Job Analysis: Οι μέθοδοι συλλογής πληροφοριών

Job Analysis ή ανάλυση εργασίας είναι μια διαδικασία συλλογής δεδομένων στην οποία ο αναλυτής θέσεων εργασίας καθορίζει τι κάνει στην πράξη ο εργαζόμενος, τα απαιτούμενα προσόντα που χρειάζονται για την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων και το πλαίσιο εντός του οποίου εκτελείται το έργο. Η ανάλυση εργασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί για υπάρχουσες και αναμενόμενες θέσεις εργασίας.

Ένας οργανισμός που πραγματοποιεί σημαντικές αλλαγές μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανάλυση θέσεων εργασίας για να προγραμματίσει το μέλλον και να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια καλή αντιστοιχία μεταξύ των αναγκαίων δεξιοτήτων του οργανισμού και των δυνατοτήτων των εργαζομένων.

Ένα απαραίτητο στοιχείο για την ανάλυση εργασίας είναι οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων, οι οποίες είναι πολλές και διάφορες. Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και αδυναμίες και ορισμένες μέθοδοι λειτουργούν καλύτερα υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η απόφαση σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται βασίζεται στα εξής:

Παρατήρηση

Για αυτή τη μέθοδο, ο αναλυτής εργασίας επισκέπτεται την τοποθεσία εργασίας και παρακολουθεί τους εργαζόμενους να εκτελούν τις εργασίες. Συνιστάται να παρατηρεί πολλούς διαφορετικούς εργαζόμενους που εκτελούν την ίδια δουλειά, επειδή κάθε εργαζόμενος μπορεί να εκτελεί τις εργασίες με διαφορετικές ακολουθίες ή τρόπους.

Δείγμα εργασίας

Ένα δείγμα εργασίας είναι ένα απόσπασμα ή ένα μικρό τμήμα της συνολικής εργασίας που αντιπροσωπεύει τις συνήθεις εργασίες και τα καθήκοντα που εκτελούνται. Όταν ένας αναλυτής εργασίας χρησιμοποιεί ένα δείγμα εργασίας, είναι σημαντικό να επιλέξει τμήματα της εργασίας που είναι αντιπροσωπευτικά της συνολικής εργασίας.

Ημερολόγιο εργασίας

Το ημερολόγιο εργασίας απαιτεί από τους υπαλλήλους να καταγράφουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους, σημειώνοντας τη συχνότητα και τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε εργασίας.

Συνέντευξη

Ο αναλυτής θέσεων εργασίας μπορεί να ζητήσει συνέντευξη από τους υπεύθυνους της εργασίας, τους διευθυντές, τους πρώην εργαζόμενους ή άλλα άτομα που έχουν πληροφορίες σχετικά με την εργασία. Είναι βέλτιστο να χρησιμοποιείται μία τυποποιημένη μορφή συνέντευξης, έτσι ώστε ο αναλυτής θέσεων εργασίας να διασφαλίζει ότι θα ληφθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Ερωτηματολόγιο

Το ερωτηματολόγιο ή η μέθοδος έρευνας χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάλυση θέσεων εργασίας. Μια τυποποιημένη μορφή δίνεται σε άτομα με γνώση σχετικά με την εργασία. Αυτό παρέχει πολλές πληροφορίες σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οι απαντήσεις συλλέγονται και συγκρίνονται από τον αναλυτή θέσεων εργασίας για να προσδιοριστούν τα πραγματικά στοιχεία της εργασίας.

Εκτέλεση της εργασίας

Για αυτή τη μέθοδο, ο αναλυτής θέσεων εργασίας εκτελεί πραγματικά τα καθήκοντα της εργασίας που μελετάται. Αυτό είναι πρακτικό μόνο για τις εισαγωγικές εργασίες που δεν απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες. Οι εργασίες που απαιτούν εκτεταμένη εκπαίδευση ή βρίσκονται σε επικίνδυνο περιβάλλον δεν είναι κατάλληλες για αυτή τη μέθοδο. Ο αναλυτής της εργασίας θα αποκτήσει από πρώτο χέρι πληροφορίες σχετικά με την εργασία χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο.

Καταγεγραμμένα στοιχεία

Μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών είναι τα υπάρχοντα αρχεία στον οργανισμό. Ο αναλυτής θέσεων εργασίας μπορεί να συμβουλευθεί τις τρέχουσες περιγραφές θέσεων εργασίας, τα οργανωτικά διαγράμματα, τα εγχειρίδια κατάρτισης κ.λπ. για να αποκτήσει μια αίσθηση του πώς η δουλειά είναι δομημένη. Οι υπάρχουσες περιγραφές θέσεων εργασίας θα ήταν ένα καλό σημείο εκκίνησης για να βοηθήσουν τον αναλυτή της εργασίας να καταλάβει τι αναμένεται επί του παρόντος στην εργασία.

Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός διαφορετικών μεθόδων συλλογής δεδομένων είναι πιο αποτελεσματικός, αφού μπορούν να εξισορροπηθούν τα θετικά και αρνητικά στοιχεία κάθε μεθόδου.

Συγγραφέας περιεχομένου: Ά. Μπουτόλα

Επιχειρηματικότητα