NFTs- Αξίζουν την προσοχή μας

NFTs: Αξίζουν την προσοχή μας;

Τα NFTs (“non-fungible tokens”) έχουν πάρει μια απρόσμενα μεγάλη δημοσιότητα στον κόσμο της τέχνης και των παιχνιδιών -αλλά τι είναι ακριβώς; Τα NFTs ήταν σε όλα τα πρωτοσέλιδα τον τελευταίο καιρό, ιδίως λόγω μεγάλων χρηματικών ποσών. Πώς λειτουργούν και γιατί προκάλεσαν σχόλια; Ένα NFT είναι, στην ουσία, ένα συλλεκτικό, ψηφιακό, περιουσιακό στοιχείο ή ένας τύπος κρυπτονομίσματος που διασφαλίζει τη μοναδικότητα του αρχείου και το οποίο έχει αξία ως μορφή κρυπτογράφησης και ως μορφή τέχνης ή πολιτισμού, άρα πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που αποδεικνύει την αυθεντικότητα του ηλεκτρονικού αντικειμένου.

Όπως ένα έργο τέχνης θεωρείται επένδυση με διατηρούμενη αξία, έτσι και τα NFTs. Αλλά σε αντίθεση με ένα τυπικό νόμισμα στο blockchain, ένα NFT είναι μοναδικό και δεν μπορεί να ανταλλαχθεί με ένα αντίστοιχο στοιχείο (ως εκ τούτου, μη ανταλλάξιμο).

Ένα NFT είναι πιο ξεχωριστό από ένα κρυπτονόμισμα, διότι το αρχείο αποθηκεύει επιπλέον πληροφορίες, χάρη στις οποίες ανεβαίνει η αξία του πάνω από το καθαρό νόμισμα. Οι τύποι NFTs ποικίλλουν, π.χ. ένα κομμάτι ψηφιακής τέχνης, ένα μουσικό αρχείο, ένα τραγούδι, ένα έργο video-art, ένα meme, μία φάση από αγώνα, μία συλλεκτική κάρτα, -οτιδήποτε μοναδικό, που ως ψηφιακό αρχείο ίσως διατηρήσει αξία. Ουσιαστικά, μοιάζουν με οποιοδήποτε άλλο είδος συλλεκτικού αντικειμένου, αλλά, αντί να αγοράζετε έναν πίνακα, λαμβάνετε ένα αρχείο JPG.

Τα NFTs αποτελούν μέρος του blockchain του Ethereum, οπότε διακρίνονται από επιπλέον πληροφορίες, που τα καθιστούν μοναδικά και σημαντικά, λαμβάνοντας τη μορφή τέχνης, μουσικής, βίντεο (και ούτω καθ’εξής), με τη μορφή JPGS, MP3, GIF και λοιπά. Επειδή έχουν αξία, αγοράζονται και πωλούνται όπως άλλα έργα τέχνης και, όπως η φυσική τέχνη, η αξία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά και τη ζήτηση.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο μία ψηφιακή έκδοση ενός NFT. Με τον ίδιο τρόπο όπως δημιουργούνται, αγοράζονται και πωλούνται καλλιτεχνικές εκτυπώσεις ενός πρωτοτύπου, τα αντίγραφα ενός NFT παραμένουν έγκυρα μέρη του blockchain, αλλά δεν έχουν την ίδια αξία με το πρωτότυπο. Και μην νομίσετε ότι έχετε ξεγελάσει το σύστημα αποθηκεύοντας την εικόνα ενός NFT. Το ληφθέν αρχείο δεν θα περιέχει τα μοναδικά δεδομένα που το καθιστούν μέρος του blockchain του Ethereum.

Τα NFTs μπορούν να αγοραστούν σε διάφορες πλατφόρμες. Ποια θα επιλέξετε εξαρτάται από το τι θέλετε να αγοράσετε. Χρειάζεται ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης ειδικό για την πλατφόρμα. Μερικά κομμάτια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στους οίκους δημοπρασιών. Τα NFTs είναι επίσης διαθέσιμα για αγοραπωλησία από παίκτες σε διάφορα βιντεοπαιχνίδια.

Η αγορά των NFTs επεκτείνεται. Για τους καλλιτέχνες, τα NFTs προσθέτουν υλικό και μορφή, προσφέροντας στους θαυμαστές τους έναν ακόμη τρόπο υποστήριξης του έργου τους. Με κομμάτια που κυμαίνονται από μικρά GIF έως πιο φιλόδοξες δημιουργίες, οι καλλιτέχνες μπορούν να προσφέρουν νέα έργα τέχνης και να κερδίσουν χρήματα στη διαδικασία.

Το ΝΒΑ ήδη διέβλεψε τις μελλοντικές δυνατότητες των NFT και έστησε μια ολόκληρη αγορά όπου πουλάει φάσεις αγώνων, με τη μορφή ψηφιακών στοιχείων όπου ενσωματώνονται φάσεις από παιχνίδια. Ακόμη και τα tweets έχουν αξία, με το πρώτο tweet να πωλείται $2.915.835,47!

Οι μουσικοί πωλούν επίσης τα δικαιώματα και τα πρωτότυπα της δουλειάς τους, καθώς και σύντομα μουσικά κλιπ. Μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε ψηφιακά ακίνητα και τρισδιάστατα στοιχεία, όπως έπιπλα. Ένα «ψηφιακό σπίτι» πωλήθηκε πρόσφατα για $500.000. Το “MarsHouse” είναι το “πρώτο ψηφιακό σπίτι στον κόσμο”. Δημιουργήθηκε από έναν αρχιτέκτονα χρησιμοποιώντας λογισμικό βιντεοπαιχνιδιών και ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να τοποθετήσει το σπίτι στον Άρη χρησιμοποιώντας εικονική πραγματικότητα.

Πολλά χρήματα προβλέπεται να διακινηθούν με τα NFTs. Αλλά υπάρχουν και κάποιες ενστάσεις, ιδίως σε σχέση με τον αντίκτυπό τους στο κλίμα. Τα NFTs καταναλώνουν πολλή ενέργεια για να παραχθούν. Ένα NFT με το όνομα «Coronavirus» κατανάλωσε το απίστευτο ποσό των 192kWh για τη δημιουργία του, ισοδύναμο με την κατανάλωση ενέργειας ενός κατοίκου της ΕΕ για δύο εβδομάδες. Ένα απλό GIF μπορεί επίσης να καταναλώσει αυτό το ποσό. Οι καλλιτέχνες θα έπρεπε να καταβάλουν προσπάθειες για τη δημιουργία έργων με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα συστήματα κρυπτογράφησης χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Τα NFT δημιουργήθηκαν αρχικά ως τρόπος ανάκτησης του ελέγχου της ψηφιακής ιδιοκτησίας από τους καλλιτέχνες, οπότε η τάση να γίνονται τα NFTs όλο και πιο ελιτίστικα προκαλεί τριβές. Τα τέλη είναι απαγορευτικά για πολλούς και το κόστος αγοράς είναι αυξημένο, πράγμα που σημαίνει ότι το προιόν θα αφορά τους πλούσιους. Μερικοί καλλιτέχνες πιστεύουν ότι βρίσκονται πλέον σε μειονεκτική θέση αντί να έχουν τον έλεγχο.

Τεχνικά, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει κάτι, να το μετατρέψει σε NFT στο Blockchain(μια διαδικασία που ονομάζεται “minting”) και να το θέσει προς πώληση. Μπορείτε να επισυνάψετε μια προμήθεια στο αρχείο, πληρωτέα κάθε φορά που κάποιος αγοράζει το κομμάτι. Όταν αγοράζετε NFT, χρειάζεστε ένα κρυπτογραφημένο πορτοφόλι. Οι χρεώσεις μπορεί να είναι υψηλές, με ιστότοπους που χρεώνουν ένα τέλος για κάθε πώληση (για την ενέργεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση της συναλλαγής), παράλληλα με μια χρέωση για την αγοραπωλησία. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τα τέλη μετατροπής και τις διακυμάνσεις των τιμών. Οι χρεώσεις συχνά μπορούν να υπερβούν την τιμή πώλησης του NFT.

Είτε πρόκειται να επικρατήσουν τα NFTs είτε όχι, έχουν γίνει σίγουρα ένα νέο παιχνίδι και προβλέπεται να ξοδευτούν υψηλά ποσά. Τα NFTs δίνουν νέο νόημα στην ψηφιακή τέχνη και οι τιμές που βλέπουμε δείχνουν ότι αποτελούν κομμάτι του μέλλοντος της τέχνης και των συλλεκτικών αντικειμένων.

Επιχειρηματικότητα