
Η θετική επίδραση των social media στην ψυχική υγεία
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι επιβλαβή ή ωφέλιμα από μόνα τους, αλλά ο τρόπος χρήσης τους είναι ο καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί σε θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις. Στις ημέρες μας αποδείχθηκε ότι μπορούν να υπηρετήσουν ποικίλους ρόλους ένας εκ των οποίων είναι η συμβολή στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας.
● Προσφέρουν ανακούφιση από την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά με το άνοιγμα νέων οδών επικοινωνίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να παρέχουν στα άτομα μια πλατφόρμα που ξεπερνά τα εμπόδια της απόστασης και του χρόνου, επιτρέποντάς τους να συνδέονται και να επανασυνδέονται με άλλους ανθρώπους.
● Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των σχέσεων, ιδίως για όσους ζουν μακριά ο ένας από τον άλλον, καταρρίπτοντας έτσι τα γεωγραφικά εμπόδια. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα στη διατήρηση σχέσεων για άτομα με αναπηρίες, όπως ηλικιωμένα άτομα και άτομα με σωματικές αναπηρίες που περιορίζουν την κινητικότητά τους και εμποδίζουν τις μετακινήσεις εκτός σπιτιού.
● Η ανωνυμία που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να εκφραστούν οι άνθρωποι και να αποκαλύψουν τις προσωπικές τους εμπειρίες με την ψυχική ασθένεια. Με άλλα λόγια, επιτρέπει την αυτοαποκάλυψη χωρίς τον κίνδυνο του στίγματος. Ένα κοινό δίλημμα μεταξύ των ατόμων με ψυχικές ασθένειες είναι η απροθυμία να μιλήσουν στους κοντινούς τους ανθρώπους για τα προβλήματά τους. Όλο και περισσότεροι στρέφονται στο διαδίκτυο για συμβουλές υγείας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η αντισύλληψη, οι θεραπείες ακμής κ.λπ.
● Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο παρακίνησης για την επίτευξη στόχων υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος ή η τακτική παρακολούθηση του γυμναστηρίου. Η ανακοίνωση ενός στόχου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η τακτική ανάρτηση σχετικών πληροφοριών προάγει τη δέσμευση απέναντι στους άλλους, αποκομίζοντας θετική ενίσχυση από τους φίλους και τονώνοντας ένα διαδικτυακό σύστημα κοινωνικής υποστήριξης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει το άτομο να ενταχθεί σε ομάδες με παρόμοιους στόχους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το να μοιράζεται κανείς δημοσίως έναν στόχο όχι μόνο προάγει την υπευθυνότητα, αλλά και βοηθάει κάποιον να παραμείνει συγκεντρωμένος αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας, είτε πρόκειται για απώλεια βάρους είτε για νηφαλιότητα (π.χ. για τους απεξαρτημένους/αλκοολικούς).
● Ιστότοποι που λειτουργούν 24 το 24ωρο προσφέρουν άμεση υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν ένα επείγον πρόβλημα ψυχικής υγείας. Άλλοι ιστότοποι προφέρουν υπηρεσίες καθημερινών συμβουλών, μηνυμάτων παρακίνησης και χρήσιμων πληροφοριών για την προώθηση της ανάρρωσης, μέσω e-mail ή sms.
● Διαδικτυακά ανώνυμα φόρουμ που δίνουν την ευκαιρία στα άτομα να συνδεθούν, να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες ή κάνουν αναρτήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας.
● Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να ωφελήσουν τους ειδικούς ψυχικής υγείας επεκτείνοντας την αναγνωρισιμότητά τους και εμπλουτίζοντας το έργο τους. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Linkedin και το Pinterest για να συλλέγουν δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα και να συνδέονται με άλλους επαγγελματίες της διαδικτυακής κοινότητας.
Διάβασε ακόμα:
Ορισμός του social media marketing
Ο ψυχικός κόσμος των παιδιών που έγιναν διάσημα από τα διαδικτυακά επαγγέλματα