LinkedIn – ένα χρήσιμο εργαλείο στην αναζήτηση εργασίας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτός από τις συνηθισμένες υπηρεσίες  που μας προσφέρουν, όπως η ενημέρωση, η ψυχαγωγία και φυσικά η κοινωνικοποίηση, τείνουν να γίνουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην αγορά εργασίας τόσο για τους υποψήφιους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες που επιθυμούν να βρουν και να εντάξουν νέα πρόσωπα στο δυναμικό τους. Η πιο γνωστή και ευρέως διαδεδομένη πλατφόρμα επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης είναι το LinkedIn, η οποία απαριθμεί περίπου 500 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και στην χώρα μας, έχοντας ξεπεράσει πλέον τους 500.000 εγγεγραμμένους χρήστες.

Εύλογα ίσως προκύπτει το ερώτημα, τι μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη πλατφόρμα στους χρήστες και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη αυτά στον επαγγελματικό τομέα. Μέσα από τη δημιουργία ενός λογαριασμού στο LinkedIn ο χρήστης – είτε ψάχνει για εργασία, είτε όχι- μπορεί να δημιουργήσει online ένα επαγγελματικό προφίλ, το οποίο αναφέρεται σύντομα στην εργασιακή του εμπειρία και στις δεξιότητες του και έχει τη δυνατότητα να προβάλει δωρεάν υλικό της δουλειάς του ή των επιτευγμάτων του. Ένα ολοκληρωμένο και έξυπνα συμπληρωμένο προφίλ, καθώς και η αλληλεπίδραση με άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα που ενδιαφέρει τον εργαζόμενο, αυξάνουν τις πιθανότητες κάποια στιγμή το βιογραφικό του να βρεθεί σε μία λίστα αναζήτησης που διενεργείται από τον υπεύθυνο του ανθρώπινου δυναμικού μιας εταιρείας.

Μία ακόμα δυνατότητα που παρέχει το LinkedIn στον χρήστη που αναζητά εργασία είναι η αμεσότητα στην αυθόρμητη προσέγγιση προς τα πρόσωπα αναφοράς μιας εταιρείας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα επαγγελματικό μήνυμα το οποίο μπορεί να στείλει κάποιος και να αυτοσυστηθεί, παρουσιάζοντας κάποιο πρότζεκτ ή κάποια ιδέα του, που θα μπορούσε να του δώσει μία επαγγελματική ευκαιρία ή τη δυνατότητα για μία συνέντευξη.

Οι εταιρείες από την άλλη, σε παγκόσμιο επίπεδο, τείνουν πλέον να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις πλατφόρμες κοινωνικής  δικτύωσης, ως μέσο ανεύρεσης και προσέγγισης νέου δυναμικού. Χρησιμοποιώντας τη διαφήμιση και τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά στις αναρτήσεις τους, μπορούν να εντοπίσουν και να απευθυνθούν σε ένα συγκεκριμένο εύρος υποψήφιων που πληρούν τις  προϋποθέσεις σε σχέση με τη θέση εργασίας που επιθυμούν να καλυφθεί. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται το κόστος και ο χρόνος που απαιτεί η διαδιακασία του recruiting. Αρκετές είναι άλλωστε οι εταιρείες που επιλέγουν να δημοσιοποιήσουν πρώτα μια αγγελία αναζήτησης προσωπικού στο LinkedIn και έπειτα να την προωθήσουν στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Επομένως, ο πιο ενημερωμένος υποψήφιος, που συμβαδίζει με το πνεύμα και τις εξελίξεις της εποχής, έχει το προβάδισμα στη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας.

Τι πρέπει να προσέξετε όμως, αν θέλετε να φτιάξετε ένα επαγγελματικό προφίλ στο LinkedIn,  ώστε να είναι αποτελεσματικό στην προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας;

Σίγουρα για αρχή θα πρέπει να έχετε ένα ενημερωμένο προφίλ, με σωστά καταχωρημένα στοιχεία. Σημαντικές πληροφορίες όπως το επάγγελμα, η διεύθυνση και η ηλικία να είναι ορατά στο προφίλ σας σε «δημόσια» προβολή, ώστε να μπορείτε στη συνέχεια να γίνετε αποδέκτης διαφημιστικών μηνυμάτων για αγγελίες που θα σας αφορούν.
Χρησιμοποιήστε μία επαγγελματική φωτογραφία και αποφύγετε τις δημοσιεύσεις από προσωπικές στιγμές με τους φίλους ή την οικογένειά σας.
Χρησιμοποιήστε έναν έξυπνο τίτλο για να περιγράψετε τον εαυτό σας και την εργασιακή σας κατάσταση.
Επιλέξτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας (email) να είναι ορατά και προσβάσιμα,ακόμα και από κάποιον που απλώς επισκέπτεται το προφίλ σας.
Αναφερθείτε στην προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία, αποφεύγοντας υπερβολές ή λεπτομέρειες που δεν αφορούν τους μελλοντικούς σας εργοδότες.
Μη διστάζετε να κοινοποιείτε αναρτήσεις που αφορούν το αντικείμενο της εργασίας σας ή υλικό σχετικό με τη δουλειά σας.

Επιχειρηματικότητα