Σχεδόν οι μισοί από τους ογκολογικούς ασθενείς βιώνουν άγχος, κατάθλιψη και άλλες αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις και το ίδιο ισχύει και για τους φροντιστές τους. Όμως, τα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η αξιοποίηση της επιστήμης της ψυχολογίας για την αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών, οδηγεί σε λιγότερα αρνητικά συμπτώματα και καλύτερη επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας και τους αγαπημένους τους.

Αυτός ο σχετικά νέος τομέας της επιστήμης της ψυχολογίας ονομάζεται ψυχο-ογκολογία και ενσωματώνει τη φροντίδα του καρκίνου τόσο για τους φροντιστές όσο και για τους ασθενείς. Περιλαμβάνει αξιολόγηση και θεραπεία με την επίτευξη γνωστικών και συμπεριφορικών αλλαγών, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Περιλαμβάνει επίσης συμβουλευτική σε περιπτώσεις κρίσεων, δεδομένου ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των ασθενών με καρκίνο είναι υψηλότερα από εκείνα του γενικού πληθυσμού.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί

Η ψυχολογική φροντίδα που λαμβάνουν οι ασθενείς περιλαμβάνει τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους φροντιστές. Αναγνωρίζοντας την κατάσταση, βρίσκοντας διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των προβλημάτων και ενθαρρύνοντας πάντα τους φροντιστές να φροντίζουν και τον εαυτό τους, επιτυγχάνεται καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στην οικογένεια.

Η επικοινωνία είναι καταλυτική διευκολύνοντας τις δύσκολες συζητήσεις για θέματα που αφορούν το τέλος της ζωής, όπως για παράδειγμα τη διακοπή της θεραπείας. Ένας ασθενής μπορεί να θέλει να σταματήσει τη θεραπεία από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελπίδα για θεραπεία, αλλά είναι απρόθυμος να “παραιτηθεί”. Ταυτόχρονα, η οικογένεια και οι φίλοι μπορεί να κατανοούν πλήρως αυτή την απόφαση – ωστόσο ούτε ο ασθενής ούτε οι αγαπημένοι του το επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η ενθάρρυνση της καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ ασθενών και ιατρών αποτελεί επίσης ένα σημαντικό σημείο και φαίνεται ότι βοηθώντας τους ασθενείς να κάνουν ερωτήσεις και να συζητήσουν, ενισχύεται το να ξεπεράσουν το όποιο άγχος τους να μιλήσουν με τους γιατρούς τους.

Από τον ασθενή στον επιζώντα

Η μετάβαση από το τραύμα μιας εμπειρίας ζωής ή θανάτου στη ζωή με μια χρόνια πάθηση μπορεί να είναι τρανταχτή για όλους. Οι επιζώντες μπορεί επίσης να βιώσουν τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της θεραπείας και είναι αγχωτικό να βιώνουν τον φόβο της υποτροπής. Αντιμετωπίζοντας ολόκληρο το άτομο – καθώς και τους οικείους του – μπορούμε να διευκολύνουμε αυτό που συχνά είναι ένα δύσκολο ταξίδι, το να προσαρμοστούν στη ζωή μετά τον καρκίνο.

Διάβασε ακόμα:

Revenge Pornography και θέματα ψυχικής υγείας

Η συσχέτιση μεταξύ του συνδρόμου απατεώνα και της επαγγελματικής εξουθένωσης

5 τρόποι που η αποταμίευση μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία