπορεί να διαφέρουν. Κάποιοι ταξιδεύουν για την εργασία τους, κάποιοι άλλοι για διασκέδαση. Όποιος πάντως κι αν είναι ο λόγος του ταξιδιού, το ταξίδι δημιουργεί ένα συναίσθημα.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τους ταξιδιωτικούς μας σκοπούς, όπως η ηλικία, το φύλο, η εμπειρία, τα συναισθήματα. Η αύξηση της ηλικίας τείνει να μειώνει τα περιπετειώδη ταξίδια, ενώ ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα ταξίδια επηρεάζουν την ανθρώπινη ψυχολογία, έχουν μεγάλη επίδραση στη συμπεριφορά και τις μαθησιακές μας ικανότητες.

Ποια ψυχολογικά οφέλη κερδίζουμε ταξιδεύοντας;

Δέσιμο, οικειότητα και οικοδόμηση σχέσεων

Ταξιδεύοντας με κάποιον φαίνεται ότι αναπτύσσεται και η οικειότητα μαζί του. Όταν ένα ζευγάρι πάει διακοπές αυξάνονται ραγδαία οι πιθανότητες να ερωτευτούν ξανά, χτίζοντας τη σχέση τους. Τα ταξίδια γενικότερα βοηθούν στην ενίσχυση του δεσμού των ανθρώπων, είτε οι συνταξιδιώτες μας είναι φίλοι, συνάδελφοι ή ακόμη κ αν ταξιδεύουμε μόνοι. Για παράδειγμα, ακόμη και αν ταξιδέψουμε μόνοι μας, το να μιλάμε με αγνώστους μας κάνει πιο συζητήσιμους και αυτό αυξάνει το επίπεδο της αυτοπεποίθησής μας και επεκτείνει επίσης την κοινωνική μας δικτύωση. 

Νέα ενδιαφέροντα

Ταξιδεύοντας, γνωρίζουμε νέους και διαφορετικούς πολιτισμούς και αυτό μας βοηθά να εξερευνήσουμε τα ενδιαφέροντά μας. Εκτός του ότι κάνει τη ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα βοηθάει ώστε να αναπτυχθούν οι μαθησιακές μας δεξιότητες, κάτι που με τη σειρά του συμβάλλει στην επαγγελματική μας εξέλιξη.

Εξερεύνηση (εξωτερική και εσωτερική) 

Συνήθως βλέπουμε τον κόσμο από τη δική μας οπτική γωνία, ενώ τα ταξίδια μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες του κόσμου, τι είμαστε. Εξερευνώντας τον κόσμο, εξερευνούμε τον εαυτό μας. Μαθαίνουμε να είμαστε ευγενικοί, υπομονετικοί και ανεκτικοί. 

Ενίσχυση ευφυΐας

Μόλις απομακρυνθούμε από τη ζώνη άνεσής μας, μαθαίνουμε νέες λέξεις και στοιχεία από μία νέα κουλτούρα. Η μάθηση μας κάνει πιο έξυπνους, ενώ η εκμάθηση νέων λέξεων ή γλωσσών οξύνει την ικανότητα του εγκεφάλου μας. Η ικανότητά μας να μαθαίνουμε νέα πράγματα, να βρίσκουμε νέα ενδιαφέροντα βοηθά τον εγκέφαλο αξιοποιώντας τον στο έπακρο και μακροπρόθεσμα μπορεί να διατηρήσει τη μνήμη μας υγιή.

Αναμνήσεις

Οι ταξιδιωτικές αναμνήσεις είναι κυρίως γλυκές και κάθε φορά που αναπολούμε εκείνη την εποχή ή το μέρος που επισκεφτήκαμε νιώθουμε όμορφα, γεμίζοντας η καρδιά μας με ευτυχία. Ο εγκέφαλος έχει την τάση να επεξεργάζεται τα συναισθήματα που είναι πιο όμορφα και να τα θυμάται και να τα ανακαλεί εύκολα. 

Αίσθημα επίτευξης

Ένα ταξίδι όταν ολοκληρώνεται και επιστρέφουμε στο σπίτι μας, μας κάνει να νιώθουμε μια αίσθηση επίτευξης. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσουμε την καθημερινή μας ζωή.

Έτσι κι αλλιώς, «τα ταξίδια είναι κάτι περισσότερο από το να βλέπεις αξιοθέατα…είναι μια αλλαγή που συνεχίζεται, βαθιά και μόνιμα, στις ιδέες της ζωής.» Miriam Beard

Διάβασε ακόμα:

8 λόγοι για τους οποίους ο εορτασμός των επιτυχιών στην εργασία είναι σημαντικός

Η επίδραση της γονεϊκής αγάπης

5 ασκήσεις κριτικής σκέψης για την ανάπτυξη των νοητικών σας δεξιοτήτων

Ψυχολογία