Στην μουσική όπως και στη ζωή, οι καλύτερες ανακαλύψεις προκύπτουν όταν προσθέτεις έναν πρωτότυπο αυτοσχεδιασμό σε μια υπάρχουσα δομή. Στην Αμερική έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικές με τα είδη μουσικής με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, ιδίως για τη τζαζ μουσική. Ακόμα και όταν έφηβοι παίρνουν μια κιθάρα και παίζουν σε ένα συγκρότημα, ή αυτοσχεδιάζουν για πρώτη φορά με φίλους, πάντα προκύπτει ένα αποτέλεσμα. Υπάρχει κάτι μαγικό σαυτό. Η καταπληκτική ιδιότητα της τζαζ ήταν πάντα ο δομικός της αυθορμητισμός.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως και στη μουσική, υπάρχει πάντα χώρος για καινοτομία και αυθορμητισμό στις ήδη υφιστάμενες εταιρικές δομές. Η ίδια αρχή μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της ομάδας να συνεργαστούν καλύτερα, να βρουν νέες ιδέες κατά τη διάρκεια brainstorming συνεδριάσεων και να προωθήσουν μια κουλτούρα ενεργητικής ακρόασης και ενεργού συμμετοχής. Όπως η τζαζ, ο επιχειρηματικός κόσμος ευδοκιμεί συνδυάζοντας την δομή και τον αυτοσχεδιασμό. Από τη φύση τους, οι συνεδρίες καταιγισμού ιδεών είναι ελεύθερης μορφής, όπως και στην τζαζ, αλλά αυτή η ελευθερία μπορεί να ξεφύγει πολύ γρήγορα. Οι άνθρωποι μπορεί να μιλούν πολύ, να κόβουν ο ένας τον άλλον ή να ωθούν τα πράγματα σε μια εντελώς αντιπαραγωγική κατεύθυνση. Έτσι, στο τέλος μιας συνάντησης υπάρχει μια απογοητευμένη ομάδα χωρίς σαφείς στόχους.

Σε μια αυτοσχεδιαστική συνεδρία τζαζ, η δομή εμποδίζει τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, επειδή υπάρχει ένα σύστημα. Τα τραγούδια τείνουν να αποτελούνται από 12 ή 16 γραμμές και στη συνέχεια να επαναλαμβάνονται σε ένα θέμα Α και Β. Πολλά τραγούδια τζαζ συντίθενται από 4 μπάρες του θέματος Α, 4 μπάρες του θέματος Β και μετά επιστρέφουν σε 4 μπάρες του θέματος Α.

Όταν παίζετε τέτοιου τύπου μουσική, δεν χρησιμοποιείτε μόνο τον αυτοσχεδιασμό. Συνήθως, περνάτε πρώτα από τη μελωδία. Και μόλις ξεκινήσετε τον αυτοσχεδιασμό, κάθε άτομο έχει καθορισμένο χρόνο για να παίξει το σόλο του και μετά είναι η σειρά κάποιου άλλου. Δεν μπορείς να κόψεις κάποιον, ακόμα κι αν χτυπήσει λάθος νότα.

Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις ίδιες παραμέτρους σε επαγγελματικές συναντήσεις. Αντί απλώς να κάθεστε γύρω από ένα τραπέζι, μπορείτε να έχετε μια συγκεκριμένη ατζέντα, να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο ή να ορίσετε έναν συντονιστή. Ο συντονιστής μπορεί να ξεκινήσει με μερικές διαφάνειες ή ένα βίντεο για να εισαγάγει το θέμα πριν ανοίξει η συζήτηση. Αυτό απλοποιεί τη διαδικασία, ώστε τα πράγματα να μην ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Και μην κόψετε κάποιον αν τύχει να χτυπήσει λάθος «νότα». Αυτό δεν είναι σωστό. Μόλις δημιουργήσετε μια δομή, ανοίγονται ευκαιρίες για καινοτόμο συνεργασία. Όλα έχουν να κάνουν με την ενεργητική ακρόαση. Το κλειδί για να ξεκλειδώσετε τη μαγεία μιας καλής αυτοσχεδιαστικής συνεδρίας είναι η ενεργητική ακρόαση.

Εάν δεν γνωρίζετε τι έκανε ο μουσικός πριν από εσάς, δεν θα ξέρετε από πού να χτίσετε. Ο καθένας θα παίζει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Όλοι οι μεγάλοι ηγέτες επιχειρήσεων μιλούν για ενεργητική ακρόαση. Όταν τα μέλη της ομάδας συντονίζονται και ακούν το ένα το άλλο προκύπτει ένα κρεσέντο δημιουργικότητας. Κάθε ένας ισχυροποιεί την ιδέα του προηγούμενου. Οι ιδέες γίνονται όλο και γονιμότερες μέχρι να φτάσετε συλλογικά σε μια πρόταση.

Αυτή η αρχή ισχύει και για τη σχέση σας με τους πελάτες. Πίσω από κάθε κλήση πελάτη βρίσκεται ένα άτομο που αναζητά καθοδήγηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενεργητική ακρόαση για να κάνετε κάθε άτομο να αισθάνεται ότι ακούγεται, ότι επικοινωνεί και ότι εξυπηρετείται. Αυτό συνεπάγεται ότι κάνετε καίριες ερωτήσεις και στοχεύετε αποτελεσματικά ώστε να βρείτε μια λύση.Όταν δεν ακούτε απλώς, αλλά ακούτε με την πρόθεση να κάνετε κάτι, καλλιεργείτε τον χώρο για να δημιουργήσετε κάτι αξιόλογο.

Η επιτυχία σε οποιαδήποτε επιχείρηση απαιτεί καινοτομίες. Έχετε ένα σύνολο από βέλτιστες πρακτικές και πρωτόκολλα, αλλά έχετε χώρο να πειραματιστείτε και να αυτοσχεδιάσετε μέσα σε αυτά. Πάρτε για παράδειγμα το AirBnB. Δεν ήταν η πρώτη υπηρεσία κοινής χρήσης σπιτιών, αλλά η εταιρία αυτοσχεδίασε και καινοτόμησε στο υπάρχον περιβάλλον κερδίζοντας την εμπιστοσύνη, αποδεχόμενη πληρωμές και χειρισμό ζημιών -όλα σε μια εύκολη, φιλική προς τον χρήστη ψηφιακή πλατφόρμα.

Στην τζαζ -όπως και στη ζωή οι καλύτερες ανακαλύψεις γίνονται όταν προσθέτεις έναν πρωτότυπο αυτοσχεδιασμό σε μια υπάρχουσα δομή.