Το ράλλυ του Bitcoin ωθεί τη Wall Street να επανεκτιμήσει το μέλλον του χρυσού. Οι επενδυτές αρχίζουν να επιλέγουν πλέον κρυπτονομίσματα στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων. Το αν το Bitcoin μπορεί να ανταγωνιστεί το χρυσό θα το δούμε στο μέλλον. Το Bitcoin σπάει ρεκόρ, και δισεκατομμύρια δολλάρια φεύγουν από τις επενδύσεις σε χρυσό. Είτε πρόκειται για απλή συγκυρία, είτε για την αρχή μιας τάσης που θα έχει βαθύ αντίκτυπο στα κρυπτονομίσματα και στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων είναι πρώιμο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Ωστόσο, το θέμα είναι εάν τα κρυπτονομίσματαθα φτάσουν σε σημείο να ανταγωνιστούν τον χρυσό τόσο ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού όσο και στη διασπορά ενός χαρτοφυλακίου. 

Η γνωστή ευμεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων ως περιουσιακών στοιχείων κάνει τους κλασσικούς επενδυτές διστακτικούς. Ωστόσο, εάν αυτοί αρχίσουν να κινούν μικρά ποσοστά των αποθεμάτων τους σε χρυσό στα κρυπτονομίσματα (με σημερινή παγκόσμια κεφαλαιοποίηση 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων), θα άλλαζε το παιχνίδι στις στρατηγικές διαφοροποίησης των χρηματιστηρίων. Τα κρυπτονομίσματα έχουν δύναμη, ταχύτητα και εκατομμύρια χρήστες. Ο χρυσός ήταν το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο των προηγούμενων γενεών. Σήμερα αρκετοί διαχειριστές hedge funds γίνονται επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Τα ψηφιακά νομίσματα έχουν μπει στο στόχαστρο μιας νέας κατηγορίας επενδυτών, ενώ οι παραδοσιακοί επενδυτές σταδιακά περιθωριοποιούνται. Πολλές εταιρείες εντάσσονται στη νέα τάση. Σύμφωνα με αναλυτές, αρκετοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων αρχίζουν να διαπραγματεύονται κεφάλαια με αντικείμενο την ανταλλαγή χρυσού έναντι ψηφιακών νομισμάτων. Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin είναι αυτή τη στιγμή ένα κλάσμα αυτής του χρυσού και αυξάνεται όσο υπάρχει άνοδος της τιμής του bitcoin. 

Το Bitcoin καθιερώνεται βαθμιαία ως αξιόπιστο, αποθεματικό, περιουσιακό στοιχείο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σε περιόδους ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής, έτσι οι επενδυτές το συγκρίνουν με το χρυσό. Τα κρυπτονομίσματα, και ειδικά το bitcoin, στηρίζονται από τη ζήτηση των millennials και την δύναμή τους ως μέσο συναλλαγής. Η διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ πιο λειτουργική από μια μπάρα χρυσού. Μία από τις διαφορές μεταξύ των δύο είναι ότι όλες οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μπορούν να προβληθούν στο blockchain, ενώ ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου χρυσού πραγματοποιείται στην αγορά του Λονδίνου, όπου υπάρχουν πολύ λιγότερα δεδομένα και δυσχερέστερη τεκμηρίωση. Η διαφάνεια του Bitcoin συμβάλλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος. Ο χρυσός είναι σαν ένα μαύρο κουτί, συνεπώς ο επενδυτής επαφίεται στους θεματοφύλακες της αγοράς. 

Βέβαια, για συντηρητικότερους επενδυτές που κατανέμουν ένα ποσοστό των κεφαλαίων τους σε χρυσό, ακόμη και αν το Bitcoin έχει δυνητικά μεγαλύτερη αντοχή επί πληθωρισμού, οι κίνδυνοι παραμένουν μεγαλύτεροι. Ο χρυσός έχει μια μακρά ιστορία ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, κάτι που το Bitcoin δεν μπορεί φυσικά να ανταγωνιστεί. Υπάρχει πάντα η υπόνοια ότι ένα άλλο, πιθανώς υποστηριζόμενο από μια κεντρική τράπεζα, ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να το αντικαταστήσει. Σε περιόδους υποτίμησης των αξιών φαίνεται ότι το Bitcoin λειτουργεί καλύτερα. Αλλά είναι επίσης πιθανό το Bitcoin να χάσει αξία τα επόμενα χρόνια. 

Είναι πλέον σαφές ότι το θεσμικό χρηματοπιστωτικό σύστημα λαμβάνει σοβαρά υπόψη το Bitcoin με τρόπο που δεν έκανε πριν λίγα χρόνια. Οι στρατηγικές αλλάζουν. Τα κρυπτονομίσματα δεν θα αντικαταστήσουν τον χρυσό, αλλά υπάρχει χώρος και για τα δύο, ειδικά αν στο μέλλον έχουμε υπερπληθωρισμό και υπερχρέωση. Λειτουργούν συμπληρωματικά. Όποια και αν ήταν η αρχική επενδυτική μας θέση πριν την πανδημία -αναφορικά με την κατανομή χρυσού και κρυπτονομισμάτων- θα πρέπει τώρα να είναι μεγαλύτερη. 

Φαίνεται ότι από τώρα και στο εξής, ο καλύτερος φίλος της γυναίκας θα είναι ένα bitcoin και όχι ένα διαμάντι! Πράγματι, ο αριθμός των γυναικών επενδυτριών κρυπτονομισμάτων εκτινάσσεται. Τον Δεκέμβριο του 2020, το 43% των επενδυτών Bitcoin ήταν γυναίκες (σε σύγκριση με μόλις 13% των γυναικών επενδυτριών τον Δεκέμβριο του 2019) και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Οι γυναίκες επενδύτριες κατανοούν τις προοπτικές της αγοράς κρυπτονομισμάτων και είναι έτοιμες για επαναστατικές αλλαγές. Όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν για συναλλαγές, τοποθετήσεις και αγορές ψηφιακών νομισμάτων και ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό και κατανομή περιουσιακών στοιχείων. Τα κρυπτονομίσματα είναι μια εξαιρετική επιλογή για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Διάβασε ακόμα:

Ενδείξεις ότι τα κρυπτονομίσματα καθιερώνονται

Στοιχεία για τα κρυπτονομίσματα

Σταδιακή ένταξη των κρυπτονομισμάτων στις συναλλαγές