Η σημασία του ευχαριστώ στις εργασιακές σχέσεις

Η σημασία του ευχαριστώ στις εργασιακές σχέσεις

Οι ερευνητές που μελετούν την ευγνωμοσύνη διαπίστωσαν ότι το να είμαστε ευγνώμονες και να το εκφράζουμε στους άλλους κάνει καλό στην υγεία και στην προσωπική μας ευημερία. Όχι μόνο αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά μας βοηθά επίσης να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και στενότερους δεσμούς με τους ανθρώπους γύρω μας.

Αυτά τα οφέλη έχουν παρατηρηθεί κυρίως στην επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων: κάποιος εκφράζει το «ευχαριστώ» και κάποιος το δέχεται. Μια νέα μελέτη έρχεται να αποδείξει ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης δεν βελτιώνει μόνο τις δυαδικές σχέσεις, αλλά θα μπορούσε να φέρει κοντά ολόκληρες ομάδες, εμφυσώντας τη διάθεση για αλληλοβοήθεια και συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που απλά γίνονται μάρτυρες μιας πράξης ευγνωμοσύνης.

Σε αυτή την εκτεταμένη μελέτη, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διεξήχθηκαν πολλαπλά πειράματα για να διερευνηθεί η επίδραση των πράξεων ευγνωμοσύνης στα συναισθήματα των ανθρώπων. Σε ένα από τα πειράματα, οι συμμετέχοντες ανέλαβαν να διαβάσουν ένα προσχέδιο κριτικής ταινίας και να υπογραμμίσουν τα πιο σημαντικά σημεία για να διευκολυνθεί ο κριτικός στη συγγραφή της κριτικής του. Πριν ξεκινήσουν, όμως, είδαν ένα παράδειγμα (που υποτίθεται ότι είχε γίνει από έναν προηγούμενο συμμετέχοντα). Αρκετές γραμμές κειμένου ήταν υπογραμμισμένες, όπως απαιτούσε η εργασία, αλλά πολλά τυπογραφικά λάθη είχαν επίσης διορθωθεί, δείχνοντας μία προσπάθεια που ξεπερνούσε τον αρχικό στόχο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βοήθεια αυτή αναγνωρίστηκε με ένα χειρόγραφο σημείωμα από τον κριτικό που έλεγε: “Σας ευχαριστώ πολύ που εντοπίσατε αυτά τα τυπογραφικά λάθη!”. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν αποσπάσματα σε άλλο άρθρο του κριτικού και οι ερευνητές μέτρησαν πόσα τυπογραφικά λάθη διόρθωσαν ως μέτρο της προθυμίας τους να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι ρωτήθηκαν πόσο θα ήθελαν να γίνουν φίλοι με τον κριτικό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν δει το ευχαριστήριο σημείωμα ήταν πιο πρόθυμοι να διορθώσουν τυπογραφικά λάθη και να βοηθήσουν, και πιο πιθανό να θέλουν να γίνουν φίλοι με τον κριτικό, από εκείνους που δεν είχαν δει ανάλογο σημείωμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το κύριο συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο για να βοηθήσουν τους άλλους, ανταποκρίνονται δηλαδή ως κοινωνικοί εταίροι γίνονται περισσότεροι επιθυμητοί από τους άλλους για τη δημιουργία μίας συνεργατικής σχέσης. 

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν ένα βίντεο όπου το ένα μέλος ενός ζευγαριού εξέφραζε ευγνωμοσύνη προς τον σύντροφό του. Τα βίντεο διέφεραν ως προς το α) πόσο πολύ το ευγνώμον άτομο επαινούσε τα καλά χαρακτηριστικά του συντρόφου του π.χ. θαύμαζε τις ικανότητες ακρόασης του συντρόφου του ή τη γενναιόδωρη φύση του και β) πόσο πολύ εξέφραζε πώς η γενναιοδωρία του συντρόφου του το είχε ωφελήσει  π.χ. το βοήθησε να λύσει ένα δύσκολο πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες έλκονταν περισσότερο από τα βιντεοσκοπημένα άτομα που επαινούσαν τον σύντροφό τους από ό,τι από εκείνα που επικεντρώνονταν στο πώς είχαν επωφεληθεί προσωπικά. Αυτή η παρατήρηση υποδεικνύει ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της ευγνωμοσύνης -την επικεντρωμένη στους άλλους φύση της- που μπορεί να είναι το κλειδί για την επιρροή όσων γίνονται μάρτυρες παρόμοιων εκδηλώσεων.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι οι εκφράσεις ευγνωμοσύνης όχι μόνο παρέχουν κοινωνική σύνδεση για τα εμπλεκόμενα άτομα, αλλά επίσης εξαπλώνονται πέρα από τη δυάδα, επηρεάζοντας τους μάρτυρες με τρόπους που θα μπορούσαν να αντηχήσουν σε όλη την ομάδα.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σε έναν εργασιακό χώρο, όπου οι άνθρωποι παρακολουθούν και αναγνωρίζουν τις καλές πράξεις και την καλοσύνη των άλλων. Μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων θα μπορούσε να εμπνευστεί για να είναι πιο ευγενικοί μεταξύ τους και, μέσω αυτής της αλληλένδετης ευγένειας, η ίδια η ομάδα θα μπορούσε να γίνει μια ομάδα με υψηλότερη λειτουργικότητα.

Διάβασε ακόμα:

Δραστηριότητες ενίσχυσης του team-building

Οι τοξικοί χώροι εργασίας βλάπτουν την υγεία μας

H ψυχική ασφάλεια στον εργασιακό χώρο

Ψυχολογία και εργασία