O Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων που αλλάζει τη ζωή μας

Πόσες φορές σας έχει τύχει να έχετε την επιθυμία και τη διάθεση να αλλάξετε κάτι, χωρίς τελικά να τα καταφέρνετε; «Θα ξεκινήσω δίαιτα από Δευτέρα», «Από αύριο θα αρχίσω το διάβασμα», «Αυτή τη φορά θα τελειώσω τη δουλειά μου, χωρίς να χαζεύω», «Τώρα ήρθε η ώρα, το πήρα απόφαση, θα….». Μικρές ή μεγάλες αλλαγές μπαίνουν στον «πάγο»  και η ρουτίνα συνεχίζεται, χωρίς τελικά να μένουμε πιστοί στις αποφάσεις και τα θέλω μας. Γιατί λοιπόν, ενώ υπάρχει το κίνητρο, η θέληση και ο στόχος, είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε την αρχή; «Κάθε αρχή και δύσκολη» λέει η γνωστή λαϊκή ρήση και η Mel Robbins, έρχεται να μας προτείνει την πιο απλή και αποτελεσματική λύση για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Είναι ο Κανόνας των 5 Δευτερολέπτων (The 5  Second Rule) και  μπορεί να μας βοηθήσει:

να σταματήσουμε την αναβλητικότητα, την αυτο-αμφισβήτηση και την ανασφάλεια

να νικήσουμε τον φόβο

να νικήσουμε την ανησυχία

να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας άφοβα

• να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση

να νιώσουμε χαρούμενοι και δημιουργικοί

Όταν έχουμε την επιθυμία να πετύχουμε κάτι, είτε αυτό είναι ένας συγκεκριμένος στόχος είτε κάτι που θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε, τότε χρειάζεται να πιέσουμε λίγο τον εαυτό μας. Αυτό σημαίνει, για αρχή, να κινηθούμε σωματικά και να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση του στόχου μας. Να προχωρήσουμε στην πόρτα του σπιτιού μας για να πάμε προς το γυμναστήριο, να ανοίξουμε τον υπολογιστή για να ξεκινήσουμε μια εργασία, να ανέβουμε στη σκηνή για μία ομιλία ή οτιδήποτε άλλο.

«Αν θέλετε να πετύχετε έναν στόχο, θα πρέπει το σώμα σας να κινηθεί. Ο χρόνος μέσα στον οποίο θα γίνει η σωματική κίνηση είναι κρίσιμος. Πρέπει οπωσδήποτενα γίνει μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, αλλιώς ο εγκέφαλός σας θα τον εξαφανίσει, αναφέρει χαρακτηριστικά η Mel Robbins.

Γιατί αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τελικά, είναι να ξεγελάσουμε το μυαλό μας, ώστε να μην προλάβει να μας «πείσει» ότι δεν μπορούμε, ότι δεν θα τα καταφέρουμε ή ότι δεν αξίζει να προσπαθήσουμε. Ο κανόνας των 5 Δευτερολέπτων είναι στην ουσία ένας τρόπος να ξεπεράσουμε την αντίσταση του εγκεφάλου μας και να προχωρήσουμε στη δράση, να βγούμε δηλαδή από τη ζώνη της ασφάλειάς μας και να αγνοήσουμε τις αμφιβολίες μας. Με απλά λόγια να «ξεβολευτούμε» για λίγο.

Ο εγκέφαλος έχει την τάση να μας προστατεύει από οτιδήποτε μοιάζει άγνωστο, επικίνδυνο, δύσκολο ή απρόβλεπτο. Μας προτρέπει δηλαδή να λειτουργήσουμε με τον τρόπο που έχουμε μάθει και είναι αν όχι αποτελεσματικός, τουλάχιστον γνώριμος και εύκολος, δηλαδή με βάση τις συνήθειές μας. Ξέρατε ότι σχεδόν το 40% όσων κάνουμε καθημερινά γίνονται αυτοματοποιημένα, δηλαδή από συνήθεια; Είναι σαν να λειτουργούμε στον «αυτόματο πιλότο» και έτσι παραμένουμε εγκλωβισμένοι στα ίδια και τα ίδια, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουμε τον έλεγχο. Αυτό φυσικά δεν είναι κακό αν έχουμε καλές συνήθειες που μας γεμίζουν χαρά και ευεξία.

Όταν επομένως αισθάνεστε ότι διστάζετε, πριν κάνετε κάτι που θέλετε πολύ να πετύχετε, μετρήστε «5-4-3-2-1- ΠΑΜΕ» και κάντε το! Απλό, αλλά αποτελεσματικό. Γιατί; Γιατί η αντίστροφη μέτρηση μας βοηθάει να εστιάσουμε στον στόχο που θέλουμε και αποσπά την προσοχή μας (ενεργοποιώντας τον προμετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου), έτσι ώστε όλες οι αρνητικές σκέψεις, η αμφισβήτηση, οι δικαιολογίες, οι προηγούμενες αρνητικές ή αναποτελεσματικές εμπειρίες και τα εμπόδια, που αυτόματα μας αποθαρρύνουν να δράσουμε, να πάψουν να υπερισχύουν.

Η αντίστροφη μέτρηση αποτελεί εξάλλου και μια διαδεδομένη τεχνική χαλάρωσης. Αρκετοί ειδικοί ψυχικής υγείας συστήνουν να μετράμε αντίστροφα από το 20 ή από το 10 για να αποκτήσουμε τον έλεγχο, όταν θυμώνουμε ή όταν αγχωνόμαστε. Η τεχνική αυτή βασίζεται ακριβώς στην ίδια λειτουργία του εγκεφάλου και παρότι μοιάζει πολύ απλή, έχει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Τι περιμένετε; 5 – 4- 3- 2- 1- ΠΑΜΕ!

Συγγραφέας περιεχομένου: Ε. Μανίκα

Κοινωνικά