Μελλοντικές τάσεις στην ψηφιακή υγεία

Μελλοντικές τάσεις στην ψηφιακή υγεία

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μάθαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, είναι ότι είμαστε πλέον μια ψηφιακή κοινωνία. Όταν σταμάτησαν οι δια ζώσης, διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, μεταφερθήκαμε στο διαδίκτυο ως η μόνη μας ελπίδα για την εκπλήρωση βασικών δραστηριοτήτων και αναγκών, όπως αγορές, επικοινωνία, εργασία και σχολείο. Αλλά, μεταφέραμε επίσης ένα άλλο πολύ σημαντικό πράγμα στο διαδίκτυο: την Υγεία. Οι τάσεις στην ψηφιακή υγεία έχουν γίνει από τότε κοινός τόπος. 

Η παραδοσιακή διαδικασία της μετάβασης στο ιατρείο δεν είναι πλέον η μόνη δυνατότητα.Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα με την ψηφιοποιημένη υγειονομική περίθαλψη επειδή είναι βολική και προσιτή. Μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 80% των γιατρών έχουν υιοθετήσει την διαδικτυακή υγειονομική περίθαλψη. Οι γιατροί έχουν όντως γίνει πιο ψηφιακοί. Αυτή η υιοθέτηση αφορά και την προσωπική τους υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 62% των γιατρών χρησιμοποιεί προσωπικά εφαρμογές υγείας, το 41% χρησιμοποιεί έξυπνα ρολόγια με υγειονομικές εφαρμογές και το 35% χρησιμοποιεί φορητές συσκευές ελέγχου της φυσικής κατάστασης για να παρακολουθεί τη φόρτιση και τις συναφείς βιολογικές παραμέτρους. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους βλέπουμε άνοδο της ψηφιακής υγείας. Την συνιστούν πρωτίστως οι γιατροί, με αποτέλεσμα η τάση αυτή να τείνει να έχει διαρκές αποτύπωμα στην κοινότητα της υγειονομικής περίθαλψης. 

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι γιατροί αγκαλιάζουν την ταχεία ψηφιοποίηση του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης είναι η χρήση διαδικτυακών ιατρικών ιστοτόπων. Πέρασαν οι μέρες που οι γιατροί συμβουλεύονταν τα σκονισμένα εγχειρίδια τους από την ιατρική σχολή, τώρα το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κάνουν μια αναζήτηση στο Google. Το 74% των γιατρών αναφέρει ότι χρησιμοποιεί τον ιστότοπο UptoDate για να απαντήσει στις ιατρικές του ερωτήσεις, ενώ το 69% χρησιμοποιεί Sermo και WebMD στην ιατρική του έρευνα. Αυτό τους επιτρέπει να παρέχουν γρήγορες και αποτελεσματικές ενημερώσεις στους ασθενείς τους για την κατάστασή τους. 

Οι γιατροί έχουν επεκταθεί επίσης δραστικά και στα social media. Πρόσφατα, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των γιατρών που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επαγγελματική χρήση. Σύμφωνα με νεώτερα δεδομένα, πάνω από το 90% των γιατρών χρησιμοποιούν επαγγελματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους στον ιατρικό κόσμο. Μερικοί γιατροί τα χρησιμοποιούν για να μιλήσουν με άλλους γιατρούς, πολλοί τα χρησιμοποιούν για να στείλουν βίντεο σε ασθενείς για παρακολούθηση και κάποιοι τα χρησιμοποιούν ακόμη και για να επεκτείνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον Ιατρικό κόσμο έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να δοθούν απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο σε ιατρικές ερωτήσεις. Ιστότοποι όπως το Google και το YouTube βρίσκονται στην υψηλότερη κατάταξη για επαγγελματική χρήση και έρευνα. Το Facebook ακολουθεί, με κοινές χρήσεις που κυμαίνονται από την προσέγγιση ασθενών έως τη δημιουργία κοινότητας. 

Υιοθετώντας την τεχνολογία οι γιατροί έχουν δει διαρκή αποτελέσματα. Οι ασθενείς αναφέρουν αυξημένη αφοσίωση κατά 61% όταν ο γιατρός τους χρησιμοποιεί πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα ιατρικά αποτελέσματα και στενότερη παρακολούθηση. Σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να μάθουν πώς να προσαρμόζονται στις αλλαγές της τεχνολογίας.Η ιατρική είναι ένα κρίσιμο πεδίο της ζωής μας, αλλά πολλές φορές, αν κάτι είναι άβολο ή ξεπερασμένο, τείνουμε να μην συμμετέχουμε σε αυτό. Οι γιατροί, που ασπάζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ψηφιοποίηση, πρωτοστατούν σε αυτό το νέο κύμα υγειονομικής «προσέγγισης». Οι τάσεις της ψηφιακής υγείας σίγουρα θα διαμορφώσουν το μέλλον.

Διάβασε ακόμα:

Η μετάβαση στην “ψηφιακή ψυχική υγεία”

Η επαγγελματική εξουθένωση στο ιατρικό επάγγελμα

Κανόνες υγιεινής για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων

Υγεία