Η τεχνική του να αγνοείς και η σχέση της με την ευτυχία

Η τεχνική του να αγνοείς και η σχέση της με την ευτυχία

Όταν αναζητάς κάτι, μπορείς να το βρεις γρηγορότερα αν ξέρεις τι ακριβώς ψάχνεις. Νέα ερευνητικά δεδομένα απέδειξαν ότι θα φτάσεις το ίδιο γρήγορα στον στόχο σου αν ξέρεις τι δεν πρέπει να ψάξεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν δοθεί χρόνος στους ανθρώπους να καταλάβουν ποια ερεθίσματα πρέπει να αγνοήσουν θα επιτύχουν τον σκοπό τους πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. 

Στα πειράματα οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναζητήσουν συγκεκριμένα γράμματα σε μια οθόνη υπολογιστή. Έπρεπε να βρουν είτε ένα κεφαλαίο “B” είτε ένα “F”, ανάμεσα σε άλλα γράμματα διαφόρων χρωμάτων. Μερικές φορές, οι συμμετέχοντες ενημερώνονταν ότι το “B” ή το “F” δεν ήταν κόκκινο. Άλλες φορές δεν τους δίνονταν συμβουλές για το χρώμα. Όταν στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα χρώμα που έπρεπε να αγνοούν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, ο χρόνος αντίδρασής τους επιβραδύνθηκε στην αρχή, αλλά μετά από εκτεταμένη εξάσκηση, περίπου εκατό δοκιμές, έβρισκαν τα γράμματα-στόχους σημαντικά ταχύτερα από τους συμμετέχοντες στους οποίους δεν ορίστηκε ένα χρώμα προς αποφυγήν. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν να αγνοήσουν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο γρήγορα έβρισκαν τον στόχο.

Αν και η προσπάθεια να αγνοήσει κανείς τους περισπασμούς μπορεί αρχικά να επιβραδύνει την απόδοσή του, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι είναι πιο αποτελεσματικοί, όταν γνωρίζουν τι δεν αξίζει να προσέξουν.

Πώς όμως τα ευρήματα αυτά συνδέονται με την ηρεμία και την ευημερία στην καθημερινότητά μας;

Αν κατακτήσουμε την τέχνη του να αγνοούμε αυτά που δεν αξίζουν, διατηρούμε την ενέργειά μας για αυτά που πραγματικά αξίζουν στη ζωή. Δεν εστιάζουμε την προσοχή μας σε θέματα που δεν μας βοηθούν να προοδεύσουμε, αλλά αντίθετα επικεντρωνόμαστε στα σημαντικά που θα εξασφαλίσουν την ευτυχία μας. 

Αγνοήστε τις ανασφάλειές σας. 

Πρέπει να αγνοούμε οτιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε ανασφάλεια, όπως αυτή η φωνή που λέει συνεχώς ότι δεν θα τα καταφέρουμε ή ότι πρέπει να τα παρατήσουμε. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να αναζητά πάντα το θετικό σε κάθε κατάσταση. Πρέπει να αγνοήσουμε τις ανασφάλειές μας σε βαθμό που να σταματήσουν να καθορίζουν τη συμπεριφορά μας. Η ανασφάλεια για το βάρος, το ύψος, την εμφάνιση, ή τις ικανότητες πρέπει να δώσει τη θέση της στην αποδοχή για να κατακτηθεί η ευτυχία

Αγνοήστε το δράμα.

Αγνοήστε τους ανθρώπους που έρχονται σε εσάς μόνο για κουτσομπολιό. Αγνοήστε τους ανθρώπους που σας τροφοδοτούν μόνο με αρνητικά πράγματα για άλλους ανθρώπους. Αγνοήστε οτιδήποτε σας φαίνεται λάθος. Αγνοήστε οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε άχρηστοι, σαν να μην έχετε σημασία. Αγνοώντας όλα αυτά, θα ανοίξετε χώρο για πράγματα που αγαπάτε και πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά, φέρνοντάς σας ένα βήμα πιο κοντά στη ζωή με νόημα.

Αγνοήστε τους επικριτές.

Πρέπει να αγνοούμε τις ανεπιθύμητες συμβουλές, τις απόψεις ή τα δηλητηριώδη επιχειρήματα που μπορεί να μας τροφοδοτούν οι επικριτικοί άνθρωποι ή όσοι μας εχθρεύονται. Πρέπει να σταματήσουμε να ακούμε πώς τα πράγματα δεν λειτούργησαν γι’ αυτούς ή πώς λειτούργησαν. Απλά επειδή η δική μας εμπειρία δεν πρόκειται ποτέ να είναι ίδια, οπότε γιατί να αφήσουμε τις φιλοδοξίες μας και τα πράγματα που αγαπάμε επειδή δεν λειτούργησε για κάποιον άλλο; Αγνοήστε τις υποδείξεις τους και κάντε αυτό που νιώθετε σωστό.

Αγνοήστε όποιον ή ό,τι σας προκαλεί πόνο.

Αρχίστε να αγνοείτε τους ανθρώπους ή μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που έχει τη δύναμη να σας προκαλεί έστω και τον παραμικρό πόνο. Δεν αξίζει ποτέ τον κόπο. Αγνοήστε τα πράγματα που σας στερούν την ψυχική σας ηρεμία. 

Αγνοήστε την αυτό-αμφισβήτηση.

Αγνοήστε τις ερωτήσεις που σας κάνουν να αμφισβητείτε τον εαυτό σας. “Θα ερωτευτώ ποτέ;”, “Θα τα καταφέρω στη δουλειά;”,”Θα πάψω ποτέ να νιώθω μοναξιά;” Σταματήστε να αναζητάτε απαντήσεις. Αγνοήστε αυτές τις ερωτήσεις που το μόνο που κάνουν είναι να γεννούν την αυτο-αμφισβήτηση. Απλά να έχετε αισιοδοξία και πίστη στον εαυτό σας. Το θέμα με τη μοναξιά ή την αποτυχία είναι ότι μας κάνει να αισθανόμαστε ότι θα διαρκέσει για πάντα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Θα είναι δυσάρεστα για λίγο καιρό και μετά θα έρθουν καλύτερες στιγμές. 

Είναι πραγματικά δύσκολο να αγνοήσουμε πράγματα που μας ενοχλούν, αλλά αν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι βαρίδια που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε μπροστά, τότε ίσως καταβάλουμε ουσιαστική προσπάθεια για να απαλλαγούμε από αυτά

Διάβασε ακόμα:

10 τρόποι για να μειώσετε την αναβλητικότητά σας

Απλές στρατηγικές που βελτιώνουν τη διάθεση

Πώς ο διαλογισμός μας βοηθά να κάνουμε λιγότερα λάθη;

Αυτοβελτίωση - Τεχνικές