Ο,-η σύντροφός σας, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας, δεν μπορούν νακαλύψουν όλες τις συναισθηματικές σας ανάγκες. Για την ακρίβεια, το μόνο άτομο που μπορεί να τις καλύψει είστε εσείς.

1. Ασφάλεια

Για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε και να ζήσουμε ευτυχισμένοι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζούμε με ασφάλεια. Το ασφαλές περιβάλλον προϋποθέτει την κάλυψη των βασικών  σωματικών και ψυχικών αναγκών, θέτει τα θεμέλια για την επιβίωση και την ευημερία και εκμηδενίζει τον φόβο και τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα.

Εάν αυτή η συναισθηματική ανάγκη δεν ικανοποιείται: Δημιουργήστε μια λίστα με συνθήκες στο περιβάλλον σας που σας κάνουν να αισθάνεστε ανασφάλεια και, στη συνέχεια, εντοπίστε τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να τις αλλάξετε. Η λύση μπορεί να είναι απλή, όπως να βάλετε συναγερμό στο σπίτι αν φοβάστε τους διαρρήκτες. Ή ίσως ανησυχείτε συνεχώς μήπωςαπολυθείτε από την τρέχουσα εργασία σας. Αν στοχεύσετε στο να είστε ασφαλείς, μπορεί πραγματικά να βρείτε περισσότερη ηρεμία εγκαταλείποντας ή αλλάζοντας δουλειά παρά μένοντας σε μια κατάσταση που σας κάνει να αισθάνεστε ανασφαλείς.

2. Αυτονομία

Δεν μπορούμε να νιώσουμε πραγματική πληρότητα αν νιώθουμε ότι η αυτονομία μας παραβιάζεται ή έχει παραχωρηθεί σε κάποιον άλλο. Η δυνατότητα αυτοδιάθεσής μας σύμφωνα με τις αξίες και τα κίνητρά μας, είναι μία αρχή η οποία κατευθύνει τη ζωή μας και, κάθε φορά που απειλείται, η ψυχική μας ηρεμία ταράσσεται.

Εάν δεν ικανοποιείται αυτή η συναισθηματική ανάγκη: είτε νιώθετε ότι η αυτονομία σας απειλείται στη σχέση σας είτε στη δουλειά σας, διεκδικήστε την αυτονομία εκφράζοντας με ειλικρίνεια τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις σας, θέτοντας παράλληλα τα όριά σας.

3. Αυτό-επικοινωνία

Η ψυχική και συναισθηματική ευεξία απαιτούν να έχουμε αρκετό χρόνο και χώρο για να συλλογιστούμε και να μάθουμε από τις εμπειρίες μας. Πολλές φορές ο φρενήρης ρυθμός της καθημερινότητας μας παρασύρει και δεν μας μένει λεπτό ελεύθερο να το αξιοποιήσουμε με περισυλλογή και χαλάρωση. Συχνά μάλιστα, οι αυτό-διάλογοί μας χαρακτηρίζονται από αρνητικότητα και πεσσιμισμό, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ανεπαρκείς.

Εάν αυτή η συναισθηματική ανάγκη δεν ικανοποιείται: Προγραμματίστε μισή ώρα την ημέρα, μόνο για εσάς. Κάντε μια βόλτα για να αφομοιώσετε τα γεγονότα της ημέρας και να προετοιμαστείτε ψυχικά για ό, τι έρχεται ή χαλαρώστε μ΄ένα ζεστό μπάνιο και απαλή μουσική. Φροντίστε ώστε οι αυτό-διάλογοί σας να χαρακτηρίζονται από ευγένεια, συμπόνοια και τρυφερότητα. 

4. Αυτό-αποτελεσματικότητα

Για να διατηρήσουμε την αυτοεκτίμησή μας, πρέπει να έχουμε την αίσθηση ότι πετυχαίνουμε πράγματα αξίας. Στην πορεία της ζωής μας, συχνά ξεχνάμε τα πράγματα που έχουμε επιτύχει, εστιάζοντας σε αυτά που θα θέλαμε να κατακτήσουμε, αλλά ακόμα δεν τα έχουμε καταφέρει. 

Εάν αυτή η συναισθηματική ανάγκη δεν ικανοποιείται: Δημιουργήστε μια λίστα με όλα τα επιτεύγματά σας – βραβεία, προσόντα, γλώσσες, ή πράγματα που καταφέρατε όπως να σταματήσετε το κάπνισμα, να χάσετε βάρος. Καταγράψτε όλες τις δύσκολες καταστάσεις που έχετε ξεπεράσει. Θυμηθείτε τις δεξιότητες που σας έκαναν να επιβιώσετε των δυσκολιών και να ξεπεράσετε τα εμπόδια. Τι περισσότερο μπορείτε να πετύχετε; Ποιους νέους στόχους μπορείτε να θέσετε;

5Συναισθηματική σύνδεση

Η αμοιβαία στοργή που προκύπτει από τις σχέσεις με ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να κοσμούν τη ζωή μας, συντηρούν την τόσο απαραίτητη για την ευτυχία μας ψυχική ασφάλεια. Η αλληλοκατανόηση, η αφοσίωση και το ανιδιοτελές ενδιαφέρον δίνουν νόημα στη ζωή και διαφυλάσσουν την ψυχική ισορροπία. Φυσικά, για να μπορεί κανείς να εκδηλώσει τη στοργή του σε για κάποιον άλλο πρέπει πρώτα να έχει μάθει να νοιάζεται για τον εαυτό του.

Εάν αυτή η συναισθηματική ανάγκη δεν ικανοποιείται: Δώστε προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο με τον/τη σύντροφό σας και τους φίλους σας. Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά και στους γονείς σας. Βρείτε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τους συνεργάτες σας. Μπορεί να έχουμε χρόνια σχέσεις με κάποιους ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε.

6. Σύνδεση με την κοινότητα

Είμαστε κοινωνικά πλάσματα και είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι όταν αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με κάτι μεγαλύτερο από εμάς.

Εάν αυτή η συναισθηματική ανάγκη δεν ικανοποιείται: Αναζητήστε τρόπους να προσφέρετε κάτι στη γειτονιά σας ή στην πόλη σας. Γραφτείτε σε μία εθελοντική οργάνωση για τα αδέσποτα, ή γράψτε ένα mail, στο οποίο θα επισημαίνετε εργασίες που χρειάζεται να γίνουν στη γειτονιά σας. Δώστε προτεραιότητα στο να ξοδέψετε χρόνο μαζί με άλλους σε κάτι σημαντικό, που θα ωφελήσει την κοινότητα.

7. Νόημα

Η αίσθηση που έχουμε για τη ζωή τροποποιείται όταν της δίνουμε κάποιο νόημα. Όταν αυτό το νόημα αποτελεί απλά μία ασαφή μελλοντική κατάκτηση, τότε εντείνεται το αίσθημα της ματαιότητας. Όταν όμως παίρνει συγκεκριμένη μορφή, τότε οδηγεί στο αίσθημα της πληρότητας. Οι έρευνες στον τομέα της ευτυχίας καταδεικνύουν ότι η ύπαρξη νοήματος βοηθά στην επίτευξη της ευημερίας.

Εάν αυτή η συναισθηματική ανάγκη δεν ικανοποιείται: Μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένη μορφή στο νόημα της ζωής σας μέσα από στόχους που υπακούουν στις αξίες και στα όνειρά σας. Ξεκινήσετε μια οικογένεια, υποστηρίξτε ένα κίνημα, ανακαλύψτε ένα σύστημα πεποιθήσεων π.χ. μία φιλοσοφία ή μια πολιτική ιδεολογία που σας ταιριάζει. Ή αν αυτό δεν σας ταιριάζει μπορείτε να βρείτε το νόημα της ζωής στην απόλαυση απλών καθημερινών βιωμάτων π.χ. η ευχαρίστηση να πίνετε ένα ποτήρι κρασί, η απόλαυση του ήχου των κυμάτων. Ίσως για σας το νόημα δεν είναι ένας στόχος αλλά το συνειδητό βίωμα της κάθε στιγμής.