Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι είναι αδύνατο να φανούμε συνεπείς με τις υποχρεώσεις της ημέρας, γιατί δεν έχουμε καθόλου διάθεση να εργαστούμε. Νιώθουμε ατονία και αδυναμία και οι καθημερινές υποχρεώσεις φαντάζουν βουνό. Παραπονιόμαστε στους γύρω μας, για κούραση και χαμηλή ενέργεια, δυσκολεύομαστε να διεκπεραιώσουμε τις εκκρεμότητες και πνιγόμαστε στην αναβλητικότητά μας. Πρόκειται για μία παροδική περίοδο τεμπελιάς, η έλλειψη διάθεσης οφείλεται σε σωματική ή ψυχική κόπωση ή μήπως συνδέεται με κάποιο πρόβλημα υγείας;

Ο πιθανότερος λόγος για την κόπωση που αισθάνεστε είναι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία είναι η βασική ορμόνη του stress. Το σώμα αντιδρά στο stress, όπως ακριβώς θα αντιδρούσε σε οποιοδήποτε ερέθισμα θεωρεί ως επικίνδυνο. Η κορτιζόλη αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης και την πίεση του αίματος για να σας προετοιμάσει να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο. Το παρατεταμένο stress όμως, το οποίο σήμερα συναντά κανείς συχνά στο εργασιακό περιβάλλον, αναγκάζει το σώμα σας να λειτουργεί σε μία φάση διαρκούς συναγερμού, με αποτέλεσμα να καιροφυλακτούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως: αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, κατάθλιψη, παχυσαρκία, ατονία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φυσικά υπάρχουν και κάποια προβλήματα υγείας που εκδηλώνονται με την παρατεταμένη αίσθηση κόπωσης, ανεξαρτήτως άγχους, όπως: ο υποθυρεοειδισμός, η αναιμία, το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, η ύπαρξη λοίμωξης στον οργανισμό και η στεφανιαία νόσος.

Αν νομίζετε ότι πραγματικά χρειάζεστε ένα διάλειμμα, αλλά παράλληλα αισθάνεσθε ενοχές για όλες τις εκκρεμότητες που θα αφήσετε πίσω, πάρτε λίγο χρόνο και παρατηρήστε το σώμα σας:

Νιώθετε πόνο σε κάποιο σημείο του σώματός σας;
Μήπως δεν πίνετε αρκετό νερό ή αντίθετα μήπως η ανάγκη σας για νερό έχει αυξηθεί υπερβολικά;
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τον  τελευταίο καιρό;
Παρόλο που έχετε κοιμηθεί 7-8 ώρες, αισθάνεστε σαν να μην έχετε ξεκουραστεί καθόλου;
Λαχανιάζετε εύκολα,  όταν κινείστε;
Έχει αλλάξει η όρεξή σας; Τρώτε παραπάνω ή λιγότερο, απ΄ότι συνήθως;
Έχετε χάσει την ερωτική σας διάθεση;
Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;
Μήπως ξεχνάτε κάποιες από τις υποχρεώσεις σας που σε άλλες περιπτώσεις θα είχατε τακτοποιήσει εγκαίρως;
Μήπως εμφανίζετε αδεξιότητα στις κινήσεις;
Ταλαιπωρήστε από αρνητικές σκέψεις που δεν  σας αφήνουν να ησυχάσετε;

Αν δεν παρατηρείτε κανένα από αυτά τα συμπτώματα ή άλλα σημάδια σωματικής ή ψυχικής κόπωσης, τότε μάλλον διανύετε μία περίοδο τεμπελιάς. Πιέστε τον εαυτό σας να δραστηριοποιηθεί και να γίνει παραγωγικός,-ή. Μόλις αρχίσετε να παράγετε το πιο πιθανό είναι ότι η ενεργητικότητά σας θα επιστρέψει, καθώς θα φύγουν οι ενοχές και θα νιώθετε ικανοποίηση από το έργο σας. Η ώρα του διαλείμματος θα έρθει όταν πραγματικά το χρειάζεστε.

Αν όμως νιώθετε κάτι από τα παραπάνω, η λίστα με τις εκκρεμότητες μπορεί να περιμένει. Η επίδραση της κούρασης στην καθημερινότητά σας απαιτεί την προσοχή σας. Φροντίστε τις ανάγκες του σώματός σας, βελτιώνοντας τη διατροφή σας και τον ύπνο σας, και χαμηλώστε τα επίπεδα άγχους σας, συναντώντας κάποιους φίλους ή κάνοντας μία βόλτα στη φύση. Αν η κόπωση παραμένει, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να διερευνήσετε περαιτέρω τα αίτια των συμπτωμάτων σας.