Η οικογένεια, η κοινότητα η κοινωνία και ο πολιτισμός σηματοδοτούν την κοινωνική σύνδεση που καθορίζει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και αποζητούν τη συντροφιά άλλων ανθρώπων. Μέσω της κοινωνικής σύνδεσης καλλιεργείται η έννοια της προσφοράς, της παροχής βοήθειας χωρίς αναμενόμενο αντάλλαγμα. Η γενναιοδωρία χαρακτηρίζει τις κοινωνίες που ευημερούν και είναι μεταδοτική. Όσο πιο πολλοί γενναιόδωροι άνθρωποι υπάρχουν γύρω μας τόσο πιο εύκολο θα καταφύγουμε κι εμείς σε πράξεις γενναιοδωρίας. 

Μία πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι η γενναιοδωρία στη μορφή του διαγενεαλογικού πλούτου έχει μία ευθεία σύνδεση με τη θνητότητα. Ο όρος διαγενεαλογικός πλούτος περιλαμβάνει την εκπαίδευση, τα επιδόματα ανεργίας, τα έξοδα για την ασφάλιση, για την άδεια γονεϊκότητας και άλλες παροχές. Η επιβίωση είναι υψηλότερη σε κοινωνίες που χαρακτηρίζονται από υποστήριξη και φροντίδα των πολιτών ανεξάρτητα από τον οικονομικό πλούτο που διαθέτουν. Όσο μεγαλύτερο είναι το μοίρασμα του πλούτου σε μία χώρα τόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου. Επομένως, η κοινωνική σύνδεση δεν είναι απαραίτητη μόνο για την ψυχική μας ευεξία,  αλλά και για την επιβίωσή μας.

Η μεταφορά του διαγενεαλογικού πλούτου “δεν αφορά αποκλειστικά τα χρήματα” ισχυρίζεται η Maria Errea οικονομολόγος. Το σημαντικό είναι  πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα.  Αν τα χρήματα επενδύονται στην εκπαίδευση, τότε το παιδί δεν ωφελείται από τα χρήματα  αυτά καθαυτά, αλλά από την εκπαίδευση που έλαβε, ως αποτέλεσμα της σωστής χρήσης των χρημάτων. 

Σε κάποιες χώρες οι οικογένειες μένουν μαζί για περισσότερο χρόνο ενώ σε άλλες χωρίζουν νωρίτερα. Η γενναιοδωρία των μεγαλυτέρων γενεών στις νεώτερες μπορεί να περιλαμβάνει εκτός από πόρους και υπηρεσίες. Η φροντίδα των παιδιών από παππούδες και γιαγιάδες, η φιλοξενία ενός κατοικιδίου για να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι ή η ανάληψη της ευθύνης του καθημερινού μαγειρέματος αποτελούν υπηρεσίες οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινότητα και ενισχύουν τις σχέσεις. Σύμφωνα με τις έρευνες τα ποσοστά θνητότητας είναι 25% υψηλότερα σε κοινωνικά απομονωμένα άτομα. 

Γιαγιά παίζει με το εγγονάκι της

Συνεπώς κάθε γενιά συλλογικά πρέπει να εξασφαλίζει στην επόμενη γενιά τις βάσεις για την ευημερία της. Η αρετή της γενναιοδωρίας δεν στηρίζεται στη βάση της ανταπόδοσης. Το έργο  που θα προσφέρουμε στις επόμενες γενιές δεν θα επιστραφεί σε μας παρά ίσως μόνο με τη μορφή της ευγνωμοσύνης, ωστόσο η επίγνωση της προσφοράς είναι πηγή ευτυχίας και αγαλλίασης. 

Το μοίρασμα του πλούτου μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να κάνεις ένα δώρο ή να δίνεις ένα ποσό σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ανεξάρτητα από την οικονομική επιφάνεια του ατόμου αυτές οι απλές πράξεις ενισχύουν την αίσθηση της ευτυχίας. Το ίδιο παρατηρείται ακόμα και όταν δεν εμπλέκονται χρήματα. Η γενναιοδωρία μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή του εθελοντισμού, ο οποίος έχει εξίσου θετικά αποτελέσματα στην αίσθηση ευτυχίας του εθελοντή. 

Εθελόντρια νιώθει ευτυχισμένη που βοηθάει έναν συνάνθρωπο της

Η γενναιοδωρία με τη μορφή της δωρεάς χρημάτων έχει αποδειχθεί σημαντική τόσο για τον αποδέκτη όσο και για τον δωρητή, όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες υγείας και το δικαίωμα στην εργασία αποτελούν τις βάσεις για μακροημέρευση και ευτυχία. Το ίδιο σημαντική όμως είναι και η γενναιόδωρη συμμετοχή μας στα κοινωνικά δρώμενα μέσω της συμμετοχής, του μοιράσματος και της προσφοράς.