Κανόνες υγιεινής για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων

Κανόνες υγιεινής για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων

Κάθε χρόνο, 1 στους 10 ανθρώπους αρρωσταίνει από την κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων. Ενώ η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί κοινή ευθύνη, οι μεμονωμένοι καταναλωτές και οι χειριστές τροφίμων διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών. 

Η διασταυρούμενη μόλυνση παρατηρείται όταν μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα έρχονται σε επαφή με ωμά τρόφιμα. Τα ωμά τρόφιμα πρέπει πάντα να αποθηκεύονται κάτω από τα έτοιμα προς κατανάλωση ή τα μαγειρεμένα τρόφιμα στα ψυγεία και τις βιτρίνες. Με αυτόν τον τρόπο, οι χυμοί από τα ωμά τρόφιμα δεν μπορούν να στάξουν πάνω στα μαγειρεμένα τρόφιμα.

Διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί εάν χρησιμοποιείτε βρόμικα μαχαίρια, σανίδες κοπής ή άλλο εξοπλισμό. Εάν είναι δυνατόν, μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο εξοπλισμό κατά την προετοιμασία ωμών τροφίμων και μαγειρεμένων και έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων. Καθαρίζετε και απολυμαίνετε σχολαστικά τον εξοπλισμό μετά από κάθε χρήση.

Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα από τα χέρια σας. Πλένετε και στεγνώνετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν από το χειρισμό τροφίμων και μεταξύ του χειρισμού ωμών τροφίμων και μαγειρεμένων ή έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων. Χρησιμοποιείτε επίσης καθαρά, απολυμασμένα σκεύη (λαβίδες, κουτάλια, σπάτουλες) για να χειρίζεστε μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε καθαρές πετσέτες ή πετσέτες μίας χρήσης για να σκουπίσετε τα χέρια σας. Κρατήστε τον πάγκο καθαρό και αλλάξτε συχνά τις σπογγοπετσέτες.  

Για την ασφαλή αποθήκευση και έκθεση των τροφίμων, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

● να διατηρείτε χωριστά τα ωμά τρόφιμα και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

● να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε καθαρά δοχεία αποθήκευσης που είναι κατάλληλα για τρόφιμα.

● μην αποθηκεύετε τρόφιμα σε ανοιχτές κονσέρβες. Αφαιρέστε το περιεχόμενο από την κονσέρβα και αποθηκεύστε το σε ένα ειδικό δοχείο  αποθήκευσης.

● βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση άλλων πραγμάτων εκτός από τρόφιμα, και πλύνετε και απολυμάνετε τα πριν τα χρησιμοποιήσετε

● μην επαναχρησιμοποιείτε δοχεία που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά.

● εάν ένα επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο είναι σε κακή κατάσταση με εμφανή φθορά, πετάξτε το.

● καλύπτετε τα τρόφιμα με καπάκια που εφαρμόζουν καλά, με αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη, για να τα προστατεύετε από τη σκόνη και τα έντομα.

● πλύνετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρες στο φαγητό.

● αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε χώρους ειδικά σχεδιασμένους για την αποθήκευση τροφίμων, όπως είναι τα ψυγεία, οι ψυκτικοί θάλαμοι, τα ντουλάπια και  οι αποθήκες τροφίμων.

● μην αποθηκεύετε ποτέ τα τρόφιμα κοντά σε ντουλάπια περιέχουν υλικά καθαρισμού  ή προσωπικά αντικείμενα.

● αποφύγετε τη χρήση τροφίμων μετά την ημερομηνία λήξης τους

● πετάξτε τα τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί ή βρίσκονται σε κατεστραμμένα δοχεία ή συσκευασίες

● να αποφεύγετε την επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας. Τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα στα τρόφιμα υψηλού κινδύνου που διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεταξύ 5 °C και 60 °C.

Διάβασε ακόμα:

Επιπτώσεις στην υγεία από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Συμβουλές για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση ενώ τρώτε έξω

Η γυμναστική στον χώρο εργασίας

Υγεία