Όπως είναι αναμενόμενο, η υπερβολική εργασία προκαλεί συμπτώματα που οδηγούν σε πτώση της παραγωγικότητας ή της ποιότητας του παραγόμενου έργου, καθώς ο κουρασμένος ή άυπνος εργαζόμενος χάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός.

Η υπερβολική εργασία και οι συνέπειές της

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να ξεπερνά τα όριά του δουλεύοντας. Σημαντικά deadlines, προσπάθεια για ανέλιξη, ανταγωνισμός με συναδέλφους, ένα επικείμενο bonus ή απλά ενθουσιασμός για το εργασιακό αντικείμενο, αποτελούν παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τις ώρες που αφιερώνει κανείς στο εργασιακό του περιβάλλον. Το σώμα μας και το μυαλό μας είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να αντέξουν σε υπερβολικούς ρυθμούς εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο (διαφορετική ηλικία, διαφορετική φυσική κατάσταση, διαφορετικός βιορυθμός κλπ). Το διάστημα αυτό όμως δεν μπορεί να παρατείνεται διαρκώς, χωρίς να επέλθει σωματική και ψυχική εξάντληση με σημαντική επιβάρυνση για τη σωματική και ψυχική υγεία.  

Τα πιο κοινά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος εργάζεται υπερβολικά, σε σημείο που κάνει κακό στην υγεία του είναι:

1. Κόπωση

2. Έλλειψη ενέργειας

3. Αϋπνία

4. Κακοδιαθεσία

5. Απώλεια ή πρόσληψη βάρους

6. Ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα

7. Παράπονα οικείων 

Όπως είναι αναμενόμενο, η υπερβολική εργασία προκαλεί συμπτώματα που οδηγούν  σε πτώση της παραγωγικότητας ή της ποιότητας του παραγόμενου έργου, καθώς ο κουρασμένος ή άυπνος εργαζόμενος χάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός. Συνεπώς δουλεύοντας περισσότερο αποδίδεις λιγότερο.

Παρόλο που το 1817, ο Robert Owen, ένας ιδιοκτήτης ορυχείου και παράλληλα ακτιβιστής για τα εργασιακά δικαιώματα διακήρυσσε την φράση «8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ψυχαγωγίας και 8 ώρες ξεκούρασης», στη σημερινή εποχή υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι που ξεπερνούν πολύ το 8ωρο εργασίας, με αποτέλεσμα τη δημιουργήθηκε για να περιγράψει τον θάνατο που προκλήθηκε από υπερβολική εργασία, φαινόμενο που έχει περιγραφεί και σε άλλες χώρες της Ασίας όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και το Μπαγκλαντές. Πολλά παραδείγματα με εργαζομένους που κατέληξαν μετά από εγκεφαλικό ή ανακοπή σε ηλικία κάτω των 40 ετών, κινητοποίησε τους ερευνητές να συνδέσουν τα συμβάντα με τις ώρες εργασίας που προηγήθηκαν, και ανακάλυψαν ότι στην ουσία ο υπερβολικός φόρτος εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα συνέβαλε στην απώλεια της ζωής των ατόμων αυτών. Γι αυτόν τον λόγο πλέον στην Ιαπωνία, εξαναγκάζεσαι σε άδεια αν συμπληρώσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών συνεχούς εργασίας. Όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές χώρες καλύτερες εργασιακές συνθήκες που εξασφαλίζουν ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής φαίνονται να υπάρχουν στην Ολλανδία και την Ιταλία. 

Τα σημάδια λοιπόν που δείχνουν ότι ίσως εργάζεσαι υπερβολικά πρέπει να  κινητοποιήσουν την εργασιακή αποσυμφόρηση και την ψυχική απεμπλοκή από  το stress της εργασιακής καθημερινότητας, τόσο για λόγους υγείας και διατήρησης των κοινωνικών σχέσεων, αλλά και για λόγους απόδοσης στην εργασία.  

Μόνο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καλή σωματική και ψυχική κατάσταση μπορούν να εξασφαλίσουν την ευημερία μιας επιχείρησης.

Ψυχολογία και εργασία