Η ουδετερότητα στις σχέσεις

Η ουδετερότητα στις σχέσεις

Τις περισσότερες φορές, η εκδήλωση των ανησυχιών σας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των διαφορών στη σχέση. Μερικές φορές αυτό δεν λειτουργεί. Όταν αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και δυσαρέσκεια, ειδικά σε καταστάσεις όπου αναμένεται να τα πάτε καλά με τους άλλους ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά τους π.χ. συνάδελφοι, πεθερικά, συγγενείς και φίλοι.

Είχατε ποτέ έναν φίλο που σπάνια απαντά στα τηλεφωνήματά σας ή που ξαφνικά εξαφανίζεται, όταν υποτίθεται ότι θα συναντιόσασταν κάπου; Ίσως νιώθετε ότι θεωρεί τη φιλία σας δεδομένη. Ίσως ένα αφεντικό να μην εκτιμά επανειλημμένα τις προσπάθειές σας και να επικεντρώνεται πάντα στην κριτική. Αν αυτό το είδος σεναρίου σας ακούγεται οικείο και αισθάνεστε όλο και περισσότερο αγανακτισμένοι, ίσως χρειαστεί να “υιοθετήσετε μία ουδέτερη στάση”.

Το να είστε ουδέτερος σημαίνει να σταματήσετε για λίγο να προσπαθείτε να επιφέρετε μία αλλαγή στη σχέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παρατάτε, απλά παίρνετε μία πολύτιμη ανάσα που θα σας επιτρέψει να αποκρυσταλλώσετε τα συναισθήματά σας.

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παραμείνετε ουδέτεροι:

• Σταματήστε να προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τα άτομα αυτά ή να τραβήξετε την προσοχή τους.

• Σταματήστε να φροντίζετε ή να επικεντρώνεστε στους ανθρώπους που σας προκαλούν δυσφορία.

• Κάντε ένα βήμα πίσω και σταματήστε σκόπιμα τον κύκλο της θυματοποίησης και της δυσαρέσκειας που βιώνετε.

• Μετατοπίστε την ενέργειά σας σε ανθρώπους, μέρη και πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, σας κάνουν να αισθάνεστε ότι σας εκτιμούν.

• Καλλιεργήστε την αυτοεκτίμησή σας και την προσωπική σας ανάπτυξη.

Τι δεν πρέπει να κάνετε:

• Μην κατευθύνετε αρνητική ενέργεια προς τους άλλους.

• Μην κάνετε σχόλια ή δηλώσεις που μπορεί να πληγώσουν, μην εκτοξεύετε υπονοούμενα, μην ρίχνετε κακές ματιές ή μην αγνοείτε σκόπιμα κάποιο άλλο άτομο.

• Μην προσπαθείτε να κάνετε τον άλλο να δει τη δική σας οπτική γωνία.

• Μην ελπίζετε ότι η ουδέτερη στάση σας θα οδηγήσει το άλλο άτομο να αλλάξει τη συμπεριφορά του απέναντί σας.

Για να λειτουργήσει η ουδέτερη στάση, πρέπει να μην έχετε προσδοκίες για το αποτέλεσμα. Σκεφτείτε το ως μια στάση ανάπαυσης όπου μπορείτε να βρείτε τον προσανατολισμό σας και να απελευθερωθείτε από τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αποτραβηχτείτε εντελώς. Συγκεντρωθείτε στο να ξοδεύετε την ενέργειά σας μόνο εκεί που αισθάνεστε καλά.

Υπάρχει μόνο ένα άτομο που μπορείτε να αλλάξετε. Αυτός είστε εσείς. Το να το συνειδητοποιήσετε αυτό εμπεριέχει πολύ δύναμη. Το να το κάνετε πράξη σας θωρακίζει έναντι των τοξικών συμπεριφορών.

Διάβασε ακόμα:

Προμνησία (Déjà vu)

Αύξηση της δυσθυμίας μετά την πανδημία

Πώς επηρεάζουν τα όνειρα την καθημερινότητά μας;

Ψυχολογία