Για τους περισσότερους ανθρώπους μετά από χρόνια σκληρής εργασίας η συνταξιοδότηση αποτελεί μία απαιτητική περίοδο στη ζωή τους. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και η απώλεια μίας ρουτίνας η οποία λίγο πολύ καθόριζε τμήμα της αυταξίας τους δεν γίνεται αυτόματα και συνήθως περνά από συγκεκριμένες φάσεις:

1. Η φάση πριν από τη συνταξιοδότηση: Η φάση πριν από τη συνταξιοδότηση λαμβάνει χώρα αρκετά χρόνια πριν από την πραγματική συνταξιοδότησή. Αυτή η φάση της ζωής περιλαμβάνει εκτεταμένο σχεδιασμό για την ενδεχόμενη συνταξιοδότησή, ενώ εξακολουθείτε να ζείτε τον τυπικό τρόπο ζωής σας, και μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως δέκα χρόνια ή και περισσότερο, ανάλογα με το άτομο. Θα καταλάβετε ότι έχετε εισέλθει στη φάση πριν από τη συνταξιοδότηση όταν η εστίασή σας μετατοπιστεί από την επέκταση της καριέρας σας στον οικονομικό προγραμματισμό για το τι θα ακολουθήσει μετά. Αντίστοιχα χρειάζεται να προετοιμαστείτε και συναισθηματικά για τη μεγάλη αλλαγή ζωής που θα ακολουθήσει.

2. Η φάση του μήνα του μέλιτος της συνταξιοδότησηςΗ φάση του μήνα του μέλιτος της συνταξιοδότησης ξεκινά μόλις ολοκληρωθούν τα γραφειοκρατικά και ξεκινά η συνταξιοδότηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή τη φάση έχουν την αίσθηση ότι έχουν ξεκινήσει ατελείωτες διακοπές και αφιερώνουν χρόνο στα χόμπι και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν τη συνταξιοδότηση διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τη ρουτίνα που είχαν όταν εργάζονταν, και κάποιοι άλλοι βουτούν κατευθείαν σε έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής με ξεκούραση και χαλάρωση μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς. Είναι πολύ χρήσιμο στη φάση αυτή να επιλέξετε τις καθημερινές δραστηριότητες που σας κάνουν ευτυχισμένους με βάση τις δικές σας ανάγκες.

3. Η φάση της απογοήτευσηςΑκριβώς όπως ο μήνας του μέλιτος φτάνει στο τέλος του, μπορεί να διαπιστώσετε ότι μετά από λίγο καιρό, δεν σας ικανοποιεί να είστε συνταξιούχος. Για ορισμένους, η φάση του μήνα του μέλιτος μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, ενώ άλλοι βαριούνται ή γίνονται ανήσυχοι μετά από λίγους μήνες. Αν αρχίζετε να δυσανασχετείτε με τον τρόπο ζωής σας ως συνταξιούχος, μη διστάσετε να βρείτε νέα χόμπι, να επικεντρωθείτε περισσότερο στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή να ανακαλύψετε νέους τρόπους να αξιοποιείτε τον ελεύθερο χρόνο σας. Η εύρεση στόχων που σας δίνουν μια αίσθηση σκοπού κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τυχόν συναισθήματα μοναξιάς ή κατάθλιψης που μπορεί να αναπτυχθούν.

4. Η φάση του επαναπροσδιορισμού: Για πολλούς συνταξιούχους, η φάση του επαναπροσδιορισμού μπορεί να είναι η πιο δύσκολη από τις πέντε φάσεις της συνταξιοδότησης. Στη φάση της απογοήτευσης η απουσία στόχου και η νοσταλγία για το νόημα που προσέδιδε η δουλειά στην καθημερινότητα γίνεται έντονη και δημιουργεί μία ψυχική νωθρότητα. Για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται η εκ νέου νοηματοδότηση της ζωής και ο αναπροσδιορισμός των στόχων. 

5. Η φάση σταθερότητας: Η τελική φάση της συνταξιοδότησης ολοκληρώνεται όταν έχουν αντιμετωπιστεί οι προκλήσεις της συνταξιοδότησης, έχουν επαναπροσδιοριστεί οι στόχοι και έχει επανεφευρεθεί η ταυτότητα και η ελπίδα για το μέλλον. Μερικοί άνθρωποι φτάνουν σε αυτό το στάδιο μετά από λίγα μόλις χρόνια, αλλά κάποιοι μπορεί να χρειαστούν και μια δεκαετία για να φτάσουν σε πραγματική σταθερότητα στη συνταξιοδότηση. Η επίτευξη αυτού του σταδίου θα σας επιτρέψει να απολαύσετε πλήρως όλα τα οφέλη που έχουν να σας προσφέρουν τα χρυσά χρόνια της συνταξιοδότησης

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνετε την εμπειρία της συνταξιοδότησης ευκολότερη και πιο ικανοποιητική, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο ταξίδι της συνταξιοδότησής σας. Η διατήρηση υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η άφθονη κοινωνική συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα, θα σας βοηθήσει να νιώθετε υποστηριζόμενοι και ικανοί σε όλη αυτή τη μεταβατική φάση της ζωής σας.

Διάβασε ακόμα:

Η ικανοποίηση που φέρνει η αλλαγή στη ζωή μας

Τελειομανία: ο χειρότερος εχθρός σας

Πέντε ψυχολογικές ιδιότητες των νέων ψηφοφόρων