Η ντοπαμίνη και η σχέση της με την εργασία

Η ντοπαμίνη και η σχέση της με την εργασία

Όταν κάποιος αισθάνεται ευτυχισμένος, βιώνει λιγότερο στρες, εργάζεται πιο παραγωγικά, αναλαμβάνει πιο δύσκολα έργα και είναι σε θέση να απορροφήσει και να επεξεργαστεί περισσότερες πληροφορίες και να αποκτήσει καινούργιες δεξιότητες.

Σύμφωνα με τον δημοφιλή συγγραφέα Shawn Achor «το πλεονέκτημα της ευτυχίας» αυξάνει την παραγωγικότητα κατά 31% και την πιθανότητα προαγωγής κατά 40%. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες γιατροί με αυξημένα επίπεδα ευτυχίας ήταν περισσότερο ταχείς, αποτελεσματικοί και ακριβείς στη διάγνωση των ασθενών κατά 19% και αντίστοιχα οι πωλητές πιο αποτελεσματικοί στις πωλήσεις κατά  37%. Ο Achor υποστηρίζει ότι αντίθετα με αυτό που πιστεύουμε ότι δηλ. τα επιτεύγματα και η επιτυχία θα μας κάνουν ευτυχισμένους, είναι πιο πιθανό να πετύχουμε τους στόχους μας και να επιτύχουμε την επιτυχία αν είμαστε πρώτα ευτυχισμένοι.

Η ντοπαμίνη είναι ο κύριος νευροδιαβιβαστής που προκαλεί ευεξία. Μαζί με τη σεροτονίνη, η ντοπαμίνη είναι μία από τις “ορμόνες της ευτυχίας”, μια σημαντική χημική ουσία που παράγεται στον εγκέφαλο. Λειτουργεί ως αγγελιοφόρος μεταξύ των νευρώνων, των λειτουργικών μονάδων από τις οποίες αποτελείται ο εγκέφαλος, και επηρεάζει έντονα τη διάθεση, την προσοχή και τα κίνητρα. Όταν τα επίπεδα ντοπαμίνης είναι χαμηλά, αισθανόμαστε πεσμένοι και θλιμμένοι, ενώ όταν τα επίπεδα ντοπαμίνης είναι υψηλά, αισθανόμαστε χαρούμενοι και ευδιάθετοι. Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται ιδιαίτερα έντονα όταν ο εγκέφαλός περιμένει μια ανταμοιβή, δημιουργώντας συναισθήματα ευχαρίστησης που μας παρακινούν να επαναλάβουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. 

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να διατηρηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης στο βέλτιστο επίπεδο:

1. Τακτική άσκηση

Η άσκηση ενισχύει την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων, επιβραδύνει τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνει τη ροή των θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο. Επίσης, ενισχύει τη σεροτονίνη και τη νορεπινεφρίνη, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε υπέροχα και βοηθώντας μας να ανταποκρινόμαστε σε στρεσογόνες καταστάσεις.

2. Ύπνος

Δεν είναι τυχαίο που ο ύπνος λατρευόταν στην Ελλάδα σαν θεός. Η επίδραση του ύπνου στην υγεία μας και η σχέση του με τη ντοπαμίνη είναι σημαντική και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το επίπεδο λειτουργικότητάς μας. 

3. Ηλιακό φως

Όταν το δέρμα απορροφά το ηλιακό φως και παράγει βιταμίνη D, αυτός ο κύκλος ενεργοποιεί την παραγωγή ντοπαμίνης καθώς και σεροτονίνης, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύει τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες από τη νευροφλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

4. Ανθρώπινη επαφή

Το άγγιγμα αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, των βασικών νευροδιαβιβαστών που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσής και στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος. 

5. Κατανάλωση πρωτεϊνών

Η κατανάλωση πρωτεϊνών βοηθά στην παραγωγή ντοπαμίνης καθώς η τυροσίνη και η φαινυλαλανίνη είναι δομικό στοιχείο της ντοπαμίνης.

6. Διαλογισμός

Έχει βρεθεί ότι ο διαλογισμός αυξάνει επίσης την ντοπαμίνη, βελτιώνοντας την εστίαση και τη συγκέντρωση. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον διαλογισμό μπορείτε να αφοσιωθείτε σε ένα χόμπι γιατί οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση σε βάθος με κάτι ευχάριστο σας φέρνει σε μία κατάσταση διαλογισμού χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε. 

7Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Έρευνες έχουν δείξει ότι αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε μέρα γράφοντας δύο ή τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες για διάστημα 21 ημερών θα δημιουργήσετε μία βάση θετικότητας η οποία συνδέεται με ευτυχία στην εργασία.

8Χαμόγελο

Το χαμόγελο ως άσκηση (ακόμα κι αν δεν υπάρχει λόγος να χαμογελάσετε), σύμφωνα με τον Dr. Laird, ψυχολόγο μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σας ώστε να αισθάνεται ευτυχισμένος, επειδή ο εγκέφαλός μας συνδέει την κίνηση των μυών του προσώπου με την πραγματική ευτυχία.

9Πράξεις καλοσύνης

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι που βοηθούν τους συναδέλφους στη δουλειά τους τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι. Οι πράξεις καλοσύνης πυροδοτούν μια θετική συναισθηματική κατάσταση, κάνοντας τους ανθρώπους να βιώνουν μια αίσθηση ευγνωμοσύνης.

Η ανάπτυξη της θετικότητας ξεκινά με μια σειρά απλών ενεργειών και λειτουργεί ως καύσιμο για να έχετε την ενέργεια που απαιτείται για να επιτύχετε τους στόχους σας και να είστε ευτυχισμένοι στη δουλειά σας.

Διάβασε ακόμα:

Η κρίση στα μέσα της καριέρας

Το σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές

Η αμφισβήτηση της καριέρας

Ψυχολογία και εργασία