Η διάγνωση της νόσου COVID-19 διενεργείται σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός, και δύσπνοια. Ευπαθείς ομάδες αποτελούν τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, άτομα με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας (χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιοαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, ανοσο-κατασταλμένοι). Προληπτικοί και ανιχνευτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό SARS-CoV2, σε νοσηλευόμενους, διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και σε επαγγελματίες υγείας,.  

Βασικές τεχνικές διάγνωσης της Covid-19 λοίμωξης

Οι βασικές τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται, για τη διάγνωση της Covid-19 λοίμωξης είναι οι ακόλουθες: 

Ταχεία ανίχνευση (Rapid test) του Αντιγόνου (Covid-19 Ag Test) του ιού SARS-CoV2. Πρόκειται για μία αξιόπιστη εξέταση με πολύ καλή ευαισθησία (94%) και εξαιρετικά υψηλή ειδικότητα (99,5%) για την οποία απαιτείται λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Η ανίχνευση του αντιγόνου του ιού πραγματοποιείται μέσω των ειδικών και μοναδικών πρωτεϊνών που παράγονται. 

Μοριακή μέθοδος ταυτοποίησης (PCR).  Θεωρείται η πιο έγκυρη και αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος του SARSCoV2 και πραγματοποιείται επίσης με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για την ανίχνευση του γενετικού υλικού (RNA). Με τη μέθοδο αυτή, το γενετικό υλικό του ιού πολλαπλασιάζεται και έτσι μπορεί να ανιχνευθεί το ιϊκό φορτίο . Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ενδέχεται να δώσει ψευδώς αρνητικές μετρήσεις. Τέλος, η μέθοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για την ανίχνευση αντισωμάτων με αποτέλεσμα να μη δίνει έγκυρα αποτελέσματα αν τα συμπτώματα εμφανίστηκαν αρκετό καιρό πριν από την εξέταση.  Επιπλέον, το κόστος της μοριακής εξέτασης, είναι αρκετά υψηλότερο από την εξέταση αντισωμάτων.

Εξέταση ειδικών Αντισωμάτων (IgM & IgG) έναντι του ιού βάση ορολογικής μεθόδου. Τα IgM δημιουργούνται κατά την πρώτη βδομάδα έκθεσης στον ιό και ανιχνεύονται έως και δύο μήνες μετά την έκθεση στον ιό, εν αντιθέσει με τα IgG που παράγονται σε διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες και τον ΠΟΥ, για την καλύτερη διάγνωση θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονη εξέταση του ιού με μοριακή μέθοδο και έλεγχο αντισωμάτων

Οι τρεις προαναφερθείσες διαγνωστικές μέθοδοι διενεργούνται σε ιατρικά εργαστήρια από ειδικούς που διαθέτουν την αρμόζουσα κατάρτιση για τη σωστή αξιολόγηση των τελικών αποτελεσμάτων.

Διάβασε ακόμα:

Τα θετικά της πανδημίας του κορονοϊού

9 εσφαλμένες απόψεις για την νόσο COVID-19 και τον κορωνοϊό που καταρρίπτονται από την επιστήμη

Η γονιδιακή μεταφορά στη μάχη κατά του κορωνοϊού