Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο πιστεύουν ότι η επιτυχία σημαίνει να αποκτάς κάτι. Ίσως αυτό το κάτι είναι να χάσουν περισσότερο βάρος για να εντυπωσιάσουν τους άλλους. Ίσως αυτό το κάτι είναι να βγάζουν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν ένα μεγάλο σπίτι, ίσως ένα εξοχικό. Και μέχρι να φτάσουν σε αυτό το σημείο, θεωρούν τους εαυτούς τους είτε αποτυχημένους είτε μη επιτυχημένους.

Η επιτυχία είναι μία κοινωνική κατασκευή και συχνά αποτελεί μια ψευδαίσθηση που επιβάλλεται από τα social media που ορίζουν πότε κάποιος είναι επιτυχημένος. Στην πραγματικότητα η επιτυχία σχετίζεται με τη διαδικασία για την κατάκτηση ενός στόχου.

Η επιτυχία δεν προκύπτει από τη σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους, αλλά είναι μία εσωτερική διαδικασία εξέλιξης που συχνά συνοδεύεται από ηθικές και υλικές ανταμοιβές. Κατά τη διαδικασία εξέλιξης συχνά προκύπτουν εμπόδια αναποδιές τις οποίες για να επιτύχει κανείς τον στόχο του πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί.  Μπορεί να υποστείτε πολλές απορρίψεις ή και ταπεινώσεις, μπορεί να βρεθείτε σε οικονομικό αδιέξοδο ή να βρίσκετε τη διαδικασία ψυχικά και σωματικά επίπονη. Ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστείτε τη διαδικασία είναι αυτός που θα σας ξεχωρίσει από το πλήθος. Διότι ενώ όλοι οι άλλοι έχουν εμμονή με τα αποτελέσματα που μπορούν να έχουν, εσείς ανησυχείτε για το τι μπορείτε να κάνετε λίγο καλύτερα τη δεδομένη στιγμή.

Η ψευδαίσθηση της επιτυχίας είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να φτάνουν σε υψηλότερες θέσεις μέσα σε μια επιχείρηση και κερδίζουν περισσότερα χρήματα κάθε μήνα, αποκτούν μια γρήγορη αίσθηση επιτυχίας και προσωρινά αποκτούν κίνητρο για να κατακτήσουν ακόμα υψηλότερους στόχους. Σιγά σιγά όμως ανακαλύπτουν ότι τα επιτεύγματά τους δεν φαίνεται να τους κάνουν ούτε ευτυχισμένους ούτε να τους δίνουν κίνητρα. Αυτό είναι το φαινόμενο που συχνά αποκαλείται «η ψευδαίσθηση της επιτυχίας» και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι συγχέουν τα οικονομικά επιτεύγματα με τον τελικό σκοπό της ευτυχίας. Ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί «επιτυχημένοι» άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι και ανίκανοι να αποκτήσουν την αίσθηση της ολοκλήρωσης είναι επειδή επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στις οικονομικές απολαβές. Ο στόχος τους λοιπόν περιορίστηκε στο τελικό αποτέλεσμα, χωρίς να επενδύσουν στη διαδικασία που θα τους προσφέρει μία ολοκληρωμένη παθιασμένη εμπειρία. Ολόκληρο το ταξίδι τους επικεντρώθηκε στην ανταμοιβή.

Για να πετύχει κανείς πρέπει να μην αποδυναμώνεται από τις μικροαποτυχίες και να επικεντρωθεί στη διαδικασία που διασφαλίζει ότι θα είναι συνεπής με τις αξίες του και τις επιλογές του, κάνοντας αυτό που του αρέσει. Η επιτυχία σχετίζεται περισσότερο με την κατάκτηση της διαδικασίας παρά με τον ίδιο τον στόχο.

Η επιτυχία είναι σαν ένα ρεύμα που ρέει και για να είναι κανείς επιτυχημένος δεν πρέπει να σταματά να εξασκείται, να μαθαίνει, να αναπτύσσεται και να προσφέρει στον κόσμο.

Διάβασε ακόμα:

Η ικανότητα για αυτορρύθμιση

Η σημασία της εσωτερικής παρακίνησης

Η θετική νοηματοδότηση του εργασιακού στρες