Μπορεί άραγε ένας αυτιστικός να βρει μια θέση εργασίας σε μία παγκόσμιας εμβέλειας επιχείρηση, με εξαιρετικές απολαβές, όπου απαιτείται γρήγορη ενσωμάτωση στην ομάδα και καλή επικοινωνία; Η απάντηση είναι, ναι! 

 Η Auticon αποτελεί μία από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως, η οποία απασχολεί αποκλειστικά υπαλλήλους με αυτισμό. Εδρεύει στο Βερολίνο και είναι η πρώτη κοινωνική εταιρεία στη Γερμανία που προωθεί αυτιστικούς με το σύνδρομο ‘Ασπεργκερ στην αγορά εργασίας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο. Αυτή η πρωτοπόρα εταιρεία έχει δημιουργήσει πλέον γραφεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Σουηδία, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Ιταλία. 

  Η εταιρεία, γνωστή ως MindSpark, με έδρα τη Σάντα Μόνικα, πριν από την απόκτησή της από τη γερμανική εταιρεία Auticon, απασχολεί σήμερα περισσότερους από 150 εργαζόμενους, στο φάσμα του αυτισμού, ενώ προτίθεται να προσλάβει 650 άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ με σκοπό να αξιοποιήσει τις μοναδικές τους ικανότητες.

  Η επιχείρηση MindSpark ιδρύθηκε το 2013 από τον Gray Benoist, ο οποίος είναι πατέρας δύο αυτιστικών γιων και διαπίστωσε πως υπήρχαν ελάχιστες επιλογές στο χώρο εργασίας που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το όραμα της γερμανικής εταιρείας λογισμικών εφαρμογών SAP «auticon» είναι η παροχή ίσων ευκαιριών απασχόλησης σε άτομα με αυτισμό. 

   Η εταιρία Auticon ιδρύθηκε το 2011 από τον Dirk Müller-Remus (Ντιρκ Μίλερ-Ρέμους), του οποίου ο γιος έχει επίσης σύνδρομο Άσπεργκερ. Το παιδί του συναντούσε τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά του , είχε όμως και μοναδικές ικανότητες, όπως ανέφερε ο ίδιος. Με αφορμή αυτή του την εμπειρία, αποφάσισε να εγκαταλείψει το διευθυντικό του πόστο σε επιχείρηση με ιατρικές συσκευές και να δημιουργήσει μια εταιρεία λογισμικών εφαρμογών που βρίσκει εργασία για άτομα με Άσπρεργκερ, ενώ σκέφτεται μελλοντικά να διευρύνει το πεδίο δράσης της εταιρείας, έτσι ώστε να μπορεί να βρίσκει δουλειά και σε άτομα με κλήση στις γλώσσες ή τη μουσική.

  Τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού έχουν εξαιρετικές γνώσεις, τετράγωνη λογική, αναλυτική σκέψη και εξαιρετική συγκέντρωση. Αγαπούν την λεπτομέρεια, είναι ακριβείς και λατρεύουν την ποιότητα. Θα περίμενε κανείς άτομα με αυτισμό να είναι περιζήτητοι στις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Δημιουργώντας συνθήκες εργασίας που είναι κατάλληλες για άτομα με αυτισμό και παρέχοντας εξαιρετικά εξατομικευμένους, μακροπρόθεσμους μηχανισμούς υποστήριξης για αυτιστικούς υπαλλήλους, η auticon προσφέρει στους επιχειρηματικούς πελάτες της υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πληροφορικής, ενώ παράλληλα δημιουργεί καλά αμειβόμενες, μακροχρόνιες σταδιοδρομίες για τους εργαζομένους της.

  Μία θέση εργασίας φαίνεται να αλλάζει τη ζωή των νέων με σύνδρομο Άσπεργκερ, «σταμάτησα να πηγαίνω στον ψυχίατρο. Τώρα που εργάζομαι αισθάνομαι πολύ καλύτερα», αναφέρει ένας από τους εργαζομένους. Ενώ από τη μία, οι αυτιστικοί είναι χρήσιμοι στην εργασία, η δυσκολία τους κάποιες φορές έγκειται στη προσαρμογή τους σε κανονικές εργασιακές συνθήκες. Γι’ αυτό η εταιρεία Auticon με την βοήθεια των λεγόμενων Job-Coaches βρίσκει ποιο εργασιακό περιβάλλον τους ταιριάζει, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του καθένα και προσαρμόζεται σε αυτές. Μερικές φορές αρκούν μικρά και κυρίως απλά πράγματα για να επηρεάσουν θετικά το αποτέλεσμα.

 Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο και ταυτόχρονα ενδιαφέρον, το ότι η εταιρεία σχεδιάζει να προσεγγίσει και άλλους εργασιακούς τομείς, όπως είναι οι γλώσσες ή η μουσική για να καλύψει εργασιακές ανάγκες κι άλλων αυτιστικών ατόμων. Η εμπειρία έδειξε μέχρι τώρα πως αυτοί οι άνθρωποι «ανθίζουν» μετά από λίγο διάστημα εργασίας και αρκετοί δεν χρειάζονται τη βοήθεια ψυχιάτρου.