
Η κρίση στα μέσα της καριέρας
Η κρίση στα μέσα της καριέρας συνήθως συμβαδίζει με την κρίση μέσης ηλικίας και παρατηρείται όταν οι εργαζόμενοι επαγγελματίες είτε δεν έχουν πετύχει πολλά είτε δεν βρίσκουν σκοπό ή ικανοποίηση σε αυτό που κάνουν.
Επιπλέον, μια κρίση στα μέσα της καριέρας μπορεί να πλήξει και εκείνους που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις υψηλότερες φιλοδοξίες τους και αισθάνονται ματαιωμένοι για διάφορους λόγους όπως είναι οι δυσκολίες στην προσωπική ζωή και η κοινωνική πίεση.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει επίσης σύνηθες για τους άνω των 40 ετών να βρίσκονται απολυμένοι από τις θέσεις εργασίας τους, ιδίως στους τομείς της μεταποίησης και της τεχνολογίας, και να συνειδητοποιούν ότι άλλες επιχειρήσεις δεν είναι πρόθυμες να τους προσλάβουν, καθώς είναι πολύ έμπειροι για τις κατώτερες θέσεις και όχι αρκετά έμπειροι για τις ανώτερες.
Τέλος, η κρίση στα μέσα της καριέρας μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν οι άνω των 40 συνειδητοποιούν ότι έχουν φτάσει σε ένα οροπέδιο, αφού βρίσκονται σε ένα στάδιο όπου δεν μπορούν να κινηθούν ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω.
Ακολουθούν κάποια σημάδια που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να υποφέρετε από κρίση μέσης ηλικίας:
Έχετε χάσει το κίνητρο: Έργα που κάποτε σας ενθουσίαζαν τώρα σας κουράζουν ατελείωτα και δεν βρίσκετε καμία χαρά στις καθημερινές σας εργασίες. Δεν ενθουσιάζεστε με κανένα project, δεν έχετε καινούργιες ιδέες και γενικά προσπαθείτε να αποφύγετε να αναλάβετε περισσότερες επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Η αυτοπεποίθησή σας έχει δεχτεί πλήγμα: Ένα σίγουρο σημάδι ότι αντιμετωπίζετε κρίση στα μέσα της καριέρας σας είναι όταν η αυτοπεποίθησή σας δέχεται πλήγμα. Αν δεν είστε πεπεισμένοι ότι πραγματικά εκτιμάστε στον τρέχοντα ρόλο σας, τότε φυσικά θα αρχίσετε να έχετε αισθήματα αυτοαμφισβήτησης.
Δεν είστε ευτυχισμένοι στη δουλειά σας: Το να περνάτε όλο το βράδυ της Κυριακής ανησυχώντας για το πρωί της Δευτέρας δεν είναι φυσιολογικό. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να τρέμει να ξεκινήσει τη δουλειά του κάθε πρωί, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Παρόλο που η δουλειά σας μπορεί να μην αποτελεί τεράστια πηγή χαράς στη ζωή σας, δεν θα πρέπει να σας κάνει δυστυχισμένους.
Σας εκνευρίζουν οι νέοι υπάλληλοι: Αντί να καλωσορίζετε με ανοιχτές αγκάλες τους νεοεισερχόμενους, προσποιείστε ότι συνεχίζετε τη δουλειά σας αδιάφοροι και τους αποφεύγετε. Ο ενθουσιασμός τους για τη δουλειά μπορεί να είναι εντυπωσιακός για τους άλλους, αλλά για εσάς είναι απωθητικός.
Έχετε απότομη συμπεριφορά: Αν αντιμετωπίζετε μια κρίση στα μέσα της καριέρας σας, δεν κάνετε καμία προσπάθεια για να είστε φιλικοί με τους συναδέλφους σας στη δουλειά και μπορεί να επιδεικνύετε μία επιθετική συμπεριφορά.
Είστε συνεχώς κουρασμένοι: Το να είστε κουρασμένοι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά αν σας λείπει συνεχώς ενέργεια μπορεί να είστε συναισθηματικά εξαντλημένοι. Αυτό είναι ένα σημαντικό σωματικό σημάδι που δείχνει ότι βρίσκεστε εν μέσω μίας κρίσης.
Αν υποφέρετε από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να πάρετε κάποια άδεια για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Επίσης μπορείτε να ακολουθήσετε τις ακόλουθες συμβουλές για να ξεπεράσετε αυτό το στάδιο όσο το δυνατόν ανώδυνα:
• Κάντε στον εαυτό σας τις δύσκολες ερωτήσεις
Χρησιμοποιήστε το ρεπό σας για ενδοσκόπηση. Σκεφτείτε τη μέχρι σήμερα σταδιοδρομία σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι προκάλεσε αυτή την ύφεση; Φταίνε οι συνάδελφοί σας; Ο φόρτος εργασίας; Ο εντοπισμός αυτών των βασικών παραγόντων θα σας βοηθήσει να λάβετε μέτρα για να διορθώσετε την κατάσταση.
• Δοκιμάστε νέα πράγματα
Είναι απολύτως φυσιολογικό να βαρεθείτε έναν ρόλο, ειδικά αν κάνετε το ίδιο πράγμα για μερικά χρόνια. Αν θέλετε να σπάσετε τη μονοτονία σκεφτείτε μικρούς στόχους που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας. Ίσως θέλετε να μάθετε μια νέα δεξιότητα ή να συνεργαστείτε σε ένα έργο με μια διαφορετική ομάδα.
• Αξιολογήστε τις σχέσεις σας με τους συναδέλφους
Οι άνθρωποι με τους οποίους περνάτε χρόνο μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση τόσο στη διάθεση όσο και στη στάση σας. Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο θα πρέπει να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας εμπνέουν και σας υποστηρίζουν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε κάποιους ανθρώπους από τη ζωή σας ή να κάνετε χώρο για κάποιους νέους φίλους.
• Να είστε έτοιμοι να πάρετε δύσκολες αποφάσεις
Αν αφού δοκιμάσετε τα πάντα, εξακολουθείτε να είστε δυστυχισμένοι, ίσως χρειαστεί να πάρετε τη δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας. Είναι σημαντικό να μην πάρετε αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία. Πάρτε τον χρόνο σας και σχεδιάστε τα πάντα πριν κάνετε το βήμα. Στο τέλος της ημέρας, το ρίσκο θα αξίζει τον κόπο αν σας βοηθήσει να βρείτε την ευτυχία.
Η κρίση της μέσης ηλικίας και η επίδρασή της στην εργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί υπό την προϋπόθεση ότι τα άτομα θα αναζητήσουν νεότερους και καινοτόμους τρόπους ώστε να βρουν νόημα σε αυτό που κάνουν και να σχεδιάσουν το επόμενο στάδιο της ζωής τους μέχρι τη συνταξιοδότηση.
Διάβασε ακόμα:
Το σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές