
Η καινοτόμα φύση των κρυπτονομισμάτων
Από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα κρυπτονομίσματα, υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση της αξίας ή της εγκυρότητάς τους:
• Τα κρυπτονομίσματα είναι σχήμα Ponzi, είναι πολύ ασταθή για να θεωρηθούν αξιόπιστα νομίσματα και δεν αποτελούν ασφαλή αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.
• Αν προκύψει υπερπληθωρισμός, θα καταλήξουν να μην αξίζουν τίποτα.
• Αν φοβάται κανείς τον πληθωρισμό, καλύτερα να αγοράσει γη και να καλλιεργήσει ελιές. Το ελαιόλαδο είναι καλύτερη επένδυση.
• Το Bitcoin είναι κάτι περιστασιακό, που δεν θα υπάρχει αύριο, ένα τέχνασμα, ένα κερδοσκοπικό εργαλείο.
• Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις ένα νόμισμα όπως το δολάριο με κάτι τόσο ασταθές, με το οποίο δεν μπορείς να κάνεις συναλλαγές.
• Ένα νόμισμα προϋποθέτει σταθερότητα τιμής. Είναι σαν την παλιά κερδοσκοπική ιστορία με τις τουλίπες.
Με τον χρόνο οι απόψεις αυτές αποδείχθηκαν ανακριβείς. Τα συστήματα Ponzi τα διαχειρίζεται ένας κεντρικός φορέας, ο οποίος χρησιμοποιεί τα χρήματα από νεοεισερχόμενους επενδυτές για την αποπληρωμή των υπεσχημένων αποδόσεων προς τους παλαιότερους. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει για τα κρυπτονομίσματα. Κανείς παλαιότερος επενδυτής δεν λαμβάνει χρήματα από κάποιο νεοεισερχόμενο. Η τιμή τους καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση, όπως οποιοδήποτε εμπόρευμα, οποιαδήποτε μετοχή, οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αξία. Και σίγουρα δεν υπάρχει κανένας κεντρικός έλεγχος. Επίσης είναι σαθρή η σύγκριση των κρυπτονομισμάτων με τη χρηματιστηριακή «φούσκα» του 17oυ αιώνα με τις τουλίπες. Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα.
Είναι λάθος να αποδίδουμε μια ραγδαία αύξηση των αξιών αμέσως σε «φούσκα». Πράγματι, ο γενικός κανόνας είναι πως οι τιμές δεν αλλάζουν γρήγορα. Ωστόσο μια ανατρεπτική,καινοτόμα τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εκτιμούν τα πράγματα πολύ ταχύτερα από ότι συνήθως.
Αναμφίβολα τα κρυπτονομίσματα είναι ασταθέστερα σε σχέση με το ευρώ ή το δολάριο. Όμως εδώ υπάρχουν δύο ενστάσεις. Η πρώτη είναι πως αν αναφέρεις αυτό το επιχείρημα σε πολίτες χωρών που έχουν δει το εθνικό τους νόμισμα να μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο, είναι απίθανο να τους πείσεις για την ανωτερότητα του κρατικού νομίσματος έναντι των κρυπτονομισμάτων. Επίσης, υπάρχουν κράτη στα οποία ο «επίσημος» πληθωρισμός κινείται σε τριψήφια ποσοστά. Από την έντονη διολίσθηση του νομίσματος δεν μπορούν να εισάγουν ούτε καν καύσιμα, φάρμακα ή τρόφιμα.
Η δεύτερη ένσταση αφορά την τεχνολογική επανάσταση του blockchain. Ήδη από την αρχή βιώνουμε ένα κλάσμα μόνο του δυναμικού αυτής της τεχνολογίας. Η προοπτική ευρείας υιοθέτησης του blockchain δίνει νέες δυνατότητες, γίνεται απελευθερωτική, πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες και εδραιώνει την αποκέντρωση.
Τέλος, το ελαιόλαδο έχει την ίδια τιμή εδώ και 30 χρόνια. Δηλαδή, όποιος είχε επενδύσει σε ελαιόλαδο, έχει υποστεί ζημιά λόγω πληθωρισμού. Ούτε είναι σταθερό το ελαιόλαδο. Τελευταία, από τις 3.000 δολάρια ο τόνος, έπεσε στα 1.000 και σήμερα βρίσκεται κοντά στις 4.000.
Πολλοί γνωστοί μεγαλοεπενδυτές έχουν γίνει πρόσφατα θιασώτες των κρυπτονομισμάτων. Οστόχος των αναλυτών θα πρέπει να είναι να ελέγχουν τις προκαταλήψεις και να επικεντρώνονται σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Στη ιστορία της επιστήμης όλες οι καινοτόμες επινοήσεις φάνταζαν αρχικά παρανοϊκές. Αν εξηγούσαμε σε κάποιον φυσικό του 1905 ότι ο χρόνος επιβραδύνεται όταν κινούμαστε, θα μας θεωρούσε τρελούς. Ακόμα και η επιτροπή των Νόμπελ δεν βράβευσε τον Αϊνστάιν για την εργασία του.
Τελικά, σημασία έχει τι πιστεύει η αγορά και η αναπτυσσόμενη οικονομία. Και τα μέχρι τώρα δεδομένα αποδεικνύουν πως όχι μόνο τα κρυπτονομίσματα δεν είναι φούσκα, αλλά υιοθετούνται με ταχύ ρυθμό.
Ο ηλεκτρισμός δεν ήταν φούσκα. Τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα δεν ήταν φούσκα. Το Internet δεν ήταν φούσκα. Ήταν τεχνολογίες που άλλαξαν τον κόσμο. Τα κρυπτονομίσματα είναι μια καινοτόμα τεχνολογία της οποίας οι δυνατότητες βαθμιαία γίνονται αντιληπτές.
Μια εντυπωσιακή νέα εξέλιξη αφορά την έκδοση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διετών ψηφιακών ομολόγων αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ βασισμένων στο δίκτυο του Ethereum. Οι ανάδοχοι θα είναι οι τράπεζες Goldman Sachs, Banco Santander και Société Générale.
Μετά την εισαγωγή του ανταλλακτηρίου της Coinbase στον Nasdaq και τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός, ο αριθμός όσων εγκατέστησαν την εφαρμογή του ανταλλακτηρίου εκτοξεύτηκε.
Τα πράγματα κινούνται ταχύτατα στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Ενώ κάποιοι χάνουν την ώρα τους σχολιάζοντας αντιλήψεις που παραπέμπουν…σε δεινόσαυρους, στη Γερμανία μια νέα νομοθεσία -που θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2021- επιτρέπει στους διαχειριστές των “Spezialfonds”, δηλαδή των δημοφιλέστερων επενδυτικών κεφαλαίων, να μπορούν να τοποθετήσουν το 20% του χαρτοφυλακίου τους σε κρυπτονομίσματα. Τα Spezialfonds -που διαθέτουν προς επένδυση 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ- δεν κατείχαν μέχρι τώρα καθόλου κρυπτονομίσματα επειδή δεν επιτρεπόταν. Η εκπληκτική αυτή εξέλιξη έρχεται ως επιστέγασμα ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2020, βάσει του οποίου επιτρέπεται επίσημα στις τράπεζες να διαχειρίζονται και να πωλούν κρυπτονομίσματα.
Διάβασε ακόμα:
Ενδείξεις ότι τα κρυπτονομίσματα καθιερώνονται
Στοιχεία για τα κρυπτονομίσματα