Είναι Απρίλιος και η χρηματιστηριακή αγορά είναι έτοιμη να επαναλάβει ό,τι έχει κάνει τα τελευταία 50 χρόνια: να ανεβαίνει συνεχώς! Ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια, ο Απρίλιος ήταν σε ποσοστό >80% ο καλύτερος μήνας για τις αγορές! Υπάρχει ένα αναγνωρίσιμο ιστορικό πρότυπο τον Απρίλιο. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αποτιμήσεις εταιρικών κερδών και οι εκτιμήσεις των εταιρειών είναι συνήθως χλιαρές και συγκρατημένες. Έτσι, όταν οι εταιρείες ανακοινώνουν τον Απρίλιο τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, έχουν στην πορεία χαμηλότερο ουδό να υπερβούν και, έτσι, το δεύτερο μισό του Απριλίου είναι γενικά πολύ καλύτερο, επειδή οι επενδυτές αρχίζουν πλέον να αισιοδοξούν. Πρόκειται για ένα γόνιμο οικονομικό περιβάλλον με προοπτική κερδοφορίας και με κάτι καλό για όλους! Οι επενδυτές αισθάνονται ανακουφισμένοι μετά από ένα τυπικά μέτριο και ευμετάβλητο πρώτο τρίμηνο, οι διευθυντές μπορούν πλέον άνετα να διανείμουν τα χαρτοφυλάκια στην αρχή του νέου τριμήνου, ή πιθανόν η έλευση της άνοιξης και ο θερμότερος καιρός απλώς ανεβάζουν τις διαθέσεις όλων! Πράγματι, φαίνεται ότι η Πρωταπριλιά είναι μια καταπληκτική μέρα για επενδυτές και για ψυχολόγους! Ίσως έτσι δεν είναι περίεργο ότι αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα γράφτηκε επιχειρηματική ιστορία:

Γεννήθηκε η “Apple Computers”! Πράγματι, ο Steve Jobs, δημιούργησε την “Apple Computers” την 1η Απριλίου 1976. Η πρώτη εταιρική διεύθυνση της Apple ήταν το ταπεινό γκαράζ του Jobs στο Crist Drive του Los Altos στην Καλιφόρνια, το οποίο θα χρησίμευε ως η πρώτη επίσημη βάση δραστηριοτήτων της Apple. Το ιστορικό πλέον ιδρυτικό έγγραφο της Apple, με ημερομηνία 1 Απριλίου 1976, υπογράφτηκε από τον Steve Wozniak, τον Steve Jobs και τον Ronald Wayne. Η εταιρεία καταχωρήθηκε άμεσα ως νέα επιχειρηματική συνεργασία στην Καλιφόρνια. Η ιδιοκτησία της νέας εταιρείας μοιράστηκε μεταξύ των τριών, δίνοντας στον Jobs και στον Wozniak το 45% και στονWayne το 10%. Ο Wayne δίστασε να προχωρήσει και πούλησε το μερίδιό του μόλις 11 ημέρες αργότερα για $800, αποτιμώντας την αξία της εταιρεία στα $8.000 (!). Φυσικά, εκ των υστέρων, είναι ευχερές να αμφισβητηθεί η κρίση του. Αυτό το μερίδιο του 10% στην Apple θα αξίζει σχεδόν $100 δισεκατομμύρια 40 χρόνια αργότερα!

Στις 12 Δεκεμβρίου 1980, η Apple μπήκε επίσημα στο χρηματιστήριο με 4.6 εκατομμύρια μετοχές στα $22 ανά μετοχή, συγκεντρώνοντας αρχικά >$100 εκατομμύρια, περισσότερα από οποιαδήποτε χρηματιστηριακή έναρξη στην ιστορία. Διάφοροι επενδυτές αποκόμισαν δισεκατομμύρια σε μακροπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη. Μέχρι το τέλος της ημέρας, η μετοχή ανατιμήθηκε στα $29,δημιουργώντας 300 νέους εκατομμυριούχους! Η χρηματιστηριακή αξία της Apple απογειώθηκε στα $1,778 δισ. στο τέλος της πρώτης ημέρας της διαπραγμάτευσης!

Σήμερα η Apple είναι από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες στον κόσμο με πανίσχυρο brandname και έγινε –ιστορικά- η πρώτη εταιρεία με αποτίμηση $1 τρισεκατομμυρίου στις 2 Αυγούστου του 2018. Όλα αυτά μια εταιρεία που δημιουργήθηκε μια Πρωταπριλιά, την ημέρα της φάρσας και των αστείων! Εξάλλου, οι μηλιές που καλλιεργούνται σε νότιο και ζεστό κλίμα με ήπιους χειμώνες – όπως στην Καλιφόρνια – ανθίζουν πάντα τον Απρίλιο!