
Η προσωπικότητά μας και η επιλογή φίλων
Η φιλία είναι μία σχέση καθοριστική για την ευημερία των ανθρώπων και διακρίνεται από πέντε βασικά χαρακτηριστικά: Περιλαμβάνει μια σειρά κοινωνικοσυναισθηματικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ δύο ατόμων. Αναγνωρίζεται από τα μέλη της σχέσης ως ένας σημαντικός δεσμός αμοιβαίας στοργής. Δημιουργείται βάσει επιλογής και δεν είναι υποχρεωτική. Τα μέλη της σχέσης είναι συνήθως ισότιμα με παρόμοια δύναμη ή εξουσία σε αντίθεση με άλλες σημαντικές σχέσεις όπως η σχέση γονέα-παιδιού. Θεμελιώνεται μέσω της συντροφικότητας και τις κοινές δραστηριότητες που χρησιμεύουν ως πηγές συναισθηματικής υποστήριξης και οικειότητας.
Αν παρατηρήσετε τους φίλους οι οποίοι έχουν αναπτύξει μία στενή σχέση που κρατά χρόνια, θα παρατηρήσετε ότι μοιάζουν σε αρκετά σημεία. Διάφοροι θεωρητικοί ερευνητές έχουν διατυπώσει τις εξής θεωρίες στην προσπάθειά τους να απαντήσουν στο ερώτημα «πώς επιλέγουμε τους φίλους μας;».
Πώς επιλέγουμε τους φίλους μας;
• Μια θεωρία βασίζεται στο ότι επιλέγουμε τους ανθρώπους βάσει των εμπειριών που είχαμε στην παιδική μας ηλικία. Έχουμε την τάση να φιλτράρουμε τους ανθρώπους με γνώμονα τα κοινά χαρακτηριστικά (θετικά ή αρνητικά) που μοιράζονται με τους γονείς μας ή με τα αδέρφια μας κι έτσι είμαστε πιο επιρρεπείς στο αναπτύξουμε συναισθηματικές σχέσεις μαζί τους, λόγω του οικείου σε μας γνωρίσματος.
• Εκτός από τις ομοιότητες με αγαπημένα μας πρόσωπα, οι φίλοι κατά κύριο λόγο, μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά και με μας. Ελκυόμαστε και ελκύουμε ανθρώπους με παρόμοιο χιούμορ, ενδιαφέροντα και απόψεις. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό θα μπορούσε να είναι επειδή οι άνθρωποι έλκονται από άλλους που προέρχονται από παρόμοιο υπόβαθρο, είχαν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης ή έχουν παρόμοιο ύψος και βάρος – ένα φαινόμενο γνωστό ως κοινωνική ομοιογένεια. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι η κοινωνική δόμηση, το γεγονός δηλαδή ότι δημιουργούμε φιλίες μέσα σε κοινά κοινωνικά περιβάλλοντα, όπως τα σχολεία, ο τόπος διαμονής ή το επαγγελματικό περιβάλλον.
• Οι πλέον πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι οι σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας θεμελιώνονται βάσει παρόμοιου γενετικού κώδικα. Ερευνητές από το Στάνφορντ, το Ντιουκ και το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν πραγματοποίησαν μια σειρά γενετικών συγκρίσεων μεταξύ φίλων χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεδομένων 5.500 Αμερικανών εφήβων. Βρήκαν πολύ περισσότερες γενετικές ομοιότητες μεταξύ των φίλων από ό,τι μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Επίσης, οι φίλοι ήταν περίπου κατά τα δύο τρίτα τόσο όμοιοι όσο τα παντρεμένα ζευγάρια, τα οποία έχει ήδη βρεθεί ότι μοιράζονται παρόμοιο DNA.
Τα αποτελέσματα των ερευνών υποδηλώνουν ότι οι φίλοι επεξεργάζονται τον κόσμο γύρω τους με εξαιρετικά παρόμοιους τρόπους, αντιδρούν στις διάφορες καταστάσεις με παρόμοιο τρόπο και συνδέονται με παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Εξίσου σημαντικοί συνδετικοί κρίκοι αποτελούν οι πεποιθήσεις μας και τα ενδιαφέροντά μας. Αλλάζουμε φίλους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, επειδή δημιουργούμε φιλίες μέσω ομοιοτήτων στα επαγγέλματα, τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι, τη θρησκεία ή την πολιτική μας τοποθέτηση. Τα ενδιαφέροντά μας είναι πάντα σε εξέλιξη και οι προσωπικότητές μας αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας, συνεπώς είναι πιθανό να αλλάξουν και οι άνθρωποι τους οποίους επιλέγουμε για στενούς φίλους μας.
Διάβασε ακόμα:
8 εργασιακά διλήμματα και πώς να τα χειριστείτε
Βασικές αρχές του ανθρώπινου δυναμικού για την αφοσίωση των εργαζομένων