
Κατηγορίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) αποτελούνται από διάφορες κατηγορίες όπως τα social networks, τα blogs, τα social bookmarking sites, τα photo & video (multimedia) sharing δίκτυα, τα podcasting, τα Wikis, τα forums και τα rating and reviews. Όλες αυτές οι κατηγορίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αξιοποιούν τον συνδυασμό της τεχνολογίας, της διαδικτυακής κοινωνικοποίησης και της πληροφορίας (κείμενο, video και φωτογραφίες), ενώ πραγματοποιούνται μέσα από διάφορες τεχνολογικές πλατφόρμες.
Φόρουμ (Forum)
Είναι ένας δικτυακός τόπος συνάθροισης ιδεών και ανθρώπων και μια υπηρεσία ενός ηλεκτρονικού Online πίνακα, όπου χρήστες με κοινά και όχι μόνο ενδιαφέροντα, μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω σε ένα ή περισσότερα θέματα. Το forum αποτελεί ένα online εργαλείο και λειτουργεί ως μία διαδικτυακή κοινότητα, στην οποία τα μέλη έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν συζητήσεις, να ανταλλάξουν απόψεις ή ιδέες και να μοιραστούν πληροφορίες για διάφορα θέματα ποικίλης ύλης.
Ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (Social networks)
Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους χρήστες να μοιράζονται ιδέες, δραστηριότητες, εκδηλώσεις, καθώς και τα ενδιαφέροντά τους, ενώ τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν δικό τους περιεχόμενο και να το μοιράζονται με ένα ευρύ δίκτυο ατόμων, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ όλο που το τεχνολογικό υπόβαθρο κάθε ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης είναι παρόμοιο, το περιβάλλον και η νοοτροπία που δημιουργείται γύρω από αυτές, διαφέρει. Παραδείγματα ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter, κ.λ.π.
Ιστολόγια (Blogs)
Ο όρος «blog» προέρχεται από τη σύνθεση των όρων «web» και «blog». Ένα ιστολόγιο ή blog είναι ένα διαδικτυακό ημερολόγιο, το οποίο αποτελείται από κείμενα (μηνύματα), φωτογραφίες, βίντεο και μουσική, και παρουσιάζει την προσωπική έκφραση του κάθε χρήστη. Συνήθως, τα blogs εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως είναι η πολιτική, τα τοπικά νέα, ενώ μπορεί να μοιράζονται κείμενο, εικόνες , βίντεο και συνδέσμους με άλλες ιστοσελίδες. Η διαδικασία κατά την οποία ένας χρήστης δημιουργεί ένα blog ή κάποιο άρθρο σε ένα υπάρχον blog, ονομάζεται «blogging», ενώ ο χρήστης, ο οποίος δημοσιεύει αναρτήσεις ονομάζεται «blogger».
Συλλογικοί σελιδοδείκτες (Social bookmarking sites)
Οι συλλογικοί σελιδοδείκτες είναι κάτι σαν διαδικτυακοί σελιδοδείκτες, οι οποίοι έχουν αποθηκευτεί από πολλούς χρήστες σε ένα κοινόχρηστο διακομιστή στο διαδίκτυο. Το social bookmarking παρέχει την δυνατότητα στον χρήστη, να αποθηκεύσει τους σελιδοδείκτες του σε μια ιστοσελίδα και να τους κατηγοριοποιήσει εκεί, μπορεί να τους μοιράζεται και με άλλους χρήστες του διαδικτύου. Η πρόσβαση άλλων χρηστών στην υπηρεσία μπορεί να γίνει μέσω ενός προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο (φυλλομετρητή – webbrowser), ενώ για κάποιους φυλλομετρητές η πρόσβαση γίνεται μέσω ειδικών επεκτάσεων.
Διαμοιρασμός πολυμέσων (multimedia sharing)
Οι ιστοσελίδες κοινής χρήσης πολυμέσων επιτρέπουν στον χρήστη να ανεβάσει τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα τραγούδια του σε μια ιστοσελίδα, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση από οπουδήποτε στον κόσμο, και έπειτα να τα μοιραστεί με όλους τους χρήστες του διαδικτύου ή με μία επίλεκτη ομάδα φίλων του. Μία από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες είναι το YouTube.com το οποίο επιτρέπει στα μέλη του να ανεβάσουν τα βίντεό τους δωρεάν, και στη συνέχεια να προβληθούν από οποιονδήποτε στο YouTube. Επίσης τα sites ανταλλαγής φωτογραφιών, τα οποία επιτρέπουν στον χρήστη να φορτώσει φωτογραφίες υψηλής ποιότητας, στις οποίες έχουν πρόσβαση και άλλοι άνθρωποι όπως π.χ. είναι το Flicks, το Photobucket, το ImageShack, το Spanish κ.α.
Podcasting
Ο όρος podcasting προέκυψε από τον συνδυασμό των λέξεων “iPod” (τη δημοφιλή φορητή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων) και “Broadcasting” (μετάδοση), και αναφέρεται στη διάθεση αρχείων ήχου και εικόνας μέσω του διαδικτύου. Τα αρχεία αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ραδιοφωνικά προγράμματα ή μουσικά κλιπ. Μια σημαντική διαφορά του podcasting από το ραδιόφωνο (ή την τηλεόραση) είναι η δυνατότητα χρήσης “on demand”, δηλαδή όταν ο χρήστης το επιθυμεί. Τα πολυμέσα (αρχεία ήχου και βίντεο) δημοσιεύονται σε έναν ιστότοπο, κι έτσι γίνονται διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Έτσι ο χρήστης μπορεί να “κατεβάσει” τα συγκεκριμένα αρχεία από τους ιστότοπους της επιλογής του.
Wikis
Το Wiki είναι ένας τύπος website που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Εδώ υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός κειμένου κι αν κάποιος κάνει λάθος, ο επόμενος μπορεί να παρέμβει και να το διορθώσει. Επίσης, μπορεί να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, γεγονός που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Το διασημότερο wiki είναι η wikipedia ή Βικιπαίδεια, και αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικού έργου. Ωστόσο, η δυνατότητα προσθήκης και διόρθωσης περιεχομένου από οποιονδήποτε σημαίνει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί η εγκυρότητα των πληροφοριών των wiki σελίδων.
Ratings and Reviews
Είναι ιστοσελίδες, στις οποίες οι άνθρωποι παραθέτουν τις απόψεις τους για μία επιχείρηση και έπειτα την βαθμολογούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όποιος χρήστης επιθυμεί να αγοράσει προϊόντα ή να απολαύσει τις υπηρεσίες της, να γνωρίζει εκ των προτέρων, τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης επιχείρησης, τις παροχές της, τα προϊόντα της, την ποιότητά της, τις τιμές της, και άλλες πληροφορίες. Οι ιστοσελίδες αξιολόγησης και βαθμολόγησης, όπως η Yelp, η CitySearch και η TripAdvisor είναι διαδικτυακές υπηρεσίες, οι οποίες βοηθούν τους χρήστες τους να βρουν τις αποδοτικότερες επιχειρήσεις, ανάλογα με το τι ζητούν.