
Μπορεί ένα κρυπτονόμισμα να παραβιαστεί ή να απενεργοποιηθεί;
Το Bitcoin θεωρείται ανθεκτικό στο hacking, επειδή το blockchain ελέγχεται συνεχώς από ολόκληρο το δίκτυο καθιστώντας τις επιθέσεις στο blockchain απίθανες. Χάρη στην αποκεντρωμένη φύση της, η τεχνολογία blockchain είναι κατάλληλη για την αποτροπή των χάκερς. Το ίδιο το Bitcoin δεν έχει χακαριστεί από την έναρξή του. Όμως, διεπαφές όπως τα πορτοφόλια, από όπου γίνεται ο χειρισμός των κρυπτονομισμάτων, εξακολουθούν να είναι ευάλωτες σε επιθέσεις. Άνθρωποι και ιστότοποι έχουν χακαριστεί, καθώς αποτελούν εύκολους στόχους. Για να προστεθεί μια νέα συναλλαγή, κάθε συμμετέχων (miner) ενημερώνει το δίκτυο του Bitcoin λύνοντας συνεχώς σύνθετα μαθηματικά προβλήματα στα πλαίσια της κρυπτογραφικής συνάρτησης του Bitcoin. Για να προστεθεί ένα μπλοκ στη βάση δεδομένων, κάθε κόμβος του δικτύου πρέπει να συμφωνήσει για την εγκυρότητά του.
Το χακάρισμα ενός δικτύου κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η διαγραφή ή η αντικατάσταση ενός μπλοκ ήδη δαπανηθέντος Bitcoin, γνωστό ως «διπλή δαπάνη», καθίσταται αδύνατη από τα αποκεντρωμένα (χρονολογικά και υπολογιστικά) χαρακτηριστικά του blockchain.
Τι συμβαίνει, όταν κάποιος προσπαθεί να χακάρει το blockchain; Δεν υπάρχει ένα μόνο αντίγραφο του blockchain Bitcoin, αλλά χιλιάδες αντίγραφα είναι αποθηκευμένα σε κόμβους του δικτύου διάσπαρτα σε όλο τον πλανήτη, που περιέχουν όλες τις συναλλαγές Bitcoin που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. Ένας χάκερ που στοχεύει στη διακοπή του δικτύου του Bitcoin ή οποιουδήποτε άλλου δικτύου blockchain, θα πρέπει να χακάρει όχι έναν, αλλά περισσότερους από τους μισούς υπολογιστές που συμμετέχουν («επίθεση 51%»). Μια επίθεση 51% είναι η πιο σημαντική απειλή για τα blockchain. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εάν ένας χάκερ κατορθώσει να πάρει τον έλεγχο της πλειοψηφίας της ισχύος εξόρυξης δικτύων (hashrate), το ιστορικό συναλλαγών του δικτύου θα μπορούσε να αλλάξει και να αντικατασταθεί. Απαιτείται πάντα μια πλειοψηφία (επομένως 51%) για να αποφασίσει ποιες συναλλαγές θα εγκρίνει και ποιες θα απορρίψει, πράγμα που σημαίνει ότι μια πλειοψηφία 51% θα μπορούσε να αλλάξει καθοριστικά το δίκτυο blockchain έτσι ώστε να επιτραπεί η «διπλή δαπάνη» (εκτέλεση της ίδιας συναλλαγής πολλές φορές). Αυτή η κατάσταση, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και άκρως απίθανο να συμβεί.
Μπορεί συνεπώς το Bitcoin να απενεργοποιηθεί; Το Bitcoin έχει παραμείνει αλώβητο και δεν έχει κλείσει ποτέ, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Πολλά κυβερνητικά ιδρύματα και τράπεζες έχουν προτείνει διακοπή λειτουργίας του δικτύου, αλλά το Bitcoin λειτουργεί με σχεδόν 100% «θετικό χρόνο λειτουργίας» (“uptime”) εδώ και δώδεκα χρόνια. Υπό ακραίες συνθήκες, υπάρχουν σενάρια που θα μπορούσαν να σημάνουν το τέλος του Bitcoin όπως το ξέρουμε. Για παράδειγμα, μια μαζική παγκόσμια διακοπή ρεύματος με κατάργηση όλων των επικοινωνιών και του διαδικτύου παγκοσμίως θα μπορούσε να μπλοκάρει την επικοινωνία των κόμβων προκαλώντας κατάρρευση του συστήματος. Ή, εάν μια νέα συναλλαγή περιέχει έναν ιό που παραμένει μη ανιχνεύσιμος παρά τις εντατικές δοκιμές και την αξιολόγηση από τεχνικούς του πρωτοκόλλου του Bitcoin θα οδηγούσε σε προσωρινή απενεργοποίηση του δικτύου.
Καθώς το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο, το δίκτυο δεν μπορεί να κλείσει από μία κυβέρνηση. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα στο παρελθόν ή τουλάχιστον να περιορίσουν τη χρήση τους. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, είναι πιο πιθανό οι κυβερνήσεις να επιβάλουν κανονισμούς για την προστασία των μεμονωμένων επενδυτών και την επιβολή φόρων.
Γιατί κλέβονται τα bitcoin; Τα περισσότερα κενά ασφαλείας στον χώρο των κρυπτονομισμάτων μπορούν να αποδοθούν σε άτομα και ιστότοπους που δεν λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα, ένα «καυτό πορτοφόλι» είναι ένα πορτοφόλι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο σε υπολογιστές ή κινητές συσκευές, καθώς και πορτοφόλια που φιλοξενούνται σε ανταλλακτήρια, χωρίς σύγχρονα μέτρα ασφαλείας. Ένα ζεστό πορτοφόλι μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ιδιωτικά κλειδιά που έχουν αποθηκευτεί απρόσεκτα σε μια συσκευή που μπορεί να παραβιαστεί.
Η επίθεση στo Mt. Gox είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεπαρκούς ασφάλειας και η μεγαλύτερη κλοπή κρυπτονομισμάτων. Το Mt. Gox ήταν ένα ανταλλακτήριο που ιδρύθηκε στην Ιαπωνία το 2010. Λόγω ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας, οι χάκερς κατάφεραν να κλέψουν ~850.000 BTC. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο hack από την εμφάνιση του Bitcoin και οδήγησε στη χρεοκοπία του χρηματιστηρίου το 2014. Ευτυχώς, άλλα χρηματιστήρια έμαθαν από αυτό το περιστατικό και έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, συνιστάται σε όλους τους χρήστες κρυπτονομισμάτων να είναι πάντα προσεκτικοί.
Διάβασε ακόμα: