
Μύθοι για τις ψυχικές ασθένειες
Η δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Δεν υπάρχει υγεία, χωρίς ψυχική υγεία», έρχεται να μας υπενθυμίσει τη σημαντικότητα του να φροντίζουμε την ψυχική μας ισορροπία και κατάσταση, πέρα από τη σωματική μας υγεία. Αναφορικά με τις ψυχικές ασθένειες, διαβάζουμε και ακούμε διάφορες απόψεις, οι οποίες φαίνεται ότι πολλές φορές παγιώνονται και μεταφέρονται από το κοντινό μας περιβάλλον, επηρεάζοντας την άποψη που έχουμε ή την στάση που κρατάμε, τόσο απέναντι σε άτομα με ψυχικές ασθένειες όσο και απέναντι στη φροντίδα της δικής μας ψυχικής υγείας. Κάποιοι από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι οι εξής:
Οι ψυχικές ασθένειες δεν θεραπεύονται.
Προφανώς οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι ίδιες για όλους, άρα και η θεραπεία τους διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι θεραπευτικές και φαρμακευτικές αγωγές έχουν εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια προσφέροντας καλή πρόγνωση για τις ψυχικές ασθένειες. Υπάρχουν ψυχικές διαταραχές με τις οποίες το άτομο ζει μία ζωή και η ζωή του αυτή είναι λειτουργική και έχει ποιότητα, εφόσον ακολουθείται η κατάλληλη θεραπεία. Φαίνεται ότι η κατάθλιψη μπορεί να ξεπεραστεί εντελώς, ενώ στη σχιζοφρένεια τα δύο τρίτα σχεδόν των ασθενών με την κατάλληλη θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη μπορούν να έχουν επίσης μια φυσιολογική ζωή.
Οι ψυχικές ασθένειες δεν αποτελούν ασθένειες.
Οι ψυχικές διαταραχές είναι ασθένειες που χρειάζονται πρωτίστως ιατρική αντιμετώπιση. Υπεύθυνοι για την εμφάνιση των ψυχικών ασθενειών είναι διάφοροι γενετικοί, βιολογικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, οι οποίοι συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Οι ψυχικές διαταραχές αφορούν ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού.
Αυτή είναι μία λάθος άποψη, καθώς στην πραγματικότητα οι ψυχικές διαταραχές αφορούν ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, γύρω στο 20%. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι εμφανίζονται σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ανεξάρτητα από φυλή, μόρφωση, φύλο και οικονομική κατάσταση.
Ένας άνθρωπος με ψυχική ασθένεια φταίει για ό,τι βιώνει επειδή δεν έχει αρκετή θέληση, έχει αδύναμο χαρακτήρα ή είναι τεμπέλης.
Στην πραγματικότητα, πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά εξαιτίας της ασθένειάς τους, με αποτέλεσμα να αφήνουν την εργασία τους ή να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, δεν ευθύνονται για την αρρώστια τους ούτε μπορούν από μόνοι τους να την αντιμετωπίσουν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και στήριξη.
Οι ψυχικά ασθενείς υπολείπονται νοητικά σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους.
Ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η ψυχική ασθένεια και η νοητική καθυστέρηση είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ψυχικά ασθενείς έχουν φυσιολογική νοημοσύνη ή άνω του μέσου όρου δείκτη νοημοσύνης. Επιπλέον, όπως η σωματική ασθένεια έτσι και η ψυχική, μπορεί να επηρεάσει τον εκάστοτε ασθενή ανεξαρτήτως νοημοσύνης, ευφυΐας, κοινωνικής τάξης ή εισοδήματος.
Οι ψυχικές ασθένειες είναι μεταδοτικές.
Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα, τα οποία στηρίζουν το κληρονομικό υπόβαθρο κάποιων ψυχικών διαταραχών, αλλά εκτός των γονιδίων παίζει τεράστιο ρόλο το περιβάλλον και οι συνθήκες που ζει ένας άνθρωπος. Η διαιώνιση της λάθος πεποίθησης ότι μια ψυχική ασθένεια είναι μεταδοτική ευθύνεται για τις διακρίσεις απέναντι στους ψυχικά ασθενείς, αλλά και για τον στιγματισμό του ασθενούς και της οικογένειάς του.
Τα άτομα με σχιζοφρένεια είναι συνήθως βίαια και επικίνδυνα.
Σε μία έρευνα που διεξήχθηκε το 2014 παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα βίας παρά να διαπράξουν οι ίδιοι ένα έγκλημα. Όταν μάλιστα τα άτομα με διάγνωση σχιζοφρένειας λαμβάνουν με συνέπεια την αγωγή τους δεν είναι βίαια και επικίνδυνα.
Διάβασε ακόμα:
Σεξουαλικά αστεία στον χώρο εργασίας