
Η μέθοδος Konmari για οργάνωση των αντικειμένων που έχετε στην κατοχή σας
Κάποια στιγμή στη ζωή μας συνειδητοποιούμε ότι έχουμε πολλά περισσότερα αντικείμενα απ΄όσα χρειαζόμαστε. Οι ντουλάπες και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι γεμάτοι, αλλά δυσκολευόμαστε να ανακαλέσουμε τι περιέχουν. Η τάση που έχουμε να συλλέγουμε αντικείμενα ακόμα και αν μας είναι περιττά, περιορίζουν τον χώρο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντικαταστήσουμε τα παλιά με τα καινούργια και πιο χρήσιμα. Σύμφωνα με την Μαρί Κόντο η οποία επινόησε τη μέθοδο Konmari η ακαταστασία που δημιουργείται από την υπερσυλλογή αντικειμένων αυξάνει τα επίπεδα του στρες και αποσπά την προσοχή από τα ουσιώδη και σημαντικά. Πολλοί συνειδητοποιούν τις δυσκολίες που δημιουργεί η μη τακτοποίηση ερχόμενοι αντιμέτωποι με την ψηφιακή ακαταστασία στον υπολογιστή τους, όπου η γεμάτη επιφάνεια εργασίας ή τα άχρηστα έγγραφα στις λήψεις και στα mail δυσκολεύουν την επαγγελματική τους αποτελεσματικότητα.
Υπάρχουν 7 βήματα στη μέθοδο Konmari σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς τη διαδικασία της τακτοποίησης και της απαλλαγής από άχρηστα αντικείμενα είτε στον χώρο στον οποίο κατοικεί είτε στον χώρο της εργασίας του:
1. Ολοκλήρωση του στόχου. Όταν ξεκινήσετε το πέταγμα και την τακτοποίηση μη σταματήσετε μέχρι να ολοκληρωθεί. Η τακτική της τακτοποίησης ανά δόσεις δεν λειτουργεί γιατί μετά από λίγο η ακαταστασία ξαναδημιουργείται. Συνειδητοποιήστε ότι η ολοκλήρωση του στόχου μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο πχ. δύο μήνες
2. Οπτικοποιήστε τον στόχο σας. Πριν πετάξετε τα πράγματα, φανταστείτε τον ιδανικό τρόπο ζωής σας. Οι στόχοι όπως “Θέλω να ζω χωρίς ακαταστασία” είναι πολύ ευρείς. Κάντε τους πιο συγκεκριμένους π.χ.”Θέλω οι επιφάνειες να είναι άδειες ώστε να μπορώ να ακουμπήσω κάτι προσωρινά”.
3. Προσδιορίστε τον στόχο σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας «γιατί». Η πιθανή απάντηση μπορεί να είναι πώς αφού τακτοποιήσετε τον χώρο σας θα έχετε δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα σας προσφέρει ηρεμία ή θα διευκολύνει την καθημερινότητά σας. Για κάθε απάντηση ρωτήστε τον εαυτό σας “γιατί;” πάλι. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να ζείτε χωρίς ακαταστασία για να κοιμάστε καλύτερα, αναρωτηθείτε: «Γιατί θέλω να κοιμηθώ καλύτερα;» Κάνετε αυτό 3-5 φορές. Όταν βρείτε την απάντηση στο γιατί θέλετε να είστε τακτοποιημένοι, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε.
4. Εξετάστε αν κάθε αντικείμενο στον χώρο σας, σας δίνει χαρά. Αντί να επικεντρωθείτε αποκλειστικά στο τι θα πετάξετε, εξετάστε ποιο από τα αντικείμενά σας αγαπάτε. Πάρτε τα ένα ένα στο χέρι και αναρωτηθείτε «μου προσφέρει χαρά;». Αν ναι, τότε δεν πρέπει να το πετάξετε. Αν πάλι η απάντηση είναι όχι, τότε πετάξτε το. Η εμπνεύστρια του KonΜari επιμένει ότι θα πρέπει να πάρετε κάθε αντικείμενο στα χέρια σας. Πρέπει μαζί με τα συναισθήματά σας, να αφήσετε και το σώμα σας να αποφασίσει για την τύχη του αντικειμένου. Αυτή η ιδέα μπορεί να φαίνεται παράξενη, αλλά άτομα που έχουν υιοθετήσει τη μέθοδο, πιστεύουν ότι αποδίδει.
5. Τακτοποιήστε ανά κατηγορία, όχι ανά τοποθεσία. Στα περισσότερα σπίτια τα στοιχεία που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία είναι διασκορπισμένα σε πολλές γωνιές. Αν για παράδειγμα βρίσκεστε στη φάση τακτοποίησης των ρούχων, τότε πρέπει πρώτα να βγάλετε όλα τα ρούχα από κάθε ντουλάπα και συρτάρι σε κάθε δωμάτιο. Αν πάλι βρίσκεστε στη φάση τακτοποίησης εγγράφων όλα τα έγγραφα πρέπει να βγουν από τους φακέλους και τα συρτάρια για να τακτοποιηθούν.
6. Τακτοποιήστε με τη σωστή σειρά. Η Κόντο επιμένει ότι η σωστή σειρά για να αρχίσει κανείς την τακτοποίηση είναι η εξής: Ρούχα, βιβλία, χαρτιά και μετά όλα τα υπόλοιπα.
7. Μην ξεκινήσετε την τακτοποίηση αν πρώτα δεν έχετε πετάξει όσα πρέπει να πετάξετε. Μόλις πετάξετε τα αντικείμενα από κάθε κατηγορία, θα απομείνει ένα πολύ μικρότερο σύνολο υπολειπόμενων αντικειμένων που μπορεί να επιστραφούν στις διάφορες ντουλάπες, συρτάρια, ράφια και κουτιά.
Η μέθοδος Konmari έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη, μέσω των μεταφρασμένων σε πολλές γλώσσες βιβλίων της και των βίντεό της στο YouTube, ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί επικριτές της οι οποίοι ισχυρίζονται ότι περιγράφει το αυτονόητο ενώ ίσως θα ήταν καλύτερο να προτείνει λύσεις τύπου «mottainai» που ενθαρρύνουν την επισκευή και τη μεταποίηση άχρηστων αντικειμένων ώστε να αποκτήσουν διαφορετική χρήση και να περιοριστεί η άσκοπη κατανάλωση πόρων.