Η δημιουργία νέων συνταγών ποτών είναι πολύ διασκεδαστική. Αφού ολοκληρώσετε τη συνταγή και έχετε διασφαλίσει τη γεύση, το επόμενο βήμα είναι να δώσετε ένα όνομα στη νέα σας δημιουργία. Το όνομα δίνει στο ποτό τον τελικό του χαρακτήρα και το κάνει πιο ελκυστικό στον καταναλωτή.

Η επιλογή του ονόματος ενός αυθεντικού κοκτέιλ δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν χιλιάδες ονόματα και αμέτρητες επιλογές που κάνουν τη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη.

Συστατικά: ένας από τους ασφαλέστερους και ευκολότερους τρόπους για να ονομάσετε ένα κοκτέιλ είναι να προσδιορίσετε τα συστατικά του. Αυτή η επιλογή είναι ιδανική για τους πελάτες που αναρωτιούνται τι περιέχει και τους προετοιμάζει για τη γευστική εμπειρία. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για ένα απλό κοκτέιλ, αλλά δεν είναι η πιο δημιουργική.  

Προέλευση: είτε χρησιμοποιείτε ειδικά συστατικά είτε θέλετε να προσθέσετε κάποια τοπική γεύση, τα μέρη και τα ορόσημα αποτελούν εξαιρετική έμπνευση για την ονομασία του κοκτέιλ. Για να γίνετε ακόμα πιο δημιουργικοί, αναζητήστε πληροφορίες για τη χώρα από την οποία προέρχονται τα συστατικά του κοκτέιλ ή αναζητήστε κάποια πολιτισμικά χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στην ονομασία πχ ένα ισπανικό όνομα για ένα κοκτέιλ που περιέχει ριόχα.

Αφιέρωση: κάποια κοκτέιλ αφιερώνονται σε διάσημους ανθρώπους που συνήθιζαν  να τα πίνουν κάνοντας και αυτά διάσημα. Αντίστοιχα η ονομασία του κοκτέιλ μπορεί να συνδεθεί με μία σημαντική επέτειο που την γνωρίζουν όλοι π.χ. «η γιορτή της μητέρας» ή ένα άλλο σημαντικό γεγονός π.χ. «η κατάκτηση του φεγγαριού».

Ιστορία: διηγηθείτε μία ιστορία με την οποία μπορούν να ταυτιστούν οι πελάτες σας πχ. «η πρώτη νύχτα του γάμου» θα ήταν ιδανικό για να σερβιριστεί σε μια γαμήλια δεξίωση. Για μια μοναδικά προσωπική πινελιά, ονομάστε το κοκτέιλ σας σύμφωνα με το άτομο, το μέρος ή κάτι που το ενέπνευσε π.χ. «Σαββατόβραδο με την Αλίκη».

Κατά την ονομασία των κοκτέιλ χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των λέξεων. Για παράδειγμα επίθετα όπως το δυνατό,  έντονο μπορεί να απωθήσουν αρκετούς πελάτες. Επιπλέον, τα πολύ παράξενα ονόματα απομακρύνουν τους πελάτες γιατί οδηγούν στην απώλεια του αισθήματος της οικειότητας.

Τα ονόματα των κοκτέιλ είναι ευφάνταστα και μπορεί να αφορούν  το συναίσθημα της στιγμής, μία ανάμνηση, να αναφέρονται σε τοπογραφικά χαρακτηριστικά του τόπου όπου σερβίρονται ή να συνδέονται με κάτι τόσο απλό όσο η εποχή ή ένα καιρικό φαινόμενο. Μπορεί να αποτελούν μία περιγραφή των υλικών τα οποία τα συνθέτουν ή να στηρίζονται στο χρώμα τους ή στο άρωμά τους. Το σίγουρο όμως είναι ότι βοηθούν τον πελάτη να συνδέσει την γευστική εμπειρία με ένα όνομα κάνοντας πιο εύκολη την επανάληψη της παραγγελίας.