Η ικανοποίηση που φέρνει η αλλαγή στη ζωή μας

Η ικανοποίηση που φέρνει η αλλαγή στη ζωή μας

Η λήψη αποφάσεων, ειδικά των σημαντικών αποφάσεων της ζωής μας, όπως η αλλαγή θέσης εργασίας, ή η μετακόμιση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική. Το στρες που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δυστυχία και κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όμως, μια νέα επιστημονική μελέτη υποδεικνύει ότι ένας καλός κανόνας στη λήψη αποφάσεων είναι: όποτε δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι πρέπει να κάνετε, επιλέξτε εκείνη την ενέργεια που αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, αντί να συνεχίσετε την υπάρχουσα κατάσταση.

Οι συγγραφείς μιας πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης ζήτησαν από 22.511 άτομα να λάβουν μια απόφαση για ένα δίλημμα που βασιζόταν στο αποτέλεσμα μιας ρίψης κέρματος. Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για να δουν αν ακολούθησαν την απόφαση που έλαβαν και πώς ένιωθαν γι’ αυτήν.

Οι αποφάσεις κυμαίνονταν σε σοβαρότητα από το “να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση;” και “να κάνω πρόταση γάμου;” μέχρι το “να αφήσω μούσι;”. Για το ρίξιμο του νομίσματος, “κορώνα” σήμαινε να προχωρήσω στην αλλαγή και “γράμματα” σήμαινε να μην την κάνω.

Στην μελέτη διαπιστώθηκε ότι για πραγματικά σημαντικές αποφάσεις (π.χ. παραίτηση από τη δουλειά, μετακόμιση ή τερματισμός μιας σχέσης), τα άτομα στα οποία η ρίψη του νομίσματος υπεδείκνυε να κάνουν μια αλλαγή είναι πιο πιθανό επιχειρώντας την αλλαγή να είναι πιο ικανοποιημένα με τις αποφάσεις τους και πιο ευτυχισμένα έξι μήνες αργότερα σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα στα οποία η ρίψη του νομίσματος υπεδείκνυε να διατηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Με άλλα λόγια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα άτομα που προχώρησαν σε μια αλλαγή ήταν πιο ικανοποιημένα από εκείνα που δεν την τόλμησαν.

Πράγματι, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν μια αλλαγή ήταν πιο πιθανό να πουν ότι θα λάμβαναν την ίδια απόφαση αν έπρεπε να ξαναπεράσουν από την ίδια διαδικασία, και αυτό ίσχυε σχεδόν για κάθε είδος απόφασης. Και ενώ οι άνθρωποι που πέτυχαν «γράμματα» αποφάσισαν να μην κάνουν καμία αλλαγή ήταν στην αρχή ευχαριστημένοι με την απόφασή τους (ακόμη και μετά από δύο μήνες), μέχρι τον έκτο μήνα δεν ήταν πλέον.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μία ώθηση προς την κατεύθυνση της αλλαγής, όπως μια θετική ρίψη νομίσματος, μπορεί να βοηθήσει: στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που πέτυχαν “κορώνα” είχαν περίπου 25% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έκαναν μια αλλαγή σε σχέση με εκείνους που έβγαλαν “γράμματα”. Η ρίψη του νομίσματος είχε την ίδια επιρροή μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος.

Τα ανθρώπινα όντα έχουν μια περίπλοκη σχέση με την αλλαγή. Ενώ είναι αναπόφευκτη και απαραίτητη για την ανάπτυξη, η αλλαγή μπορεί επίσης να είναι βαθιά δυσάρεστη, ειδικά αν είναι ακούσια ή μη ελεγχόμενη. Παρόλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς πριν από μία αλλαγή οι πιθανότητες να είναι ικανοποιημένος μακροπρόθεσμα χάρη στην αλλαγή αυτή είναι μεγάλες.

Διάβασε ακόμα:

Τελειομανία: ο χειρότερος εχθρός σας

Πέντε ψυχολογικές ιδιότητες των νέων ψηφοφόρων

Επιλογή κωδικών πρόσβασης: πόσο προβλέψιμη είναι;

Κοινωνικά