η ηλιοφάνεια και η καλοκαιρία επιδρούν στην παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Καλοκαιρία και παραγωγικότητα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η καλοκαιρία βελτιώνει τη διάθεση των ανθρώπων και τους κινητοποιεί να είναι πιο παραγωγικοί. Υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν πως όταν βελτιώνεται ο καιρός τότε είναι πιο εύκολο να παρασύρεσαι σε ονειροπόληση ή να σκέφτεσαι ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκέντρωση και συνεπώς η παραγωγικότητά σου.  

Τι έχουν δείξει οι έρευνες όμως;

• Η ηλιοφάνεια αυξάνει την εγρήγορση των εργαζομένων και η παραγωγικότητα αυξάνεται, επειδή περιμένουν την ώρα που θα τελειώσουν τη δουλειά για να απολαύσουν την ηλιόλουστη ημέρα. Ο ήλιος επηρεάζει διαφορετικά τους ανθρώπους, κάποιους θετικά, κάποιους αρνητικά. Κάποιοι είναι πιο ευδιάθετοι και αυτό αντανακλάται στην εργασία τους και στις σχέσεις τους με τους συναδέλφους, κάποιοι δυσανασχετούν γιατί αναγκάζονται να δουλεύουν, ενώ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν αλλιώς την ημέρα τους. 

• Ο συννεφιασμένος καιρός μειώνει το κίνητρο. Όταν δεν υπάρχει ο ήλιος να σε παρασέρνει, μπορείς να διατηρήσεις την προσοχή σου σε μεγαλύτερο βαθμό. Όμως οι έρευνες δείχνουν ότι όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, οι εργαζόμενοι έχουν την τάση να δηλώνουν συχνότερα ότι είναι κουρασμένοι. Ίσως γιατί η έλλειψη φωτός και η αίσθηση του σκοταδιού στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο, ότι ήρθε η ώρα της ξεκούρασης, όπως συμβαίνει το βράδυ. 

• Ο ήχος της βροχής είναι αρκετά χαλαρωτικός, μερικές φορές τόσο χαλαρωτικός που είναι δύσκολο να σηκωθείς από το κρεβάτι και να πας στη δουλειά. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις καταιγίδες, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας απόσπασης της προσοχής. 

• Ανεξαρτήτως ηλιοφάνειας, το κρύο αυξάνει την παραγωγικότητα, καθώς μας ωθεί να κινούμαστε πιο γρήγορα για να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία μας. Φυσικά αν δεν το καταφέρουμε και συνεχίσουμε να κρυώνουμε τότε σιγά σιγά η παραγωγικότητα θα μειωθεί. 

• Η ζέστη οδηγεί σε μειωμένη παραγωγικότητα, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και αναπτύσσεται το φαινόμενο της «κόπωσης λόγω ζέστης». Η υπερβολική ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, ζάλη ή ακόμα και ναυτία. 

Από τις έρευνες φαίνεται ότι η ηλιοφάνεια και η καλοκαιρία σίγουρα επιδρούν στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ο συνδυασμός ήλιου και μέτριας θερμοκρασίας αποτελεί την ιδανική συνθήκη για να διατηρηθεί η συγκέντρωση και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα. Η επίδραση της θερμοκρασίας των εξωτερικών αλλά και των εσωτερικών χώρων αίρεται ή μειώνεται όταν το σώμα μας καταφέρει να προσαρμοστεί σ΄αυτήν. Μεγαλύτερη ενέργεια θα χρειαστεί όταν η διαφορά της θερμοκρασίας του εξωτερικού χώρου από τον εσωτερικό είναι υπερβολικά μεγάλη. Η ενέργεια όμως που καταβάλλεται για να την προσαρμογή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με πιο εποικοδομητικό τρόπο. Γι΄αυτόν τον λόγο είναι χρήσιμο να προσαρμοζόμαστε τόσο στις εξωτερικές όσο και στις εσωτερικές συνθήκες τροποποιώντας το ντύσιμό μας ανάλογα, και αποφεύγοντας την έκθεση σε ακραίες συνθήκες. Φυσικά, αν εξασκηθούμε στο να διατηρούμε την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας στον στόχο μας, τότε μπορούμε να διατηρούμε το ίδιο επίπεδο παραγωγικότητας χωρίς να επηρεαζόμαστε από την καλοκαιρία ή την κακοκαιρία.

Ψυχολογία και εργασία