Η γυμναστική στον χώρο εργασίας

Η γυμναστική στον χώρο εργασίας

Η γυμναστική στις επιχειρήσεις είναι μια σειρά σωματικών ασκήσεων που εκτελούνται στο εργασιακό περιβάλλον, κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας. Στόχος της εφαρμογής αυτής της πρακτικής είναι η βελτίωση της υγείας των εργαζομένων και η πρόληψη πιθανών τραυματισμών που προκύπτουν από την επαναλαμβανόμενη σωματική καταπόνηση λόγω εργασίας.

Επίσης, ένας ακόμη σημαντικός στόχος είναι το να κρατήσει μια ομάδα παραγωγική και με κίνητρα, αποτελώντας μία ζωογόνο δύναμη για την επιχείρηση. Φαίνεται, ότι όταν η ευεξία των εργαζομένων επηρεάζεται, ο τρόπος εργασίας τους μεταβάλλεται και η απόδοσή τους πέφτει, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η εταιρεία.

Εξαιτίας αυτού, είναι απαραίτητο οι εταιρείες να προωθούν την ευημερία στην εργασία σε όλα τα επίπεδα για το προσωπικό που απασχολούν. Η δημιουργία ενός αρμονικού περιβάλλοντος στην εταιρεία, όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα, τους κάνει να δεσμεύονται περισσότερο και να νιώθουν ότι λαμβάνουν εκτίμησης. Έτσι, προχωρούν στο να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους για την εκπλήρωση των στόχων της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες που εκτιμούν την ευημερία των εργαζομένων προηγούνται των ανταγωνιστών τους σε σχέση με το ανθρώπινο κεφάλαιό τους. Η πρακτική αυτή πιστοποιεί το ενδιαφέρον των εταιρειών για τη σωματική υγεία της ομάδας τους. 

Φαίνεται ότι, τα τελευταία χρόνια, τέτοιες πρακτικές στον εργασιακό χώρο γίνονται όλο και πιο συχνές. Αυτό συμβαίνει καθώς οι εταιρείες συνειδητοποιούν τη σημασία της ευημερίας και της υγείας των εργαζομένων.

Πώς πραγματοποιείται η γυμναστική στο χώρο εργασίας στις εταιρείες;

Εκτελείται καθημερινά μέσω μιας σειράς ασκήσεων που διαρκούν περίπου 5 έως 10 λεπτά. Την ώρα της άσκησης, η ομάδα καθοδηγείται από τον υπεύθυνο άθλησης να εκτελεί διατάσεις και μυϊκή χαλάρωση, μεταξύ άλλων. Κάθε σειρά αναπτύσσεται ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας που εκτελεί η εν λόγω ομάδα, ώστε να είναι δυνατή η εστίαση στο είδος του προβλήματος της ομάδας αυτής. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες που εργάζονται όλη την ημέρα καθιστοί θα πρέπει να εκτελούν ασκήσεις για τη διόρθωση των προβλημάτων στάσης σώματος. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη γυμναστική στις εταιρείες δεν αφορούν μόνο το σώμα. Η άσκηση γίνεται μια στιγμή χαλάρωσης και αλληλεπίδρασης, με θετικά ψυχολογικά αποτελέσματα.

Τα κυριότερα οφέλη περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Παραγωγικότητα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η παραγωγικότητα των εργαζομένων γίνεται μεγαλύτερη. Η γυμναστική στο χώρο εργασίας παρέχει μικρά διαλείμματα στη ρουτίνα της εργασίας, επιτρέποντας στον εργαζόμενο να κινεί το σώμα του και να συγκεντρώνεται, ενισχύοντας την αποδοτικότητά του. 

2. Ενσωμάτωση της ομάδας

Η γυμναστική στο χώρο εργασίας εκτελείται σε ομάδες αποτελεί μία συνθήκη η οποία επιτρέπει στους εργαζόμενους να μιλούν και να αλληλεπιδρούν, μια πραγματική στιγμή χαλάρωσης. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη του ομαδικού άγχους, καθιστώντας την εργασία πιο αρμονική.

3. Μείωση των ασθενειών

Όσο οι εργαζόμενοι ασκούν περισσότερη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς τους, τα προβλήματα που προκαλούνται από την καθιστική ζωή ή την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση γίνονται μικρότερα. Έτσι, μειώνονται και οι πιθανότητες μια εταιρεία να υποφέρει από την απουσία των επαγγελματιών της λόγω ασθενειών. Η γυμναστική συμβάλλει επίσης στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιακά προβλήματα, η υπέρταση και ο διαβήτης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε μια πιο υγιή και πρόθυμη ομάδα εργασίας.

4. Ικανοποίηση των εργαζομένων

Μόλις συνειδητοποιήσει τη φροντίδα και τις επενδύσεις που κάνει η εταιρεία για τη φροντίδα της υγείας των εργαζομένων της, η ομάδα αρχίζει να αισθάνεται μεγαλύτερη αξία. Ως εκ τούτου, γίνονται πιο αφοσιωμένοι και ικανοποιημένοι στο να κάνουν τη δουλειά τους.

Διάβασε ακόμα:

TikTok και ιατρική: υπέρ και κατά

Πόσο αξίζει μια ζωή; (το κόστος της γονιδιακής θεραπείας)

Έλλειψη ύπνου και πώς να την αντιμετωπίσετε

Υγεία