Στη σημερινή κοινωνία η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική ως προς τους ρυθμούς της καθημερινότητας, η ανία ή το να μην κάνεις απολύτως τίποτε για κάποιο χρονικό διάστημα θεωρείται αμάρτημα. Πρόσφατες έρευνες όμως δείχνουν ότι με μικρά διαλείμματα ανίας γίνεσαι πιο παραγωγικός και δημιουργικός.  

Οι πέντε τύποι της ανίας

Όλοι οι άνθρωποι δεν βαριούνται με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι άνθρωποι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους διαβάζοντας ένα βιβλίο, ενώ άλλοι είναι περιπετειώδεις και διψούν για εγρήγορση. Σε όλες τις περιπτώσεις η ανία έρχεται όταν δεν παίρνουμε ικανοποίηση από αυτά που κάνουμε για ένα συνεχές διάστημα.

Μία ομάδα γερμανών ερευνητών μελέτησαν περαιτέρω τα επίπεδα της ανίας. Με κύριο ερευνητή τον Thomas Goetz, κατάφεραν να περιγράψουν πέντε τύπους ανίας. 

Ο τύπος της αδράνειας: ο πιο ουδέτερος τύπος από τους πέντε μοιάζει περισσότερο με μία φάση καλοδεχούμενης χαλάρωσης και αποστασιοποίησης από την έντονη καθημερινότητα, «βαριέμαι, αλλά δεν επιθυμώ να κάνω κάτι για να το αλλάξω»

Ο τύπος της περιπλάνησης: αναφέρεται στο τριγύρισμα από σκέψη σε σκέψη χωρίς να ξέρω τι πραγματικά θέλω να κάνω. Μπορεί να θέλω να αλλάξω το περιβάλλον μου αλλά δεν βρίσκω εναλλακτικές, «βαριέμαι, θέλω να το αλλάξω αλλά δεν ξέρω τι να κάνω».

Ο τύπος της αναζήτησης: συνδέεται με μία αίσθηση εγρήγορσης και έντονης διάθεσης να μειώσω το αίσθημα της ανίας «βαριέμαι και πρέπει να  βρω κάτι να κάνω, ίσως ένα hobby, ένα σπορ κ.λπ» .

Ο τύπος της αντιδραστικότητας: χαρακτηρίζεται από αισθήματα επιθετικότητας, οδηγεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν την κατάσταση που τους προκαλεί ανία ή τους ανθρώπους που θεωρούν υπεύθυνους, γι΄αυτήν,«βαριέμαι τόσο πολύ, που θα φύγω».

Ο τύπος της απάθειας: Αυτός ο τύπος αφορά ένα βαθύτερο πιο αρνητικό συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αβοηθησίας και κατάθλιψης, όπως και σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, «βαριέμαι τόσο πολύ, που δεν αντέχω άλλο».

Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να διακρίνει τους τύπους της ανίας γιατί μόνο τότε μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει να αντιδράσει ή απλά να απολαύσει το αίσθημα της ανίας. 

Τα οφέλη από τους τρεις πρώτους τύπους της ανίας έχουν μελετηθεί και είναι πολλά. Κατά την περίοδο που αισθάνεσαι ότι βαριέσαι το μυαλό σου περιπλανιέται και μπορεί να γίνει πιο δημιουργικό και πιο παραγωγικό. Οι πιο καλές ιδέες έρχονται συνήθως όταν κάνουμε πράγματα που αποτελούν μέρος μίας ρουτίνας π.χ.  όταν οδηγούμε ή όταν κάνουμε μπάνιο. Η ονειροπόληση είναι η συνήθης αυτόματη απάντηση στην ανία. Είναι η προσπάθεια του εγκεφάλου για διασκέδαση, όταν δεν υπάρχουν ικανά ερεθίσματα, μία δραστηριότητα πολύ χρήσιμη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε θέση νέων στόχων και σε επαναπροσέγγιση της καθημερινότητας. Επιπλέον η ανία μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα σήμα συναγερμού που μας κινητοποιεί, όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, δίνοντάς μας το κίνητρο να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Οι δύο τελευταίοι τύποι της ανίας είναι αυτοί που χρειάζονται περισσότερη προσοχή, γιατί είναι δηλωτικοί μίας κρίσιμης κατάστασης που βάλλει την ψυχική υγεία.